LiveZilla Live Help

Dublin, Irlanda

 

Dublin este capitala si cel mai mare oras a Irlandei, cu o populatie de 500.000 de locuitori si cu peste 1,1 milioane in zona metropolitana a comitatului Dublin. Orasul este situat pe malurile raului Liffey.

Stai putin...nu putem relata despre Dublin, daca nu mentionam cateva cuvinte despre irlandezi...ii cunoaste toata lumea...foarte patrioti, mandri de tara si de patronul lor spiritual St. Patrick pe care il slavesc pe oriunde se afla..doar poporul irlandez este mai numeros in intreaga lume decat intre granitele Irlandei. Oficial, in Dublin si in intreaga Irlanda se vorbesc doua limbi: engleza si irlandeza. Engleza este cunoscuta si vorbita de toti, dar sa nu va mire sa vedeti indicatoare doar in irlandeza.

Dublinul este un oras turistic, caracter remarcat prin numeroasele pub-uri si restaurante.

Dublinul este un oras aerisit, foarte verde si foarte dezvoltat pe orizontala, fara blocuri mai inalte de doua-trei niveluri. La tot pasul isi fac simtite prezenta multe catedrale, palate, castele si cladiri foarte vechi.

Reprezentative sunt casele georgiene: ansambluri de 6-10 case lipite, cu usi de la intrare care mai de care mai vii si tipatoare.


Trecem in revista putina istorie si importantele simboluri ale orasului:
Prima asezare pe teritoriul orasului a fost Áth Cliath, o asezare celtica, colonizata de vikingi in secolul al IV-lea.  Dupa invazia normana a Irlandei, Dublin a devenit capitala Irlandei si dupa secolul al XVI-lea, orasul s-a dezvoltat rapid. Dupa anii 1960 orasul a fost modernizat, dar dezvoltarile majore au inceput numai in anii 1990. In ultimii ani, Dublin a devenit un oras mult mai prosper si modern,  dar care, spre binele tuturor, a conservat partile istorice de care tot poporul este foarte mandru.

Daca am pomenit de protectorul poporului, atunci sa mentionam ca acestuia i s-a inchinat cea mai mare biserica din Irlanda, ridicata pe locul unde se crede ca sfantul si-a crestinat adeptii. Cladirea dateaza din secolul al XII-lea, fara sa punem la socoteala reconstructiile. Daca “ Calatoriile lui Gulliver” v-au trezit imaginatia prin Tara Liliputanilor, ar trebui sa aducem un omagiu la mormantului si pupitrul autorului cartii fenomen, Jonathan Swift, care a slujit drept diacon la catedrala intre 1713 – 1745.

Catedrala Biserica lui Hristos: Dateaza din secolul al X-lea si este cea mai veche cladire din Dublin, dar ca sa fiu carcotasa...a trecut printr-un proces intensiv de reconstructie in secolul al XIX-lea.

Parcul Phoenix este cel mai mare parc urban din Europa. Aici pot fi vizitate si admirate o serie de obiective, intre care resedintele presedintelui Irlandei si al ambasadorului S.U.A. si o frumoasa gradina zoologica

Credeti ca va cunoasteti originile si arborele genealogic? Hmmm...Sunt de parere sa va puneti cateva semne de intrebare si sa mergeti fulger  la biroul genealogic din Biblioteca Nationala, unde personalul va ajuta sa va identificati radacinile irlandeze. Alta atractie a acestei biblioteci este sala de lectura cu dom, pe unde au studiat multe figuri intelepte ale tarii.

La Galeria Nationala pasionatii vor descoperi variata si interesanta colectie de arta irlandeza si lucrarile unor mari artisti europeni.

Castelul Dublin a fost fondat in 1204, cu rol de fortareata pentru administrarea orasului. Dupa numeroase adaugiri si reconstructii, singura constructie originala este doar turnul Norman.  Apartamente statale au fost adaugate in secolul al XVIII-lea si sunt folosite pentru ocazii deosebite.

Castelul Howth a fost construit in 1564 si renovat in stil modernist in 1910. Castelul este impartit in patru resedinte private foarte stilate.

Ca orice castel care se respecta, detine niste frumoase gradini si un labirint din stejari plantati in urma cu 400 de ani si au 10 metri inaltime si

Pe intinsele domenii, aflam ruinele Castelului Corr, din secolul al XVI-lea si ruinele Bisericii St. Mary.

In apropiere descoperim Muzeul Transportului National, care expune o gama larga de autobuze cu doua platforme, motoare cu ardere si tramvaie si o dubita de brutarie.

Collegiul Trinity nu are nevoie de prea mare prezentare...este cea mai veche universitate din Irlanda, fondata in 1592. Intreg complexul reuneste multe edificii marete, scuaruri ingijite si campusul universitatii.  In Galeria Colonadelor sunt afisate unele dintre cele mai vechi manuscrise si carti din lume.

Daca-i Dublin, whiskey si bere sa fie!

Desi in prezent, sunt numeroase fabrici de desfacere peste tot in lume, primul ei drum a pornit din Poarta St. James, in 1759, cand Arthur Guiness a pornit afacerea. Restul e istorie...

Vizita ne prezinta orice aspect vrut si nevrut pe care oamenii vor sa-l stie despre Guiness, de la procesul de facere pana la prima persoana care a gustat din prima halba. Degustatul dintr-un pahar plin cu faimoasa bere neagra este obligatoriu!

Tot in inima orasului aflam Distileria Old Jameson, astazi muzeu care ilustreaza istoria licorii uisce beatha ( “apa vietii” in irlandeza) – whiskey-ul irlandez. Pe langa acesta, trebuie sa incercati si sortimentele de whiskey scotian si american drept niste buni degustatori ce sunteti.

Muzeul National este locul potrivit pentru a vedea comorile Irlandei preistorice, vikinge, antice  si sa aflam “ Drumul spre Independenta” (1900-1921). Aici se afla si Crucea Cong, din secolul XII,  ornata din lemn, bronz si argint, despre care se considera ca cuprinde un fragment din crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus.

 Bine, bine, stim ca v-ati culturalizat indeajuns, asa ca meritati sa luati parte la petrecerile irlandeze, spiritul orasului. Centrul vietii nocturne se gaseste in cartierul Temple Bar, ticsit de magazine, cluburi, cinematografe, teatre si nelipsitele pub-uri traditionale.

Casele memoriale care va vor incanta cu siguranta sunt cele care au apartinut lui scriitorilor Oscar Wilde si Bram Stocker...acelasi Stocker – autorul mitului Dracula. 

 

Alte destinatii din Irlanda

 • Parcul National Killarney, Irlanda

  Parcul National Killarney, Irlanda

  Parcul National Killarney este cea mai veche arie naturala protejata din Irlanda. Ne incanta prin elemente si peisaje naturale de ne taie rasuflarea: varfuri muntoase ( aici... Mai multe detalii
   
 • Galway, Irlanda

  Galway, Irlanda

  Galway este al patrulea oras ca marime din Irlanda. Este cunoscut drept „inima culturala a Irlandei”, intrucat este gazda a numeroase festivaluri, sarbatori si evenimente si... Mai multe detalii
   
 • Ring Of Kerry, Irlanda

  Ring Of Kerry, Irlanda

  Vom strabate cea mai renumita ruta a Irlandei - Ring of Kerry, intr-o excursie de o zi ce inconjoara Peninsula Iveragh. Frumusetea acesteia este data de panoramele superbe... Mai multe detalii
   
 

Agentiile Paralela 45 le puteti gasi in urmatoarele orase