Idei de vacanta, Madeira.

Madeira – o destinatie care iti ramane in suflet

Cineva a caracterizat Madeira ca fiind “gradina plutitoare a Atlanticului” si pot sa spun acum dupa ce am vazut-o, ca cine a descris-o astfel, a avut mare dreptate. Madeira  este o insula verde, luxurianta, una dintre cele mai frumoase insule vulcanice. Cu un relief predominant muntos, cu tarmuri inalte si spectaculos de abrupte in special in nordul insulei, cu gradini subtropicale superbe ce contin plante si flori de o rara frumusete si varietate, cu o clima blinda cu temperaturi ce vara nu depasesc 25 grade, iar iarna nu scad sub 15, Madeira este o insula care iti cere pur si simplu s-o explorezi.

Funchal, capitala insulei si cel mai important oras port arata ca un amfiteatru asezat pe malul oceanului, care seara ofera o panorama de exceptie, iar la cumpana dintre ani – unul dintre cele mai frumoase focuri de artificii din lume. Este un oras statiune plin de farmec, datorat florilor si vegetatiei (dintre care de departe se remarca frumoasa strelitzia, care desi nu este o planta originara din Madeira, a devenit simbolul insulei), arhitecturii cladirilor, stradutelor inguste,  parcurilor si gradinilor tropicale, muzeelor, magazinelor de suveniruri, restaurantelor si hotelurilor care mai de care mai aratoase, ce ofera servicii exceptionale. Pentru un sejur de vis, recomand hotelurile situate la ocean, privelistea este absolut senzationala, face totii banii. In general, serviciile sunt de calitate, exista hoteluri de 4 si 5 stele foarte bune, elegante, situate pe marginea oceanului sau in a doua, a treia linie de hoteluri, iar hotelierii sunt orientati catre client, oferind servicii cat mai bune de cazare, masa, spa si relaxare.

In Madeira sunt multe obiective care merita sa fie vizitate : Camara de Lobos, un frumos sat pescaresc (loc preferat de diverse personalitati precum Winston Chrichill), Cabo Girao – tarm stancos inalt de 580 m ce ofera o priveliste ametitoare asupra oceanului, Porto Moniz renumit pentru piscinele naturale formate de rocile vulcanice de bazalt; bazaltul negru de care se sparg valurile albe ale oceanului ofera un peisaj magnific pe care cu greu il vei uita, satul Sao Vicente, Machico – locul unde a debarcat Joao Goncalves Zarco, descoperitorul Madeirei, Santana – un sat traditional cu case acoperite cu stuf, insula Porto Santo renumita pentru plaja sa de nisip fin lunga de 9 Km, drumetii montane pe langa asa zisele “levadas” – apeducte construite in urma cu 100 de ani, cu scopul de a aduce apa din munte, si multe altele. De ce nu si o intoarcere in timp la bordul ambarcatiunii “Noua Santa Maria” – o copie excelenta a vasului cu acelasi nume a lui Cristofor Columb. Partenerul nostru local, va prezinta la sosire toate variantele de excursii ce se pot face in insula, cu toate detaliile si recomandarile necesare.

Si ca sa gustati si la propriu din deliciile Madeirei, nu trebuie sa decat sa intrati intr-unul din nenumaratele restaurante. Bucataria este specifica, traditionala, bazata in principal pe preparate din peste (specific zonei este pestele sabie negru – “espada”), dar nu numai. Puteti savura si o specialitate locala denumita “Espetada” – adica niste frigarui din carne de vita (pregatite cu diverse mirodenii) absolut delicioase. Iar diversitatea de fructe existente in acesta insula este incredibila. Sunt tot soiul de fructe, care mai de care mai exotice, de unele nici nu am auzit pana acum (“banana-ananas” – fructul filodendronului, cu un gust extrem de placut si savuros, ceva intre ananas si banana, si multe altele),

Dar mai lipseste ceva. De fapt cu asta trebuia sa incep, bineinteles simbolul insulei – vinul de Madeira. Delicat, licoros, mai sec sau mai dulce, vinul de Madeira este un vin de legenda, cu traditie de sute de ani, unic in lume datorita procedeului de preparare si imbuteliere, dar si datorita solului vulcanic care confera strugurilor caracteristici aparte. Cu siguranta trebuie savurat, alaturi de toate deliciile acestei insule, fie ele naturale sau culinare ! Madeira este o destinatie care iti ramane in suflet !

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.