Idei de vacanta, Tunisia.

Monastir si Sousse – intre istorie si viata de noapte

Au trecut aproximativ patru saptamani de cand am pasit pe pamant african. Nu am plecat la drum fara niciun fel de prejudecati, frica sau ganduri negative. Asta pentru ca stiam ca Tunisia nu poate fi descoperita decat cu mintea si inima deschisa.

Pentru Monastir si Sousse, doua orase apropiate, am alocat un weekend intreg: o zi in Monastir unde am hoinarit prin aglomerata Medina si am vizitat mausoleul lui Habib Bourguiba – primul presedinte al Tunisiei si inca o zi in Sousse.

2

Monastir este situat la aproximativ 160 km de Tunis si este un oras turistic din toate punctele de vedere: plaje ingrijite, resorturi de cinci stele, atractii turistice si o medina zgomotoasa. Fiecare destinatie din Tunisia are un oras vechi (medina). Daca vrei sa iei pulsul unui oras, esti pentru prima data aici si nu ai prea mult timp la dispozitie, cauta Medina. Vei intelege imediat cum merg lucurile. Si daca vorbim de Medina, acestea s-ar putea sa depaseasca viteza legala. Pentru ca aici totul se intampla cu o viteza inimaginabila. Privind din exterior, nu mi-a trecut nicio clipa prin minte ca in interiorul acelor ziduri de piatra se da o adevarata lupta de supravietuire.

Cu inima in dinti si cateva rugaciuni in minte, am pasit in mijlocul agitatiei. Ca sa va formati o idee, imaginati-va Medina ca fiind un Mall in aer liber, unde fiecare comerciant poate atrage clientul doar prin puterea cuvantului. Vorbit, ci nu scris. Pentru mine era doar zgomot, insa unul placut. Si cum puterea cuvantului nu avea nicio influenta asupra mea, m-am oprit direct la un magazin cu dulciuri traditionale, stiind ca nu aveam cum sa dau gres. Pentru doar 3 DT (6 RON) am cumparat aproape un kilogram de makroudh, un desert traditional pe care imi doream demult sa-l incerc. Daca iti plac deserturile extrem de dulci, makroudh e pentru tine.

3

Cu sentimentul ca misiunea mea in interiorul medinei a luat sfarsit, am pornit spre principala atractie din zona – mausoleul lui Habib Bourguiba. O cladire impresionanta sustinuta de doua turnuri gemene, in interiorul careia gasesti mormintele primului presedinte si ale apropiatilor, precum si o colectie de obiecte personale. In exterior, un cimitir imens se intinde de-o parte si de alta a falezei ce duce spre muzeu. Aici vei observa ca toate mormintele au aceeasi inaltime si forma, ideea exprimata fiind egalitatea dintre oameni, indiferent de rang, functie, clasa sociala. Cu toate acestea, ideea de egalitate dispare in momentul in care ajungi la mormantul impresionant al lui Bourguiba.

4

Per total, Monastir este un oras complet, pentru toate gusturile. Fie ca esti iubitor de istorie, aventura sau cauti doar un loc unde sa te relaxezi, acest oras te primeste cu bratele deschise.

Urmatoarea oprire a fost Sousse, situat cam la 20 km de Monastir. Daca aveti ocazia sa mergeti cu trenul in Tunisia, nu ezitati sa o faceti. Este extrem de ieftin, iar conditiile sunt extraordinar de bune. Pentru o calatorie dus-intors pana in Sousse am platit 2DT (4 RON).

5

In Sousse am ajuns tarziu, cu ganduri de petrecere, deoarece am auzit ca aici este locul in care sunt concentrate toate petrecerile din zona, insa am avut timp sa dau o fuga prin medina – un loc aglomerat, cu stradute inguste si mirosuri de mirodenii, foarte primitor. Am tinut sa o vizitez stiind ca inca din 1988, aceasta medina face parte din Patrimoniul UNESCO. Daca ajungi vreodata in Sousse, nu rata portul El Kantoui si Medina.

Pana sa ajung in Sousse, notiunea de petrecere in Tunisia era subestimata. Credeti-ma, acest oras l-ar face pana si pe cel mai aprig musulman sa lipseasca o seara de la moschee. In timpul Ramadanului. Pentru o clipa, am avut impresia ca sunt intr-un oras european: cluburi, cafenele, restaurante, toate situate de-a lungul unei faleze impodobite cu portocali. Doar muzica traditionala si fumul parfumat de narghilea de la singurul restaurant cu specific m-au readus cu picioarele pe pamant arabesc. Insa daca iubesti petrecerile si viata de noapte, Sousse este locul unde trebuie sa fii.

Desi nimic din toate acestea nu a fost planuit dinainte, weekend-ul a fost unul reusit. Cam asta este mersul lucrurilor aici in Tunisia: momentele reusite nu se planuiesc dinainte, ele vin de la sine. Tare-s curioasa: oare ce va urma?

pozaAlina Simindrescu
Aventurile unei romance in Tunisia

 

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.