Idei de vacanta, Tunisia.

Bucataria tunisiana – un rai culinar cu arome picante

Se spune ca a gati este o arta, insa a gusta din preparatele tunisiene este o binecuvantare. Iar daca iti place mancarea picanta, ca si mie, poti spune ca ai ajuns in raiul aromelor culinare.

Cine a spus ca trebuie sa mananci pentru a trai, ci nu invers, cu siguranta nu a incercat bucataria tunisiana. Dupa doua luni petrecute in Tunisia, un articol despre mancarea traditionala de aici era inevitabil.  Trebuie sa specific inca de la inceput ca scriu acest articol cu cateva kilograme in plus, fiind un lucru inevitabil atunci cand intri in contact cu mancarea de aici.

Sfax, orasul in care locuiesc, este renumit pentru diversitatea mancarurilor si pastrarea aromelor autentice cand vine vorba de preparatele traditionale. Pot spune ca sunt norocoasa din punctul asta de vedere. De-a lungul sederii mele aici, am avut ocazia sa incerc retete autentice, arome irezistibile, mancaruri care te fac sa-ti lingi degetele – acestea fiind singurele tacamuri. Mai mult, localnicii spun ca a folosi tacamuri la masa e ca si cum ai face dragoste printr-un intermediar. Daca auzi pe cineva ca cere tacamuri, in mod clar acea persoana e turist. Eu am ales sa imbratisez cultura culinara si m-am inarmat cu cele zece tacamuri din dotare.

Daca ar fi sa descriu bucataria tunisiana intr-un singur cuvant, acesta ar fi: delicioasa, diversa, traditionala, autentica. Ah, si multa! Crede-ma, cand vine vorba de preparatele tunisiene, nu te poti opri la un singur cuvant.

Dar haideti sa le luam pe rand. Un preparat care mi-a incantat papilele gustative pana la refuz a fost ojja merguez – alcatuit dintr-un sos de rosii, ardei, ou ochi si carnaciori de vita. In interiorul Medinei (Orasul Vechi) am descoperit un restaurant al unei familii ce gateste acest preparat aproape de perfectiune. Un alt preparat asemenator, extrem de delicious, este kammounia. Restaurantul se afla chiar in fata unei moschee, de unde puteai vedea ceremonia de rugaciune. Ce poate fi mai traditional?

IMAG2624

Un alt preparat pe care multi il considera o gustare este brika. Cu doar 1 DT (2 RON) puteai manca o brika (un aluat fin in care spargeai un ou si il cufundai in ulei timp de 5 minute maxim), alaturi de celebra harissa (pasta din ardei iuti), salata mechouia (salata din ardei copti) si o bagheta calda. O alta gustare sunt celebrele fricasse – un aluat de gogoasa, umpluta cu piure de cartofi, ton, masline si ou (puteai cumpara o bucata la pretul de 1 RON).

IMAG2794

Celebrul couscous isi are si el un loc de cinste. Crede-ma pe cuvant, nu ai trait cu adevarat pana nu ai incercat acest preparat. Il poti gasi in diferite variante: cu pui, cu vita peste si fructe de mare sau simplu. Iar in partea de sud a tarii poti manca couscous cu carne de camila. Este, intr-adevar, putin mai scump (in jur de 30 RON), insa merita incercat. Intr-una din zile, am fost invitata sa petrec dupa-amiaza in casa unei familii tunisiene si am avut norocul sa particip la procesul de gatire a couscous-ului – bucataria tunisiana este, intr-adevar, o arta, iar localnicii iubesc bunul-gust si acorda o mare atentie preparatelor.

IMAG2703

Un alt preparat delicios, dar nu la fel de aratos ca si couscous-ul este besbes – o planta cu un gust unic si o aroma inconfundabila. Se spune ca, atunci cand vrei sa-ti arati recunostinta fata de cineva, ii duci o farfurie cu besbes. Procesul de gatire este extrem de interesant, planta este tinuta in apa la soare cateva ore, apoi se fierbe impreuna cu mirodenii, cartofi si couscous. Gustul insa e greu de descris. Este e unul dintre preparatele mele preferate, iar daca veti avea ocazia sa vizitati Tunisia, nu ar trebui sa plecati de acolo fara sa fi mancat o farfurie plina cu besbes. Pentru ca, veti vedea, localnicii au obiceiul sa incarce farfuriile pana la refuz, mergand pe principiul „mult si bun”.

IMAG2534

Mancarea stradala este si ea la fel de buna, iar in Sfax fast-food-uri sunt la orice pas. Preferatul meu este chapati – o lipie calda facuta pe loc, umpluta cu ou, pui, harissa si salata. Vei mai gasi si ma7loub, kebeb si altele asemenea. Preferatul meu este 3F Fish Fast Food – bazat numai pe fructe de mare si peste. De notat ca tonul este vedeta in aceasta zona, iar calitatea este peste medie, fiind mari exportatori de ton.

La capitolul dulciuri nu se lasa mai prejos. Am vorbit deja de celebrul makroudh- faimos pentru gustul extrem de dulce.

In primul weekend din ianuarie am avut ocazia sa asist la o sarbatoare importanta, ziua Profetului Mohamed. Cu aceasta ocazie, localnicii prepara assida – un desert unic ce-l poti decora cu tot felul de bomboane. Mai jos puteti vedea opera mea.

Aceasta sarbatoare este petrecuta in familie, unde fiecare membru isi decoreaza propria assida. Se spune ca o femeie care nu stie sa faca acest desert nu e pregatita pentru maritis 🙂

DSC05059

Mancarea tunisiana inseamna mai mult decat niste simple preparate asezate pe o masa. Prin felul in care o prepara, prin ingredientele combinate si pasiunea cu care o consuma, aceasta a devenit o arta. Trebuie sa recunosc ca ma simt norocoasa ca am avut ocazia sa gust din preparatele lor.

Atentie! Dupa ce veti citi acest articol, exista riscul sa vi se faca foame! Eu, cel putin, ma voi pierde pe strazile Orasului Vechi in cautarea aromelor inca nedescoperite.

Pe curand!

poza

Alina Simindrescu
Aventurile unei romance in Tunisia

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.