Am fost acolo, Idei de vacanta, Mirela Leoveanu, Portugalia.

ALGARVE – CASCAIS – ESTORIL – LISABONA

„Periplul descoperirilor” noastre in Portugalia a inceput din regiunea sudica a acesteia – ALGARVE, cu capitala la Faro. Dupa un zbor matinal la 05:35 cu TAP Portugal si o escala la Lisabona, eram ajunsi in jurul orei 10:45 la Faro, tinand insa cont si de diferenta de fus orar (UTC -2 ).Am fost intampinati de Cristina de la agentia partenera Dormitur care ne-a oferit un scurt tur al orasului Faro aflat foarte aproape de Parcul Natural Ria Formosa. Este un oras interesant intrucat are si plaja (nisip), cat si un centru istoric destul de bine conservat, cu o multime de stradute inguste, dar bine organizate; un anumit sector era dedicat teraselor si cluburilor de noapte si o alta parte pentru diverse magazine incepand de la cele care comercializeaza produse traditionale locale pana la brand-uri renumite.

La circa 40 de minute distanta de Faro se afla Albufeira, statiunea in care am si innoptat 3 nopti la Hotel Grande Real Bellavista 4*. Hotelul asigura shuttle bus gratuit catre centrul istoric si catre plaja. Din centrul vechi se ajunge foarte usor catre 2 plaje intinse de nisip (Praia do Peneco si Praia dos Pescadores). Tavernele din centrul vechi sunt foarte numeroase, accesibile, bazate pe fructe de mare si peste, costul unui meniu pornind de la 6-7 eur/ persoana.

Am vizitat hoteluri de 3*, 4* si 5* in urmatoarele statiuni din Algarve: Albufeira, Vilamoura, Quarteira, Armacao de Pera, Carvoeiro, Lagos. Cele mai bune hoteluri de 3* sunt: Dom Jose (Quarteira), Rocamar (Albufeira). Cel mai bun din categoria 4* este Vila Gale Lagos care se afla in apropierea uneia dintre cele mai frumoase plaje – nisip foarte fin, alb. Cele mai bune de 5*: Sheraton Pine Cliffs Resort (Albufeira), Tivoli Marina(Vilamoura), Monte Santo (complex de apartamente in Carvoeiro).

Fara indoiala, Algarve se bucura de cele mai frumoase plaje: Praia da Rocha, Vilamoura, Falesia. Bucataria este extraordinara, foarte gustoasa. Pe langa varietatea de peste si fructe de mare, nu trebuie ratate nici deserturile: pasteis de nata – prajitura traditionala; in sud se folosesc foarte mult migdalele si smochinele.

Drumul din Algarve pana la Lisabona se face pe autostrada si nu dureaza mai mult de 3 ore, insa, la un moment dat, am parasit autostrada si dupa 2 ore si jumatate de mers am ajuns la Evora, capitala regiunii Alentejo. Evora este un oras plin de istorie si azi strajuit de ziduri de fortificatie, in perioada Evului Mediu devenind al doilea oras ca importanta dupa Lisabona. Printre obiectivele pe care am reusit sa le vizam se numara: Palatul Manuelin, statuia lui Vasco da Gama, Biserica Sao Francisco si imediat langa se afla intrarea la Capela Oaselor, Piata Geraldo, Biserica Sao Antonio, Catedrala construita in sec.XIII, Templul Roman.

De la Evora am plecat direct catre Estoril care se afla la numai 30 de minute de Lisabona. In drumul catre Estoril am trecut pe langa Lisabona traversand raul Tejo pe podul 25 aprilie de 3 km lungime si strajuit la un capat de statuia lui Iisus construita dupa modelul celei de la Rio de Janeiro.

Estoril si Cascais sunt doua statiuni alaturate, cu plaje de nisip, sub forma de golfulete. Cea mai spectaculoasa plaja este la cca 5 km – Guincho (recomandata pentru windsurf).

Cele mai bune hoteluri de aici: Palacio Estoril 5*, Grande Real Villa Italia 5*, Casacais Miragem 5*. Din categoria de 3* sunt recomandate Saboia 3*/Estoril (renovat, aflat langa Eden Estoril), Baia 3* / Cascais (renovat, in centru, foarte aproape de plaja).

Obiectivele care se afla in apropiere: Cabo da Roca (cel mai vestic punct al continentului european) 140 m deasupra nivelului marii si Sintra cu Palatul National Pena. Palatul Pena a fost construit in sec. XIX pe locul unei manastiri distruse de cutremurul din 1755 la initiativa lui Ferdinand al II-lea.Costul unui bilet de intrare este de 13,5 eur / persoana la care se adauga 2 eur pentru transfer cu trenuletul de la poarta de intrare pana in apropierea castelului.

Din Estoril si Cascais se poate ajunge la Lisabona cu trenul in cca 40 de minute.

Lisabona este strajuita de apele raului Tejo care izvoraste din Spania si se varsa in Oceanul Atlantic. Podul Vasco da Gama este cel mai lung pod european (17km) si,  alaturi de Podul 25 aprilie (3km), asigura legatura intre Lisabona si partea de sud.

Intr-un tur rapid am vizat Turnul Belem (simbolul orasului), Monumentul descoperirilor (comemoreaza a 500-a aniversare de la moartea lui Henric Navigatorul), Manastirea Jeronimo – locul de odihna al lui Vasco da Gama si al poetului national portughez Luis de Camoes, Catedrala, Oceanarium, Piata Centrala, liftul Santa Justa care urca la 45 m inaltime de unde se poate admira orasul. Un farmec aparte il au si plimbarile cu tramvaiul pe stradutele inimaginabil de inguste.Din statia Martim Moniz se poate lua tramvaiul galben 28 care traverseaza mai multe cartiere (Graca, Alfama, Baixa, Chiado si Bairo Alto). In Lisabona se gasesc mai multe centre comerciale: Vasco da Gama, Colombo, in asa fel incat cel putin o zi poate fi dedicata shopping-ului.

In cartierul Alfama sunt o multime de restaurante care includ si spectacol „fado” ( muzica si dansuri traditionale).

Aproape peste tot, dar mai ales in Lisabona, se folosesc placi ceramice decorative numite „azulejos” atat pentru exterior cat si pentru interior, in Lisabona exista si un muzeu „Muzeul National de Azulejos”.

Transportul in Lisabona dispune de o retea de metrou, autobuze, tramvaie, funiculare care apartin aceleiasi companii. Recomandati achizitionarea cardului de calatorie intrucat este mult mai accesibil si poate fi folosit  pentru toate mijloacele de transport. Un card de o zi (valabil pentru toate aceste mijloace de transport) costa 6,50 eur din care 0,50 eur este c/v cardului care poate fi reincarcat si are o valabilitate de 1 an de la data emiterii.

In Lisabona am avut o noapte de cazare la Hotel Neya 4*, la cca 10 minute de mers pe jos fata de cele mai apropiate statii de metrou (Anjos sau Saldanha), in apropiere de zona centrala a orasului. Este un hotel cu servicii foarte bune de cazare si masa (mic dejun bogat si variat).

Din receptia hotelului va puteti ” inarma” cu harta orasului, ghiduri ale obiectivelor turistice din apropiere, ale retelelor de transport etc., in asa fel incat nu va mai ramane decat sa porniti la drum.

Zborul la retur a fost mai scurt cu 30 de minute, decolare din LIS la 22:45 cu sosire OTP 04:45 ( cca 4 ore durata zborului), operat de TAP Portugal (Airbus 320 OTP – LIS si Airbus 319 LIS-FAO).

Din punctul meu de vedere Portugalia este destinatia ideala care intruneste toate cerinetele: relaxare pe frumoasele plaje la ocean, bucataria portugheza este foarte gustoasa, sunt foarte multe obiective turistice (la o parte din ele am facut referire mai sus) incarcate de istorie si legende .

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.