Grecia, Idei de vacanta.

Zakynthos, insula țestoaselor

A treia cea mai mare insulă din Marea Ionică, Zakynthos sau Zante, în italiană, îți poate oferi vacanța perfectă indiferent dacă ești cu familia sau preferi să descoperi lumea de unul singur. Pe partea sudică și cea estică a insulei se găsesc majoritatea plajelor și a orașelor, întrucât vestul și nordul sunt acoperiți de munți. În ceea ce privește limba vorbită, în afară de greacă se vorbește și engleză, germană și italiană, astfel creându-se o simfonie în aer. Dar nimeni nu merge în vacanță doar pentru muzică, nu? Să-ți povestesc, deci ce poți face într-o săptămână în Zakynthos.

În anul 1980 o navă de containere a naufragiat în golful Navaggio din nord-estul insulei. Acesta este înconjurat de stânci calcaroase și, dacă cobori privirea, descoperi o superbă plajă de culoarea fildeșului. În contrast, Panagiotis îți zâmbește sfios către tine de jos, bătrână și obosită. Dacă nu te deranjează să fii înconjurat de mulțimi, poți coborî pe plajă, să înoți și chiar să explorezi epava. Din când în când se organizează un tur privat, ghid fiind chiar căpitanul vasului.

Peșterile albastre sunt o mică minune a Greciei. Se spune că nimfele au râs până când albul munților de calcar s-a contopit cu albastrul apei de mare. Soarele a gâdilat subtil pereții peșterilor, apa căpătând astfel o nuanță cu totul specială.

Dacă ești pasionat de arhitectura, oferta insulei este generoasă. În portul orașului Zakynthos se află Biserica Agios Dionisie. Aceasta adăpostește moaștele sfântului patron al insulei din anul 1717. Biserica originală a fost distrusă în anul 1893 în urma unui cutremur, fiind recontituită în anul 1948. O altă mănăstire din perioada bizantină, localizată aproape de Navaggio este Mănăstirea Anafonitria. Aceasta se află în interiorul unei superbe grădini, fiind înconjurată de coloane de piatră, pomi fructiferi, palmieri și flori ce cresc în ghivece și viță-de-vie.

Locul perfect pentru a te familiariza cu arta specifică zonei este Muzeul Bizantin. Acesta îmbină perfect arta religioasă bizantină și post-bizantină din Zakynthos. Muzeul adăpostește cu grijă fresce, icoane și sculpturi în lemn din perioada bizantină, iar din secolele 15-17, picturi, veșminte, crucifixuri și artefacte liturgice. Un alt muzeu reprezentativ pentru Zakynthos este muzeul uleiului de măsline, Aristeon Olive Press & Museum. Situat în apropierea aeroportului, intrarea este gratuită, iar după finalitatea turului vei știi tot ce este de știut despre uleiul de măsline, aliment foarte apreciat de către localnici. De altfel, la finalul turului există o sesiune de degustat, unde se servește pâine de casă, care se inmoaie în uleiul lui Ariesteon, precum și un magazin de suveniruri, unde se găsesc săpun de ulei de măsline, usturoi și uleiuri de lămâie infuzate.

Parcul Askos Stone se află în partea de nord a insulei Zakynthos, fiind o atracție mai ales în rândul celor mici, aceștia având ocazia să hrănească și să se joace cu ponei, căprioare, păuni, ratoni, țestoase, iepuri și altele. Ferma deține și o livadă de piersici și mere, cultivate fără pesticide, iar în funcție de anotimp, este posibil să poți lua parte la activități rurale precum recoltarea măslinelor sau mulgerea vacilor.

Insula Marathonisi din Golful Laganas, amplasat în sudul insulei Zakynthos este supranumită Turtle Island datorită țestoaselor de mare ce și-au găsit casă în jur. De aceea Marathonisi nu este locuită, iar în timpul verii, vizitatorii trebuie să curețe plaja dinspre Nord de nisip, înainte de apusul soarelui. Acest lucru permite țestoaselor să vină la țărm, să-și așeze ouăle. Se fac croaziere în jurul insulei pe o barcă cu fund de sticlă, lucru ce permite să vezi cel puțin o țestoasă. De altfel, ai voie să faci plajă pe insulă o oră, să înoți în mare și să iei masa sub forma unui picnic în acest cadru unic.

O săptămână înotând cu țestoasele sau învățând despre arhitectură bizantină ? Contactează-ne, le poți avea pe ambele!


Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.