Am fost acolo, Florin Popescu, Grecia, Idei de vacanta.

Zakynthos – Destinatia perfecta !

Zakynthos se gaseste pe partea Vestica a Greciei in Marea Ionica, facand parte evident din grupa insulelor Ionice impreuna cu: Lefkada, Kefalonia, Corfu, Ithaka, Paxi, Antipaxi ….si   multe alte insule mici.

Zakynthos este o destinatie importanta pe piata turistica internationala, in special pentru impatimitii de natura sau distractie.

Cei pasionati de fotografie si natura viziteaza insula Zakynthos  pentru locatii deosebite: Laganas, Agios Nikolaos, Agios Sostis, Porto Roxa, Porto Limionas, Navagio si lista continua.

Tinerii in schimb, pasionati de soare, mare si distractie nocturna prefera statiunea Laganas (comparata de multe ori cu Ibiza datorita numarului mare al cluburilor existente si a vietii de noapte) sau statiunile Tsilivi si Argassi, care imbina viata de noapte cu plajele nisipoase si momentele de relaxare.

„Marca inregistrata” a insulei este Golful Navagio sau Shipreck, unde, prinsa in mijlocul unei plaje superbe si flancata de stanci abrupte se gaseste vasul Panagiotis, cea mai fotografiata epava din lume  si locul vizitat de fiecare turist care a ajuns in Zakynthos.

Zakynthos are o suprafata de 406kmp si o lungime de coasta de 123km, dimensiune care permite vaselor de croaziera sa organizeze excursii „de o zi” in care se inconjoara toata insula, se face plaja la epava Panagiotis si evident, se fac multe opriri pentru baie in zone de vis.

Forma insulei se aseamana cu cea a unui triunghi, baza fiind golful Laganas iar varful, Capul Schinari, cel mai nordic punct al insulei si totodata cel mai apropiat de insula „vecina” Kefalonia.

Din punct de vedere al reliefului, insula este impartita in doua: partea vestica, muntoasa, fara prea multe plaje nisipoase si partea estica si de sud-est, unde se gasesc toate statiunile  turistice importante si cunoscute pe plan international.

Zakynthos este o insula verde, si tocmai de aceea Homer o numea „Iliessa”, ceea ce se traduce prin „impadurita”. Venetienii o numeau Floarea Orientului….dar presupun ca aceste informatii generale le stiati deja!

Capitala insulei este si principalul port, un oras cu influente venetiene, care „gazduieste un numar maxim de 9000 locuitori, nepunand la socoteala turistii care vin din abundenta in fiecare vara si dubleaza practic populatia existenta.

Desi mica, insula Zakynthos are un aeroport international, foarte solicitat in timpul sezonului turistic, aflat la numai 2km distanta de statiunea Laganas, la 7 km de orasul capitala si 10km de statiunea Tsilivi.

Golful Laganas este renumit international datorita broastelor testoase Caretta – Caretta, specie pe cale de disparitie , care prefera ca loc de inmultire si incubare a oualelor, plajele aurii si nisipoase de aici.

Localnicii „au inventat” astfel o alta modalitate de distractie a vizitatorilor si anume: Turtle Spotting.

Se pleaca in larg cu barci de dimensiuni mici, care pot acomoda in jur de 30-35 de persoane, majoritatea vaselor avand fund de sticla, iar localnicii, care au ochil ager  repereaza  broastele testoase. Astfel ,oaspetii insulei au ocazia sa vada „live” broastele testoase si sa faca fotografii. Este o excursie relaxanta pentru turisti si foarte stresanta pentru broscute.

Desi pe partea vestica nu sunt plaje late si nisipoase, aceasta parte, cu marea Ionica „deschisa” spre coastele Italiei, este partea superba a insulei, din punct de vedere peisagistic.

Muntele, intra direct in mare, iar valurile sculpteaza grote, pesteri de diferite forme, marimi si culori.

Apa marii, albastra, transparenta sau  turcoaz „innobileaza” peisajul acestor grote conferindu-le un aer ireal ce iti taie rasuflarea.

Pe partea vestica se gasesc aproximativ 124 de astfel de formatiuni stancoase.

Zona este inaccesibila pentru cei care doresc sa ajunga cu masina, in schimb, o plimbare cu vaporasul sau cu o barca motorizata va umple sufletele de fericire si cardurile aparatelor foto de pozr si filmulete.

Coborand din Nord, dinspre zona Capului Schinari, pe partea vestica a insulei, descoperim o alta mica insula numita: Insula Sf. Andrei. Este o parte a versantului, ramasa izolata de insula Zakynthos in urma unui cutremur. Versantul s-a prabusit, formand aceasta insula pustie, „gaurita” de grote si arcade de piatra. zona este cunoscuta de datorita povestii, care spune ca pe acel versant e existat o manastire de calugari. Odata cu prabusirea versantului, pe fundul marii Ionice a ajuns si manastirea dar si calugarii care locuiau in ea.

Povestea este una adevarata, marturie fiind zidurile groase de aparare, care se observa si astazi pe partea stanga a insulei formate.

Un alt punct de interes turistic cunoscut international este zona Blue Caves sau Grotele Albastre, pe partea Nord Estica a insulei in apropiere de satul Agios Nicholas. Natura a sculptat cu maiestrie grote in care apa prinde o culoare albastra ireala. Ora perfecta pentru „a savura”  acest peisaj este 10.00 dimineata cand soarele se reflecta in mare iar culoarea devine incantatoare. Grotele sunt destul de incapatoare, in interior putand intra simultan si cate 3 ambarcatiuni de dimensiuni mici.

Din satul Agios Nicholaos se pot inchiria ambarcatiuni sau puteti participa la tururi organizate spre zona Blue Caves.

Din punct de vedere al statiunilor, romanii prefera zonele  cu plaje late si nisipoase, care, pe langa zilele insorite de vara pot oferi si nopti vibrante in cafenele , cluburi  si discoteci.

Statiunea Laganas este centrul distractiei in insula, pe strada principala fiind grupate zeci de cluburi care asteapta petrecaretii cu lumini, muzica si tot felul de cocktail-uri. Distractia este garantata!

Argassi este cea mai apropiata statiune de orasul Zakynthos, capitala insulei, distanta fiind doar de 4 km. Plaje nisipoase, hoteluri selecte, cluburi si discoteci, toate acestea se imbina armonios in aceasta statiune.

O fuziune intre plaje late si nisipoase , catalogate Blue Flag si o viata de noapte foarte activa se gaseste in statiunea Tsilivi. O strada principala, serpuita , strabate statiunea impartind in stanga si in dreapta restaurantele, micile supermarketuri, cafenelele si discotecile.

Lumea primitoare, plajele izolate, peisajul impresionant,noptile electrizante,  soarele cald al verii, toate sunt argumente pentru o vacanta perfecta in Insula Zakynthos!

Sugestia noastra: Nu ratati aceasta destinatie!!!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.