Am fost acolo, Grecia, Idei de vacanta.

Vacanta in Thassos

M-am intors zilele trecute din Thassos, unde am stat mai bine de o saptamana. Va impartasesc cateva informatii si impresii, trecute prin ochii unui agent de turism:

Insula Thassos se afla in nordul Marii Egee, foarte aproape de continent, la Est de peninsula Halkidiki. Din Bucuresti drumul dureaza in total cca 9-10 ore, pe noua ruta Ruse – Veliko Tirnovo – Makaza (punct de granita).
Insula nu are aeroport iar legatura cu continentul este asigurata prin doua rute de ferryboat, cu plecare fie din Keramoti (ruta mai scurta), fie din Kavala. Plecarea din Keramoti are prevazuta debarcarea in orasul-capitala Limenas, care mai este cunoscut si sub denumirea de Thassos (la fel ca denumirea insulei)
Traversarea cu ferryboatul a celor 12 km care despart insula de continent dureaza cca 35 minute. Primul ferry pleaca din Keramoti dimineata la ora 6 iar utimul la ora 11 seara, cu o frecventa de cca 30 minute. Sunt 3 companii care deservesc ruta Keramoti-Limenas, astfel incat nu este necesara o programare a orei de plecare si nici o achizitie din tara a biletelor de ferry. Traversarea costa 3.5 euro/sens /persoana si 16 euro/sens/autoturism.

thassos

Daca este vreme buna, pescarusii insotesc vasul pe toata ruta, in asteptare de pufuleti, pe care ii “pescuiesc” direct din mainile turistilor. Spectacolul arata asa:

thassos2 thassos1

Odata ajunsi in port, turistii trebuie sa se incadreze pe principala sosea a insulei, cu atentie in ce sens al acesteia se afla statiunea in care vor locui. Semnele indicatoare nu sunt bine amplasate, astfel incat recomand insistent utilizarea hartilor de pe telefon sau GPS, cel putin pana la incadrarea pe soseaua principala.
Insula are o suprafata de cca 400kmp si un perimetru de 100 km, astfel incat, din orice punct ai dori sa efectuezi un inconjur al insulei, in maxim 2 ore de mers cu masina, te vei gasi inapoi in punctul initial.
Cat priveste vegetatia, insula nu este arida, existand intinse paduri de pin, din care este produsa si mierea locala, cu un gust specific, de caramel.
Populatia insulei numara cca 18.000 locuritori vara si cu cateva mii mai putini iarna (multi locuitori avand locuinta permanenta pe continent, la Kavala, de unde vara se muta in Thassos, fiind angrenati in activitatea hoteliera).
Din punct de vedere turistic:  hotelurile sunt deschise de la inceputul lunii mai pana la mijlocul lunii octombrie, adica cca 6 luni. Nu exista o data anume de deschidere sau inchidere oficiala a sezonului.
Majoritatea hotelurilor sunt ieftine si asigura un confort minim, cu facilitati de baza. Le-as spune mai degraba vile sau pensiuni. Au insa preturi pe masura de mici. Sunt curate si iata cum arata unul dintre cele mai bune, la aceasta categorie:

thassos3

Exista si hoteluri de categorie superioara, de 4 si 5 stele, gen resort, intre care cel mai cunoscut este Alexandra Beach, pe care l-am vizitat. Este situat in sudul insulei, in statiunea POTOS, in care seara este invazie de romani, statiunea avand cateva stradute pietonale care vand suveniruri. La fel ca si celelalte hoteluri ale insulei, Alexandra Beach nu este compus dintr-un singur corp principal, inalt, ci din mai multe cladiri cu etaje putine.
Are o terasa cu o vedere spectaculoasa, loc de joaca pentru copii, piscina, o receptie frumoasa, o parcare uriasa care deserveste si plecarile in excursiii optionale ale majoritatii operatorilor locali, precum si camere destul de spatioase. Intrarea in resort se face pe baza de legitimatie, existand o bariera la intrare.
Iata cateva fotografii ale acestui hotel si a imprejurimilor sale:

thassos4 thassos5 thassos6 thassos7

Hotelul la care am locuit se numeste Thassos Grand Resort, are 5 stele si a fost inaugurat in luna iulie a acestui an. Localizarea sa este in sudul insulei. Este si acesta compus din vile care cuprind camera duble si apartamente compuse din dormitor si living. Hotelul are o nota destul de mica pe booking deoarece, in opinia mea, a gresit deschizand in plin sezon. Locatia este exceptionala, intr-un golf in care nu vin alti turisti, cu o vedere spectaculoasa. Terasele sunt foarte mari, aproape cat o camera.

thassos8 thassos9

Hotelul este recomandat pentru cei care doresc relaxare si liniste, fiind aflat la o departare de cca 20 km de Potos si 25 km de Limenaria. Mai aproape de acest hotel se afla plaja Aliki, cu cateva taverne cu mancare ieftina si buna si un magazinel alimentar.

Ca si vizite, recomand:
Satele Panagia si Potamia, aflate pe soseaua principala, imediat dupa port, cum mergem spre sudul insulei. Sunt sate traditionale, cu case mici si vechi, unele renovate, cu nenumarate magazine de suveniruri si care, in opinia mea, nu aduc nici pe departe cu magazinele de chinezarii cu care sunt intesate alte statiuni din alte tari. Iata cateva fotografii:

thassos10 thassos11 thassos12 thassos13

O alta atractie pe care o recomand este o excursie jeep safari care se efectueaza cu masini de teren (atentie, nu sunt jeep-urile din Dubai!) pana pe cel mai inalt varf muntos al insulei, si anume Ipsario, aflat la o altitudine de 1206 m.Excursia costa 45 euro/persoana si cuprinde mai multe opriri: la un lac cu testoase, la  o cariera de marmura, la o manastire, precum si un barbeque organizat in varf de munte. Vederea de pe creasta este unica si merita efortul mersului abrupt, pe prundis:

thassos14 thassos15

Am lasat la sfarsit plajele, deoarece conceptul in insula este putin diferit fata de ce stim noi, si anume: exista cateva plaje deosebit de atractive, relative mici ca intindere, aflate in golfuri in care se ajunge doar cu masina, astfel incat lucrurile se petrec in felul urmator: turistul este cazat in vile sau pensiuni aflate aproape de drumul principal iar de la aceste unitati de cazare, se deplaseaza cu masina catre respectivele plaje. Poate alege in fiecare zi alta, distantele fiind mici. In aceasta situatie se afla: Marble Beach, Golden Beach si Paradisos Beach. Dealtfel, aceasta triada de plaje constituie si “obiectul” unei alte excursii optionale, de o jumatate de zi, organizata de agentiile locale in anumite zile ale saptamanii, si care costa 40 euro/persoana (fara masa de pranz).

Cel mai mult mi-a placut Marble Beach, aflata in apropierea unei cariere de marmura, unde plaja este ca un pesmet alb iar apa clara, limpede si de culoarea smaraldului. Plajele acestea nu sunt prea amenajate, deci sunt mai potrivite pentru amatorii de natura “neprocesata” si mai putin pentru doritorii de resorturi All Inclusive cu tobogane si baruri la piscina. Mai jos nelipsitele fotografii, cu Marble Beach si “nisipul” acesteia:

thassos16 thassos17

Pentru o localizare mai precisa a celor enumerate, iata o harta reprezentativa:

thassos18

Concluziile mele despre Thassos: localizare foarte convenabila pentru cei care calatoresc cu masina, hoteluri multe ieftine si cateva de 4 si 5 stele, cu pret pe masura, masa de seara la hoteluri poate fi inlocuita cu succes cu cea de la taverne, unde se mananca incredibil de bine (doar ca uneori sunt foarte aglomerate), peisaje frumoase, insula mai putin dezvoltata ca si facilitati, insa cu ospitalitatea specifica grecului, prezenta la tot pasul.

Pe curand, Ellada!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.