Redescopera Romania.

Vacanta in Maramures

Maramures – trebuie sa recunosc ca de mica am fost fascinata de Maramures. Vorba lenta,  traistele viu colorate, mersul duminica dimineata la biserica in haine de sarbatoare sunt lucruri obisnuite pentru oricine a trecut prin Maramures dar pentru mine o Bucuresteanca sadea reprezinta o desfatare a simturilor.

Vacanta mea in Maramures a inceput anul trecut prin luna iulie cand am hotarat impreuna cu patru prieteni sa vizitam Maramuresul. Ne-am documentat, am cautat obiectivele turistice din Maramures pe care vroiam sa le vedem : Mocanita, Manastirea Barsana, Cimitirul Vesel din Sapanta , Inchisoarea din Sighetul Marmatiei, Lacul Albastru si am reusit sa ne stabilim un traseu.

Am plecat din Bucuresti intr-o duminica dis de dimineata si dupa doua zile in care ne-am plimbat cu barca pe Lacul Rosu, am trecut prin Cheile Bicazului, am vazut  orasele Piatra Neamt si Vatra Dornei am reusit sa ne incepem micul nostru circuit in Maramures.

Cascada Cailor a fost primul obiectiv turistic din Maramures pe care ne-am dorit sa-l vedem, din fericire am si reusit, desi vremea nu a fost de partea noastra.

Am ajuns apoi la Viseul de Sus, unde a doua zi dimineata vroiam sa ne imbarcam in trenul cu aburi ce strabate Valea Vaserului. Zis si facut. Mocanita avea sa ne conduca catre popasul dintre munti. Am avut parte de o calatorie cu peripetii, pe care insa am repeta-o oricand am avea ocazia.

Vacanta in Maramures a cuprins si vizita la Manastirea Barsana, a carei frumusete este destul de greu de descris in cuvinte.

Ne-am continuat calatoria catre Cimitirul Vesel din Sapanta, unde am fost placut surprinsi de  viziunea vesela asupra mortii. Din pacate veselia nu a durat mult. Inchisoarea din Sighetul Marmatiei ne-a facut sa ne intoarcem in timp si sa realizam cat de puternic a fost impactul regimului comunist.

Am descoperit apoi in localitatea Baia Sprie un lac,  unic prin originea sa (prabusirea unei galerii de mina).Pe noi, Lacul Albastru ne-a uimit prin culoarea lui.

Ne-a parut rau ca nu am reusit sa vizitam obiectivele turistice din Baia Mare, deoarece la ora la care am ajuns noi in oras acestea erau deja inchise. Ne-am intors apoi spre casa pe “drumul din nori”, Transfagarasan.

In privinta meniului noi am fost putin dezamagiti ca nu am prea gasit mancare traditionala, insa daca va petreceti vacanta in Maramures trebuie neaparat sa va opriti la Pastravaria Alex, langa localitatea Mara (intre Sighetu Marmatiei si Baia Mare).Daca nu va place pestele, puteti incerca o ciorba de ied, care sigur va va incanta papilele gustative.

Cazare in Maramures a fost destul de usor de gasit, preturile au variat  intre 50-100 lei/camera/noapte. Noi ne-am cazat in fiecare seara in alt oras, insa puteti sa va opriti intr-un singur oras si de acolo sa plecati in fiecare dimineata. Singura exceptie este Mocanita de pe Valea Vaserului unde ar trebui sa va cazati in apropiere, deoarece aceasta porneste la drum la ora 9:00.

Aici s-a cam incheiat frumoasa noastra vacanta in Maramures.

O excursie in Maramures poate fi de multe ori o incursiune in trecut, o redescoperire a obiceiurilor stravechi care avreau loc o data .

Romania are farmecul ei si va invitam sa il redescoperim !

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.