Am fost acolo, Brazilia, Idei de vacanta, Ramona Piperea.

Vacanta in Brazilia

La invitatia companiei TAP am avut ocazia sa calatoresc in Brazilia alaturi de cativa colegi din Romania si Ungaria. De mult imi doream sa incerc o vacanta in Brazilia asa ca aceasta invitatie a venit la momentul oportun.
La dus am avut o zi intreaga in Lisabona, o ocazie potrivita sa revad acest oras superb si sa vizitez cateva din muzeele pe care nu le-am vazut inca. Am fost la Palatul Queluz in apropiere de Lisabona, fostul palat de vara al familiei regale, in stil rococo, bine pastrat, cu mobilier si obiecte originale. Cu ocazia acestei vizite, am aflat mai multe lucruri despre Brazilia, despre fuga familiei regale portugheze in Brazilia in anul 1807 si declararea independentei Braziliei fata de Portugalia in 1821.
In a doua parte a zilei am vizitat Quinta da Regaleira, una dintre cele mai vizitate vile din Sintra. Quinta se remarca prin extravaganta arhitecturii, cat si prin gradinile luxuriante si ingenios gandite, cu tunele, cascade, pesteri, alei si mici turnulete.
Recomand celor care calatoresc si doresc o vacanta in Brazilia cu TAP sa se opreasca o zi  in Lisabona. Mereu gasesti ceva de facut in acest oras si apoi poti sa faci o comparatie interesanta intre cele doua tari si modul in care au evoluat.
A doua zi am plecat spre Brazilia. Dupa un zbor de 10 ore am ajuns in Belo Horizonte, al VI-lea oras ca marime al Braziliei si capitala statului Minas Gerais (minele generale in traducere). Din punct de vedere turistic, Belo Horizonte este poarta de acces spre patrimoniul colonial din statul Minas Gerais. Mai multe orasele coloniale s-au ridicat si dezvoltat in secolul al XVIII-lea in jurul exploatarilor miniere de aur si de pietre pretioase.  Aurul s-a terminat in secolul al XIX-lea si importanta acestor orase s-a diminuat, dar a ramas un patrimoniu exceptional compus din biserici si cladiri in stil colonial portughez.

Ouro Preto, perla coloniala a Braziliei

Am vizitat mai intai Mariana, oras baroc care s-a devoltat in perioada goanei dupa aur. Un amalgam de emotii iti creeaza imaginea stalpului din fata inchisorii unde erau legati sclavii si bogatia opulenta a bisericilor din apropiere. Nu puteam sa nu vizitam si o mina in statul minelor, asa ca am pornit spre subteran unde am petrecut 15-20 minute intr-o fosta exploatare miniera care a fost transformata in muzeu.

Mai departe vizitam Ouro Preto (aur negru in traducere), perla coloniala a Braziliei si fosta capitala a statului Minas Gerais, declarat de UNESCO patrimoniu universal. Orasul este asezat pe coline, strazile urca sau coboara, nu cred ca am vazut in tot orasul vreo strada pe orizontala. Din cele 24 de biserici din oras am vizitat doua si ambele m-au impresionat prin decoratiuni si motive opulente, evident mult lemn imbracat in aur. Maestri locali, arhitecti si pictori au dezvoltat un stil architectural personalizat cu motive bogate si ingeri creoli.

DSCF0947 DSCF0950 DSCF0966  vacanta in Brazilia DSCF1036
Ce vizitam intr-o vacanta in Brazilia – Muzeul Inhotim

Ce altceva am mai vizitat in statul Minas Gerais? Muzeul INHOTIM. Un contrast perfect intre vechi si nou, intre orasele coloniale si acest muzeu. Inhotim este un muzeu de arta contemporana in aer liber fondat de magnatul minelor Bernardo Paz. INHOTIM  este in acelasi timp si un proiect social pentru ca a creat locuri de munca intr-o zona rurala izolata. Muzeul se afla in incinta unui parc, parte din padurea tropicala. Peste tot sunt plante luxuriante si copaci, flori, lacuri artificale, palmieri si printre ele aproximativ 20 de pavilioane care adapostesc operele artistilor din toata lumea. Chiar daca arta contemporana este mai greu de inteles, totul are o semnificatie si fiecare opera de arta transmite un mesaj diferit. INHOTIM este cu siguranta un proiect cultural unic in lume.

DSCF0844 DSCF0859 DSCF0878 DSCF0888  DSCF0921 DSCF0925
Petropolis, orasul imperial

Urmatoarea oprire din program este la Petropolis. Destinatia noastra finala este faimosul RIO DE JANEIRO, dar in drumul dintre Minas Gerais si Rio facem o oprire de o noapte in Petropolis. A doua zi vizitam orasul Petropolis, numit si “Orasul Imperial”. Petropolis este un oras de munte situat la 70 km de Rio cu 300.000 de locuitori; este numit orasul imperial deoarece a fost resedinta de vara a familiei regale braziliene in secolul al XIX-lea. Calatorind intre Rio si statul Minas Gerais, imparatul Pedro I al Braziliei a considerat climatul zonei placut, asa ca a cumparat o ferma si mai tarziu a inceput constructia unui palat de vara. Ne oprim mai intai in parcul municipal de unde avem o frumoasa perspectiva asupra catedralei. Un domn simpatic pe patine cu rotile se ofera sa ne faca o poza de grup. Stie destul de multe despre Romania, este prietenos, glumet, cu zambetul pe buze.  Asa sunt brazilienii, acesta este spiritul latino-american. Intr-un fel, Petropolis ma duce cu gandul la Sinaia, iar palatul regal imi aduce aminte de castelul Peles. Am vizitat mai intai Catedrala; nu foarte mare, dar impozanta, este centrul orasului si adaposteste mormantul regelui Pedro al II-lea. Palatul regal este foarte bine restaurat si vizita acestuia ne ofera ocazia sa aflam mai multe lucruri despre familia imperiala si viata sa de zi cu zi. Locuitorii palatului au fost regele Pedro al II-lea si familia sa. Regele Pedro al II-lea a fost cel de-al II-lea si ultimul rege brazilian. Domnia sa s-a incheiat in 1889 cand a fost fortat sa abdice.  Istoria l-a asezat la loc de cinste, ca un bun conducator si bun brazilian. In Petropolis am vizitat si casa memoriala a lui Alberto Santos Dumont, pionier brazilian al aviatiei si renumit inventator. El a construit primul dispozitiv de zbor dirijabil. Atat in Minas Gerais, cat si in Petropolis am vazut foarte multe grupuri de copii mai mici sau mai mari cu profesorii care au venit sa vada la fata locului istoria tarii lor, un lucru pe care il consider de admirat.

DSCF1106  DSCF1117 DSCF1122 DSCF1128 DSCF1133 DSCF1135
Rio si faimoasa Copacabana

Plecam spre marele Rio – “cidade maravilhosa” (orasul minunat), ultimul si cel mai asteptat moment al calatoriei noastre in Brazilia. Orasul este mare si vibrant cu multe contraste, iar locul unde este asezat este intr-adevar minunat . Hotelul este chiar langa plaja Copacabana, iar de pe terasa de la etajul al XII-lea se vede toata Copacabana luminata. Dupa ce ne instalam, plecam la o plimbare pe promenada. Nu luam cu noi decat strictul necesar: niste reali brazilieni cat sa ne platim masa de seara. Am fost avertizati sa nu ne luam gentile cu noi, este mai sigur asa. Rio este un oras sigur atata vreme cat nu te straduiesti sa atragi atentia: fara genti prea voluminoase, fara bijuterii, nu te aventurezi pe stradute laturalnice sau intunecoase. Este seara, este foarte multa lume: localnici, turisti, iar terasele de la marginea plajei sunt pline deja. Ne asezam si noi la o terasa cu muzica live. O seara vesela si placuta.

A doua zi vizitam cele doua varfuri emblematice ale orasului: mai intai Corcovado, muntele in varful caruia se afla statuia lui Isus. De aici panorama este superba si este de 3600. Se vede absolut tot orasul: stadionul Maracana, plaja Copacabana, plaja Ipanema. Am urcat pana in varful muntelui cu un tren. Sub statuia de 38 m a lui Isus se afla o mica capela pentru reculegere. Inalta de 38 m si cu o anvergura a bratelor de 28 m, statuia a fost construita intre 1922 si 1931 si este un simbol al crestinismului brazilian. Dupa amiaza trecem in revista plajele Ipanema si Copacabana si ajungem in centrul orasului unde vedem sambadromul, locul unde are loc parada scolilor de samba in fiecare an in timpul carnavalului. Printre altele, am vizitat si o cladire cu o arhitectura mai ciudata: catedrala metropolitana din Rio. Cladirea are o forma neobisnuita si a fost proiectata de arhitectul Edgar Fonseca in forma conica, in stilul piramidelor maiase; capacitatea catedralei este de 20.000 de persoane. Dupa amiaza facem o ascensciune cu telecabina pe varful Sugar Loaf, un alt reper emblematic al orasului. De aici se vede foarte bine succesiunea de plaje si munti cu golfuri si golfulete.

A doua zi si ultima in Rio. Pe ultima suta de metri am rezervat turul unei favele, ceva ce poate fi vazut doar in Rio. Vizitam Rocinha, cea mai mare favela din Rio. Aici locuiesc aproape 200.000 de oameni. Sunt multe favele in Rio, foarte multi oameni saraci locuiesc in ele. Mi s-a parut extreme de real. Casele sunt construite haotic, unele peste altele, pe panta muntelui, fara niciun plan urbanistic. Exista totusi o infrastrctura: strazi, chiar transport public, trotuar, multe magazine, ca in orice cartier. Lume pestrita si de toate felurile. Curentul electric se fura, prin urmare exista o padure de fire, peste tot prin favela. Pornim pe niste alei si stradute laturalnice care ne dezvaluie viata in favela, de la cei mai tineri, pana la cei mai varstnici. In anumite locuri sunt multe motociclete parcate, acestea sunt taxiurile favelei. Desi contrastul este izbitor, aceasta excursie mi-a placut foarte mult pentru ca a fost ceva real.

DSCF1162 DSCF1201 DSCF1206 DSCF1211 DSCF1215 DSCF1290

Ultimele ore in Rio. Cu totii ne despartim foarte greu de plaja Copacabana, parca are ceva magic care te atrage si nu te mai lasa sa pleci. A fost o vacanta in Brazilia de neuitat.

Ramona Piperea
Product Development Manager

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.