Alin Burcea.

Targul de la Chisinau! (Expozitia TOURISM.LEISURE.HOTELS 2013)

In week-end-ul trecut am participat la Targul de Turism de la Chisinau.

M-a impresionat, in primul rand, orasul, unde peste tot era scris in limba romana. Cand am fost prima data, acum 15 ani, scria numai in limba rusa, acum numai in limba romana. Premierul Vlad Filat a propus, acum 2 saptamani, sa introduca in Constitutie limba romana, in locul „limbii moldovenesti”. Doar americani nu vorbesc limba „americana”, nu?

[nggallery id=29]

Targul efectiv este format din 2 pavilioane, unul cu organizatii, ministere, altul cu agentii.

Standul Romaniei, foarte frumos, Irena, colega de la Minister, bine organizata. Era langa noi standul Bulgariei, cu mai multi tour-operatori prezenti, mai viu, mai activ, mai comercial. Am discutat cu Presedintele ANAT Moldova, domnul Nicolae Platon. Am inteles si din discutiile cu el, si din discutiile cu ceilalti colegi, cat de mare este problema vizelor! Pentru Romania, se face un dosar complicat pentru obtinerea vizei, mai mare decat pentru …SUA! Trebuie si voucher, trebuie, insa, sa arati, ca ai 500 euro in cont (extras). Este penibil!

Foarte interesant Standul …Gagauziei!!! Sunt un popor turcic, crestin, care locuiesc in sudul Basarabiei, cu traditii foarte interesante. Trapeza Tour, partenerul nostru, a avut un stand foarte frumos fiind si printre putinele agentii cu sediul pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Am mancat, senzational, la Restaurantul Uzbek! Va recomand sa mergeti acolo!

[nggallery id=33]

Sambata seara am fost la restaurantul traditional „La Taifas”. Mancare moldoveneasca buna, lautari foarte buni si noi, cu greu (echipa Paralela 45) am facut fata situatiei. [nggallery id=34]

Ceea ce am constatat este, insa, faptul ca noi, romanii, nu prea stim, mai nimic, despre Moldova (in afara de vinul de Cricova si bomboanele… Bucuria – unde era coada.

Trebuie sa organizam Info-uri, sa vizitam cetatile, pensiunile lor, bisericile. Sunt extrem de interesante! Am vazut standuri cu pensiuni „gagauze”, ucrainiene, moldovenesti, variate, in zone deosebite. Despre vinuri si „bucate”, ce sa mai vorbim.

Turisti romani, „treceti Prutul!”, parafrazand!

Alin Burcea

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.