Am fost acolo, Bulgaria, Idei de vacanta, Mihaela Bratu.

Ski Bulgaria

Bansko şi Borovets

Dacă mergeţi în Bulgaria la ski, mai exact la Bansko, este foarte posibil să lăsaţi skiul pentru SPA. Bansko este cea mai renumită staţiune montană din Bulgaria, un fel de Poiana Braşov. Dar mult mai mare şi aerisit, cu multe hoteluri noi şi cu o arhitectură plăcută, ca şi cum majoritatea lor ar fi fost proiectate de acelaşi arhitect. La prima vedere pare plictisitor, dar nu este deloc aşa.

Oraşul Bansko este situat lângă râul Glazne, în partea de nord-vest a Munţilor Pirin, în apropiere de cea mai înaltă şi mai frumoasă zonă a acestora. În centrul vechi sunt câteva restaurante unde vă puteţi potoli foamea cu un prânz delicios şi savura un airan turcesc, chiar dacă sunteţi în Bulgaria. Cu nici 20 de leva (aproximativ 10 euro) am mâncat pe săturate şi am hrănit şi căţelul adoptat de personalul restaurantului. Dintr-un magazin de suveniruri am  găsit la preţuri foarte bune câteva amintiri drăguţe pentru soţul şi copilul meu. Iar hainele de sezon pe care le găsiţi în magazinele lor sunt la preţuri foarte bune şi vânzătorii sunt înţelegători şi drăguţi iar dacă nu vă ajunge leva, puteţi plăti la cursul euro-leva de la bancă.

Dar să revenim la SPA. La hotelul Best Western Florimont mirosea atât de frumos în zona de SPA că nu ne mai dădeam plecaţi de acolo… am făcut multe fotografii, care vorbesc de la sine. Nu recomand hotelul prea mult celor care vor să ia şi copiii cu ei. Este un hotel dedicat mai mult cuplurilor. Acesta este şi motivul pentru care în apropierea recepţiei veţi vedea o plăcuţă care vă anunţă că în acest hotel vă puteţi delecta, mai ales domnii, la un bar erotic. J La Florimont, în afară de barul erotic aveţi şi casino, fitness, salon de înfrumuseţare, magazin, night club şi tavernă.

Clasicul este mereu la modă. Kempinski Hotel Grand Arena este singurul hotel din Bansko care merită din plin statutul de hotel de cinci stele. Dacă alegeţi acest hotel aveţi avantajul că nu veţi mai sta la rând pentru a urca la zona de ski cu telegondola. Kempinski are negociate alte condiţii pentru cei care îşi fac rezervarea din timp pentru ski-pass. Hotelul este situat foarte aproape de telegondolă, astfel că drumul până acolo nu durează mai mult de cinci minute de mers pe jos. Vinoteca cu vinuri tradiţionale şi restaurantul clasic unde bucătarii vor găti în faţa voastră sunt alte motive pentru care Kempinski merită să fie recomandat drept cel mai bun hotel din Bansko, pentru calitatea serviciilor oferite.

Piri Hotel mi-a rămas în memorie, pentru că, deşi era situat la câţiva kilometri de centrul oraşului Bansko, avea un frumos spaţiu de agrement unde copiii se pot juca şi primi lecţii de echitaţie.  Îl recomand mai ales pe perioada verii.

Hotel Green Wood, Hotel Bansko Spa & Holidays, Hotel Perun Lodge, Hotel Grand Montana sunt alte hoteluri în care relaxarea la SPA are un loc aparte.

Pârtiile de ski se află în două centre principale: Chalin Valog (1100 – 1600 metri altitudine) şi Shiligarnika (1700 – 2500 metri altitudine). Pe pârtii există şi numeroase tunuri de zăpadă, care asigură condiţii excelente pentru întregul sezon de ski. Şi, cel mai important, pârtiile de ski sunt pentru toate categoriile de skiori, indiferent de vârsta sau pregătirea celor care practică acest sport. Pentru cei care iubesc senzaţiile tari şi stiu să schieze foarte bine, ghidul le recomandă pârtia de ski inaugurată în 2003 de celebrul schior Umberto Tomba. Iar de acolo, dacă veţi urca cu maşina până în parcarea unde se termină zona de ski veţi vedea unul dintre cei mai bătrâni arbori din Europa, cu o vârstă de peste 1.400 ani.

La Borovets veţi fi surprinşi de aerul aristocratic pe care îl emană această veche staţiune, situată la aproximativ 150 km de Sofia. Printre primele staţiuni de ski care s-a dezvoltat în Bulgaria, are o istorie de peste 100 de ani. Situată la 1390 metri altitudine într-o pădure de pini, este locul indicat pentru recreere şi odihnă.

La Borovets, ca şi la Bansko, veţi avea acces la cei 45 kilometri de pârtii de dificultăţi diferite ale staţiunii, pârtii grupate în trei regiuni: Sitnqkovo-Martinovi Baraki, Markudjik şi Qswtrebec. Iar dacă vreţi să vă distraţi şi să dansaţi pe ritmurile anilor 70-80-90 o puteţi face la restaurantul Kharma situat în centrul staţiunii, în imediata apropiere a hotelului Rila din Borovets.

Hotelurile nu sunt atât de noi ca în Bansko, însă cele care se află în partea nouă a staţiunii sunt construite mai recent. Borovets Gardens, Iceberg Hotel sunt doar două dintre ele. În centrul vechi găsiţi un hotel cu o poveste aparte. Festa Winter Palace are aspectul unui cazino de lux. El a aparţinut unui interlop din Sofia care a fost ucis acum mai mulţi ani de mafie. Apoi a fost confiscat de Fisc şi transformat într-un hotel de cinci stele. Ice Angels are acces la una dintre pârtiile de ski din Borovets. Din camerele cu vederea spre pârtie puteţi distinge urmele pe care le lasă clăparii în zăpadă, atât de aproape este baza pârtiei.

Majoritatea hotelurilor din Bansko şi Borovets de patru stele au piscină interioară, SPA, saună, masaj (contra cost), sală de gimnastică – aşadar pentru cei care nu schiază de obicei, o minivacanţă de revelion paote fi relaxantă şi plăcută.

După o zi petrecută pe pârtii, vă puteţi trage sufletul în una dintre numeroasele taverne tradiţionale denumite Mehana, pe care le găsiţi în toate staţiunile montane. Atmosfera caldă, preparatele culinare deosebite şi vinurile locale vă vor incânta pe deplin. Trebuie să ştiţi că majoritatea hotelurilor din Bansko şi Borovets vă vor oferi demipensiune.

Şi pentru că vacanţa de iarnă se aproprie, nu pot decât să vă urez să petreceţi clipe de neuitat oriunde veţi merge cu Paralela 45!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.