Am fost acolo, Angelica Soare, Idei de vacanta, Italia.

Sardinia, o experienta ce nu trebuie ratata!

Sardinia este o alta fata superba a  Italiei care trebuie neaparat descoperita, este una dintre cele mai populare destinatii pentru iubitorii de plaja, soare, sporturi nautice, istorie, cultura, natura.

In cele patru zile pline petrecute in Sardinia, am avut ocazia sa vedem o multime de lucruri fascinante :  peisaje deosebite, hoteluri cu servicii foarte bune, plaje de nisip spectaculoase, ape de smarald, locuri incarcate de istorie si cultura, oameni foarte primitori, gastronomie traditionala.

Printre primele locuri interesante pe care le-am vizitat a fost orasul-port Alghero. Alghero te cucereste pe loc, este unul dintre cele mai pitoresti orase ale insulei. Influentele catalane, urmare a ocupatiei spaniole timp de aproximativ 400 de ani, si multa istorie intalnesti la tot pasul. Amprenta catalana a fost atat de puternica incat orasul si-a capatat numele de “Barcelonetta (Mica Barcelona)”. Stradute inguste pavate cu piatra cubica, cladiri cu aspect si aer medieval, biserici, turnuri si ziduri fortificate – dovezi ale unei istorii zbuciumate, magazine, terase si restaurante cochete, o multime de flori, un port deosebit in care acosteaza ambarcatiuni de tot felul – toate acestea sunt doar cateva din piesele de rezistenta ale orasului.

Cea mai potrivita modalitate de a explora orasul, golful Alghero, Porto Conte si celebrul Capo Caccia, pe care de altfel am si utilizat-o este citybus-ul hop-on hop-off, pe numele lui  “Trotollo”. Ne-a oferit posibilitatea sa admiram frumusetile si atractiile acestei zone pentru aproximativ 2 ore. Turul panoramic functioneaza dupa un grapfic bine stabilit, cu oprire la fiecare obiectiv turistic, iar biletul costa 18 eur/ pers pentru 1 zi, si 25 eur pentru 2 zile.

Capo Caccia – una dintre atractiile emblematice ale zonei – este un promontoriu stancos impozant, care adaposteste numeroase pesteri naturale, dintre care cea mai mare si mai interesanta este Grota lui Neptun. Aici se poate ajunge cel mai usor cu barca, zilnic se organizeaza croaziere de aprox 3 ore cu plecare din port, dar si de pe uscat, fiind ultimul obiectiv turistic din turul panoramic “Trottolo”. Insa de pe uscat, va trebui sa cobori pe “Escala del Cabriol” 654 de trepte, pe care trebuie sa le si urci, de altfel J. Este mai greu, dar privelistea asupra zonei de coasta este senzationala.

Golful Alghero dispune de mai multe plaje de nisip excelente. Plaja San Giovanni din zona Lido, plaja lata de nisip care se intinde pe o distanta de aproape 2 km, plaja Maria Pia – o plaja superba cu nisip alb strajuita de o padure de pini extraordinar de frumoasa, plajele Le Bombarde si Lazzaretto. De asemenea, zona Porto Conte este foarte locul ideal pentru o vacanta linistita, cu plaja excelenta si o mare albastra si limpede.

Alghero si toata zona de coasta a fost denumita si Riviera de Corali, datorita prezentei masive a acestei pietre semipretioase organice. Pentru iubitoarele de aceste podoabe, Alghero este un adevarat paradis al bijuteriilor de coral. La tot pasul sunt magazine cu bijuterii de tot felul, de la cercei minusculi pana la coliere si bratari masive de coral.

Doua zile din scurta noastra vizita in Sardinia au fost dedicate unor excursii pe care le recomand cu multa caldura:

Excursia de 1 zi in Corsica, mai exact in Bonifacio. Se pleaca dimineata devreme in jurul orei 6:30, iar intoarcerea este in jurul orei 20:30. Desi se merge aproximativ trei ore cu autocarul pana in nordul insulei, in portul Santa Teresa di Gallura de unde se ia ferry spre Corsica (traversare care dureaza inca o ora), va garantez ca merita din plin. Bonifacio, citadela intemeiata de genovezi si cocotata pe stancile de calcar – este un adevarat muzeu in aer liber, iar portul gazduieste o multime de iahturi de lux si ambarcatiuni.

Sardinian Tour – Excursie de 1 zi in care se viziteaza mai multe obiective turistice. Se pleaca din Alghero si se parcurg aproximativ 45 Km spre sud pe coasta, pana ajungem in orasul Bosa, prima atractie a excursiei. Traseul din Alghero pana la Bosa este unul dintre cele mai pitoresti. Peisaje salbatice, neatinse de civilizatie, vegetatie de tufisuri si arbusti specifice acestei zone muntoase, tarmuri stancoase ce coboara abrupt in mare, si privelisti spectaculoase catre o mare de culoarea turcoazului. Bosa, situat intr-o vale intinsa, strabatut de raul Temo si inconjurat de dealuri fertile, este un orasel vesel cu arhitectura medievala, cu stradute inguste, cu casele dispuse in trepte, viu colorate si cu balconase de fier forjat, vegheat de sus de zidurile de aparare ale unei cetati incarcate de istorie. Apoi drumul continua spre Torralba, in interiorul insulei, unde ne oprim sa vizitam un splendid exemplu de arhitectura preistorica sarda, si anume Nuraghi Santu Antine, unul dintre cele mai mari si mai importante dintre cele aproximativ 7000 de constructii de acest gen existente pe teritoriul Sardiniei. Aceste fortarete, devenite emblematice pentru Sardinia, sunt de forma conica, construite din bucati mari de piatra cu interioare boltite si holuri de acces, si apartin civilizatiei nuragice, cu o vechime de pana la 3000 de ani. Nu se stiu foarte multe lucruri despre aceste constructii, se pare ca foloseau drept locuinte sau turnuri de aparare.

Drumul continua apoi spre Monteleone Rocadorria – o zona muntoasa foarte pitoreasca cu o priveliste superba asupra vaii si lacului Temo. Aici se viziteaza asa zisul “muzeu al painii”, mai exact un centru de propagare a traditiilor din acest domeniu, unde asistam la demonstratii de maiestrie in care localnicele realizeaza cu mare arta adevarate dantelarii din aluatul intins de paine. O mostra de frumos, cultura, traditie.

Si daca am ajuns la domeniul culinar, gastronomia sarda nu se afla mai prejos decat alte bucatarii mediteraneene. Bucataria sarda este renumita pentru diferitele tipuri de paste, branzeturi, preparate din carne ce tin de cele mai autentice traditii, specialitati de peste si fructe de mare, si nu in ultimul rand pentru vinurile sale delicioase, specifice regiunii, albe sau rosii, fara de care nu se poate incheia o masa J. Ravioli umpluti cu branza ricotta cu sos de ierburi, celebrele “malloreddus” – paste mici preparate in stil raga, cu carne de porc, traditionala branza pecorino – o branza locala cu traditie, facuta din lapte de oaie si capra, carnaciorii saritzzu, carne de porc, oaie sau capra pregatita absolut delicios dupa retete traditionale, si bineinteles mult peste si fructe de mare, sunt doar cateva din deliciile bucatariei sarde.

Cu o multime de resurse naturale si antropice, Sardinia este o destinatie spectaculoasa de vacanta, pe care o recomand fara nici o ezitare. Este un loc deosebit in care cu siguranta iti “incarci bateriile”, avand toate ingredientele pentru un concediu foarte reusit.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.