Idei de vacanta, Laponia.

Revelion în Laponia, țara lui Moș Crăciun

În fiecare an, același program de divertisment la televizor, același concert în Piața Constituției, același foc de artificii. Anul acesta te provoc să schimbi decorul, cu unul scos dintr-un basm. Laponia, un tărâm cu adevărat special, o cultură deosebită, 4 țări diferite, care au fost de acord cu un singur lucru, anume, Laponia este țara lui Moș Crăciun.

Laponia sau Sápmi, este o regiune etnică și culturală în nordul Europei, locuită în mod tradițional de poporul sami. Laponia este localizată in nordul Europei și se întinde pe teritoriul a patru state, anume Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia. Majoritatea teritoriului se găsește la nord de Cercul Polar. Coasta vestică este constituită din fiorduri, văi adânci, munți și ghețari, iar altitudinea maximă o atinge Muntele Kebnekaise, având o înălțime de 2111m, în Suedia.

Mergând spre est relieful este caracterizat de o câmpie joasă cu multe mlaștini și lacuri, cel mai important fiind Lacul Inari din Finlanda. Extremitatea estică este dominată de tundră. Peisajul arctic din Laponia a fost înscris în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Legenda spune că Moș Crăciun locuiește în Laponia, acesta trăind iarna pe Muntele Ureche din ținutul Savukoski, situat între Finlanda și Rusia, iar vara pe insula Christmas. Joulupukin Pajakylä sau Santa Claus Village este un parc de distracție la circa 8 km de Rovaniemi, capitala Laponiei. „Adevăratul” Moș Crăciun își așteaptă sezonul în Santa Claus Office, acesta fiind deschis pentru vizitatorii curioși.

Santa Park este un parc de distracții cu tematică de Crăciun în orașul Rovaniemi, cu sănii, carusel de Crăciun, galerii de gheață, ateliere meșteșugărești și spiriduși. Este perfect pentru familii, în timp ce micuții își vopsesc propriile prăjituri în bucătăria doamnei Gingerbread, cei care nu (mai) cred în existența lui Moș Crăciun pot intra în barul de gheață.

Arktikum, Palatul Culturii din Rovaniemi, reprezintă una din principalele atracții turistice din Finlanda. Un rol semnificativ în acest sens îl are galeria de sticlă impresionantă a clădirii, având o lungime de 172m, care găzduiește muzeul și centrul științific. Aici o plimbare de două ore, cu vizionări și lecturi, echivalează cu un curs cultural și de istorie rapid atât despre Laponia, cât și despre zona Arctică.

Aurora Boreală poate fi admirată dintr-un iglu de sticlă în localitatea Kakslauttanen, care în urmă cu 50 de ani era formată numai din câteva depozite cu carne de ren. De atunci, a devenit un sat de vacanță uimitor de bogat în ceea ce privește arhitectura și oferta de programe, unde admiratorii aurorei boreale pot admira simfonia de lumini a cerului nordic din paturile iglu-urilor încălzite, cu cupole de sticlă cu panoramă circulară, 360 grade.

Când te saturi de frig, îți propun o sesiune de saună în telegondolă. În cabinele cu lambriuri din lemn ale teleschiului din centrul de schi Ylläsjärvi, la 130km de Rovaniemi, poți avea parte de o experiență unică timp de 20 minute, în timp ce stai de vorbă cu alți 2, 3 prieteni.

În anul 2023, ieși din tipar și provoacă-te să devii cea mai bună versiune a ta!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.