Idei de vacanta, Republica Dominicana.

Republica Dominicană – un colţ de paradis

Republica Dominicană, fostă colonie spaniolă, este situată în Arhipelagul Antilelor Mari, în nordul Mării Caraibelor, la vest de Puerto Rico şi la est de Cuba. Din punct de vedere turistic, Republica Dominicană oferă toate serviciile specifice unui turism de lux. Practic, un sejur aici are toate şansele să devină cea mai frumoasă vacanţă din viaţa dumneavoastră. Majoritatea complexelor hoteliere s-au dezvoltat cu un puternic accent colonial, care să amintească de perioada în care Republica Dominicană făcea parte din şiragul de “perle” controlate de Spania.

În aprilie 2008 am trăit una dintre cele mai frumoase şi interesante experienţe din viaţa mea de agent de turism: am fost fericita “câştigătoare” a unei excursii de informare în Republica Dominicană, ţara dansului şi a veseliei. Dominicanii sunt nişte cântăreţi din naştere şi sunt extrem de ospitalieri. Toţi cântă, chelnerii în restaurant cântă, recepţionerii cântă, cameristele, şoferii, toţi. Toată lumea salută pe toată lumea, flirtează, râde, cântă şi dansează.

Picture 112 Picture 302

Drumul este lung şi de altfel cel mai costisitor… aproximativ 75% din costul distracţiei. După o escală la Paris, AIR FRANCE ne-a lăsat direct în capitala Santo Domingo. Un zbor ca toate celelalte transatlantice… cu plictiseală… somn şi puţine turbulenţe. Dar a meritat! Gândiţi-vă cum poate fi să urci în avion cu haine de iarnă la o temperatură de -2°C şi să cobori în aceeaşi ţinută, numai că… la +32°C. Vă asigur că o senzaţie mai ciudată nu se poate!

Preţul unui bilet de avion până în Republica Dominicană variază în funcţie de perioadă, rută şi compania aeriană. Aproximativ, cu taxe incluse, acesta vă va costa 1200 euro. Cazarea la un hotel de cinci stele din Punta Cana – în regim all inclusive – costă aproximativ 100 euro/persoană/noapte.

Picture 097  Picture 388

Santo Domingo – capitala ţării este un oraş interesant, extrem de contrastant, o expoziţie arhitecturală colonială în aer liber. Dominicanii se laudă că i-au păcălit pe spanioli: rămăşiţele lui Columb nu se află la Sevilla, cum toată lumea ştie, ci au fost păstrate şi se găsesc acum în catedrala din Santo Domingo. Din capitală am plecat cu microbuzul spre renumita staţiune Punta Cana, situată în sud-estul insulei. Eram un “mare” grup de douăsprezece doamne de la diverse agenţii de turism din ţările Europei de Est. Am mers minute în şir fără să vorbim (!), uimite de contrastele acestei ţări, de stările de agonie şi extaz prin care treceam. Când ieşi din resort, unde totul e foarte curat şi luxos, dai de o privelişte mai puţin plăcută. Drumurile sunt pline de gropi, carnea se vinde direct pe marginea drumului, oamenii trăiesc în colibe sau în case foarte mici acoperite în întregime cu gratii. Am aflat de la Samantha, simpatica noastră ghidă şi directoarea biroului de turism al Republicii Dominicane din Bruxelles, că cel mai inconştient lucru pe care-l poţi face acolo, ca turist, e să închiriezi o maşină şi să te duci de unul singur să explorezi insula. Nu au semne de circulaţie, nu au limită de viteză, adică cine are pricepere, curaj şi noroc are prioritate!

Destinaţia perfectă pentru vacanţă în Hispaniola (Mica Spanie) lui Columb este, fără îndoială, Punta Cana, o staţiune cu peste 40 de resorturi aflate chiar pe malul mării, unde totul este all inclusive – serviciu inventat de dominicani şi împrumutat de turci şi cu asta am spus tot!

Picture 024  Picture 354

Majoritatea hotelurilor, mai ales cele din nord şi sud-est, au plaje şi piscine proprii. Plajele de pe coasta Republicii Dominicane (linia de coastă a acestei ţări măsoară aproximativ 1300 km) sunt incredibile. Nisipul este foarte fin, de culoare albă, ţărmul este străjuit de palmieri şi cocotieri, iar marea, extrem de limpede, are culoarea turcoazului. Vizitând cele 10 hoteluri-resort de 5* am reuşit să-mi fac o impresie despre cum arată raiul pe Pământ.

Camerele sunt extrem de mari, de fapt majoritatea hotelurilor au ca şi categorie minimă de cazare junior suite. Urmează superior suite, deluxe king suite, VIP suite… aceasta din urmă, izolată de celelalte, cu propia plajă, cu pereţi din sticlă la dormitor şi… fără pereţi la baie!

Picture 268 Picture 373

O săptămână într-un astfel de resort este insuficientă pentru a vă bucura de toate serviciile. Noi am folosit scurtul timp liber dintre vizite, fie răsfăţându-ne cu un cocktail (Cuba Libre şi Santo Libre sunt excelente) pe plajă, fie învăţând paşi de salsa şi merengue (dansul lor tradiţional) direct pe plajă, de la animatori care nu se opresc niciodată din dansat şi cântat.

În holul fiecărui hotel există agenţii care oferă diverse excursii opţionale. Deşi hotelurile oferă tot ce e necesar pentru o vacanţă de vis, sunt câteva excursii care merită din plin să fie făcute.

Distracţia cu adevărat memorabilă este „înotatul cu delfinii“. Când vine delfinul şi te sărută sau stă lipit de tine lăsându-te să-l mângâi (senzaţia e ca şi cum ai atinge o bucată de mătase foarte fină şi umedă), dând din aripioare şi scoţând sunetele pe care le cunoaştem cu toţii de la Flipper, nu-ţi vine să crezi că e real!

Insula Saona este un paradis miniatural, o insulă în Patrimonoi National în care se organizează frecvent excursii. Am ajuns acolo în două ore cu catamaranul, timp în care echipa de animaţie ne-a întreţinut cu succes. Pe insulă veţi avea timp să faceţi o baie, să vă delectaţi cu un “coco loco” şi să vă bronzaţi pe incredibilul nisip alb.

Picture 216 Picture 110

Şi nu în ultimul rând, merită să faceţi un safari, să vedeţi cum trăiesc cu adevărat dominicanii, cum se fac cafeaua şi romul, dar mai ales cum se fac ţigările din foi.

Sper să am ocazia să mai ajung în Republica Dominicană… destinaţia m-a cucerit şi o recomand din suflet!

Denisa, noiembrie 2009

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.