Redescopera Romania.

Redescopera Romania: Targoviste, orasul cu muzee, biserici si manastiri

Targoviste a fost timp de trei secole cel mai important centru economic, politico-militar si cultural-artistic al Tarii Romanesti. De atunci, si-a pastrat farmecul si in special izul de oras istoric.

Am plecat spre Targoviste cu dorinta de a vizita muzeele, bisericile si manastirile pentru care este celebru. Si am pornit la drum sperand sa am timp sa vizitez cat mai multe dintre ele.

“Curtea Domneasca” grupeaza monumente din secolele XV-XVIII. Complexul Muzeal de arhitectura medievala adaposteste importante expozitii. „Dracula. Legenda si adevar istoric” in Turnul Chindiei, „Colectia de arta brancoveneasca” in biserica domneasca, „Din istoria Curtii domnesti” si „Lapidarul” in beciurile casei domnesti din sec al-XVI-lea etc. Biserica Domneasca este ctitoria lui Petru Cercel iar Sfanta Vineri a lui Vlad Calugaru si a sotiei sale Smaranda.

Muzeul de Istorie a fost deschis in septembrie 1986 in cladirea fostului “Palat de Justitie” si este renumit pentru exponatele din epoca paleolitica. Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi este si el in complexul “Curtea Domneasca” si adaposteste marturii ale civilizatiei unui popor exprimate printr-unul dintre cele mai profitabile in timp mestesuguri – tiparul. Urmeaza Muzeul Scriitorilor Targovisteni inaugurat in 1968, Casa atelier “Gheorghe Petrascu”, Muzeul de Arta, Muzeul Regional de Istorie si Muzeul National al Politiei Romane.

In Targoviste am gasit si multe biserici si manastiri. Se remarca Ansamblul arhitectural al Manastirii “Stelea” care cuprinde o biserica din secolul al XIV-lea si una din secolul al XV-lea; turnul clopotnita si manastirea cu biserica din veacul al XVII-lea ridicata de Vasile Lupu, domnul Moldovei.

Bisericile intregesc atmosfera incarcata de istorie. Printre acestea se numara Biserica Alba, Biserica Sfantul Nicolae Simuleasa, Biserica Stolnicului, Biserica Sfantul Nicolae Andronesti, Biserica Sfintii Voievozi, Biserica Cretulescu etc. Pe langa acestea, merita vizitat si Complexul Monumental Manastirea Dealu care cuprinde biserica, turnul clopotnita, paraclisul si corpul chiliilor cu ligia.

Istoria si religia se imbina perfect in acest oras pitoresc, pe care nu trebuie sa il ratati!

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,DaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.