Idei de vacanta, Tunisia.

Pasind pe urmele lui Darth Vader – Matmata si Desertul Tataouine

„Luke, I am your father!”. Daca ati citit asta pe vocea lui Darth Vader, stiti despre ce vorbesc, iar articolul asta e pentru voi: pasionatii trilogiei Star Wars.

DSC_0131

Weekend-ul trecut a fost unul destul de incarcat. In prima zi am vizitat Matmata Veche, locul unde a fost filmat prima parte din trilogia “Star Wars” si ne-am plimbat prin cavernele subpamantene, odata locuintele trogloditilor si desertul Tataouine, un alt decor pentru faimoasa trilogie.

Matmata e un oras situat in sudul Tunisiei, compus din Matmata-veche (zona subterana), unde poti admira casele subpamantene ale trogloditilor si Matamata-noua (zona noilor locuinte supraterane). Noi am vizitat doar zona subterana, extrem de interesanta daca vrei sa vezi cum locuiau oamenii cavernelor  in vremurile de altadata, cum isi preparau mancarea sau cum isi brodau covoarele, precum si alte activitati de baza. Aceste caverne sunt construite in asa fel incat sa ofere caldura iarna si racoare pe timpul verii.

DSC_0023 DSC04679

Se spune ca, pe vremuri, iti puteai da seama cat de bogata e o familie dupa numarul de camere dintr-o caverna. Multe dintre aceste locuinte erau impartite de catre trei sau patru generatii, copiii dormind impreuna cu bunicii sau strabunicii lor. In acele vremuri, strabunicii obisnuiau sa scrie istoria familiei pe peretii acelor caverne.

DSC_0028 DSC_0030

In Matmata nu am zabovit prea mult timp, caci gandul nostru zbura la cea de-a doua atractie, Tataouine. La doua ore distanta una de cealalta, cele doua locatii sunt de neratat in randul pasionatilor Star Wars. Dar daca aveti mai mult timp la dispozitie, nu ratati Hotelul Sidi Driss – una dintre cele mai vizitate atractii din Matmata. Practic, este o caverna transformata intr-un hotel, una dintre faimoasele locatii unde trilogia Star Wars a fost filmata.

Pornind iarasi la drum, in mijlocul pustietatii, am zarit in departare numeroase casute de piatra. Atunci am stiut ca ne apropiem de destinatia noastra. La intrare, am fost asaltati de copiii care doreau sa-ti vanda tot felul de suveniruri. Plimbandu-ne pe urmele lui Darth Vader, la capatul scenei ne asteptau cuminti cateva camile. Nu am rezistat si am dat o tura prin desert cu acest mijloc de transport patruped. Experienta este una unica, insa pregatiti-va sa negociati la sange pentru costul plimbarii. Prima data am crezut ca ne ofera si camila in pretul cerut, insa dupa cateva minute de negocieri am sfarsit prin a plati 5DT (10RON)/ persoana.

DSC_0127 DSC04822

Cu picioarele impleticindu-ni-se si pleoapele grele de somn, am pornit spre Tozeur, acolo unde aveam sa innoptam, ca mai apoi, a doua zi, sa descoperim orasul si sa pornim spre ultima zi a festivalului din Douz. Dar despre toate acestea intr-un alt articol.

poza

 

Alina Simindrescu
Aventurile unei romance in Tunisia

 

 

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.