Idei de vacanta, SUA.

Once upon a time in America – New York (prima parte)

Povestea New York-ului incepe in 1626, când coloniştii olandezi cumpără Manhatattan-ul pe 24 de dolari de la indieni, şi continuă cu ocuparea Noului Amsterdam de către britanici în 1667, iar mai tarziu, la inceputul secolului XIX, cu modificarea sa radicală, odată cu elaborarea planului de urbanism care a parcelat perfect egal întreaga zonă.

Erau vremurile în care Manhattan-ul trăia din comerţul cu blănuri şi produse de panificaţie, pe terenurile din Low Manhattan se cultiva porumb şi tutun, zidul din Wall Street era un gard înalt care proteja vitele de animalele sălbatice din zonă, iar Washinghton Square, loc de execuţie. Urmează perioada tulbure a Razboiului Civil de la sfarşitul  sec. XIX, cu nesfârşite lupte rasiale şi permanenta teroare pe care au trăit-o locuitorii oraşului, atmosfera surprinsă în filmul lui Martin Scorsese, Gangs of New York.

Între 12 septembrie şi 3 ianuarie 2010, puteţi vizita expoziţia organizată de municipalitatea New York-ului în South Street Seaport, zona vechilor docuri, cu ocazia comemorării începuturilor acestui oraş. Actul prin care s-a făcut tranzacţia de vânzare-cumpărare a Manhattan-ului acum patru secole este piesa de rezistenţă a expoziţiei. Detalii despre eveniment pe site-ul South Street Seaport Museum.

Şi pentru ca incursiunea în trecutul oraşului să fie completă, în Ellis Island, poarta de intrare spre Lumea Noua, prin care între anii 1892-1954 a trecut aproape jumătate din populaţia Americii, vizitaţi Ellis Island Immigration Museum.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.