Idei de vacanta, Turcia.

O mica partida de cumparaturi in Antalya si arta negocierii in bazar

Cautata pentru plajele intinse, soarele prietenos, leneveala cat e ziua de lunga, distractie pe topogane,  serviciile de calitate, baclavale delicioase, Antalya ofera de toate. Dar si oferta de cumparaturi din bazaruri este la fel de tentanta. Important este sa stii sa negociezi.

In ziua a treia a infotripului nostru in Antalya, am ochit din autocarul care ne ducea spre hotel un bazar. Fiecare dintre noi isi dorea cate ceva – o poseta sau mai multe, o curea, niste condimente, rahat, un magnet… Si chiar daca nu iti doreai, cu siguranta ceva iti atragea privirea. Uitasem instantaneu de durerea de picioare, ca sa vizitezi zece hoteluri pe zi nu este tocmai usor.

Asa ca la ora 18 am plecat “ca fetele” la shopping, plus un baiat. Eram pregatite pentru negocierea cu turcul. Ne-am facut si un scenariu – stam impreuna, nu parem atat de interesate, intrebam cat costa produsul si apoi navalim de data asta nu ca turcii, ci ca romancele. Negociatul este o experienta interesanta si inedita, mai ales ca unele dintre fete nu fusesera niciodata in Turcia. La aceasta se adauga, bineinteles, satisfactia de a obtine un pret cat mai bun.

_O280732

Culoare intregi cu magazine, care mai de care mai colorate ni s-au deschis in fata privirilor. Ochim primul magazin – de gentute si pantofi. Chiar daca are in dulap 4-5 posete, inca una-doua din Turcia nu strica, gandeste orice fata. Turcii ne saluta, ne invita in magazin. Formula de salut incepe cu limba rusa – “здравствуйте”. Nu in rusa, va rugam, suntem din Romania. In cele 8 zile petrecute in Antalya am observat ca oriunde mergi prima formula de salut este in limba rusa. Intr-adevar sunt foarte multi turisti rusi, dar noi oare semanam cu rusoaicele. Este adevarat ca la scoala a trebuit sa invatam limba rusa, ca asa era pe vremea aceea, dar acum nu prea mai stim nimic. Le-am fi raspuns in rusa, poate ne dadeau o reducere mai mare… Multe magazine au si firma tradusa in limba rusa. Dar una peste alta in primul magazin nu am prea avut succes. Citisem pe net inainte de plecare si ne-au spus si colegele ca la unele produse putem obtine si mai putin cu 70% fata de pretul initial cerut de vanzator. Dar la pantofi si posete de piele, mai mult de 15€ nu au vrut sa lase.

Asa ca am ales un magazin cu suveniruri. Magneti, brelocuri, ceaiuri, cafea, canute, rahat, sapun. Aici turcul nu a putut rezista. “Cat costa cafeaua. Un pret bun pentru dumneavostra, doamna. Ok, 10 euro, zic eu. Nu, nu, este o cafea foarte buna. 12, spune turcul. Care intre timp vorbea cu inca o colega care dorea sa cumpere magneti. Daca cumperi cinci magneti, iti dau un cadou, ii spune turcul plimbandu-si ochii printre 10 romance care navalisera la el in magazin. Pana la urma, colega noastra a primit un sapun cadou, 100% natural cu ulei de masline. Revenind la cafea, ultimul pret a fost 11 euro pentru 500 de grame, ultima strigare. Am primit din partea casei cate un ceai de mere, asa ca fetele, care in acel moment erau la standul cu cutii de rahat, au uitat de promotia de 5+1 cutii si s-au indreptat spre raionul cu ceaiuri, asta dupa ce au luat o sorbitura – “Oooo, este foarte bun. Aroma de mar este foarte puternica. Ce plante mai sunt, ca as cumpara si eu pentru acasa”. Au luat fetele din fiecare cate putin. Si la cutiile cu rahat turcesc negocierea a fost mult mai intensa. Am reusit sa obtinem 2 euro pe o cutie, pornind de la 8.

_O280720 _O280776

Am cumparat cativa magneti, si o lampa turceasca, apoi am pornit spre genti. Turcul se uita relaxat la un meci de fotbal, un microbist inrait dupa expresia fetei. In celalalt colt al magazinului un altul tragea la masina o bareta de geanta. Nu au parut deranjati ca atatea fete au intrat in magazin. Ne-au lasat sa ne uitam, sa analizam, oricum nici un produs nu avea pretul afisat. Sa stiti ca in nici un magazin nu am vazut preturi pe produse. Singurul loc unde am gasit preturile afisate a fost intr-un magazin pentru copii. Preturile erau afisate in dolari. In momentul in care prima fata a intrebat cat costa o geanta, amandoi turcii s-au ridicat de la locurile lor si am pornit la drum. De la 60 de euro, am reusit sa o scoatem la 15. Apoi a mai zarit in partea dreapta inca una. “Daca o iau si pe aceasta, mi le dai pe amandoua cu 25, intreaba fata. Nici vorba, este prea putin, ii spune turcul microbist. Ok, atunci raman doar la prima. Pentru tine, facem un pret bun – 30 amandoua. Nu, nu, este prea mult, 26 iti pot da. Ok si doua genti perfecte pentru birou au plecat spre Focsani.

Orice puteti cumpara, turcii se mandresc cu produsele lor “original fake”. Gasiti orice – Valentino, Dolce & Gabbana, Lacoste, Tommy Hilfiger – de la genti, treninguri, tricouri, pana la adidasi, rochite si sandale. Produse destul de bine lucrate, dar trebuie sa fiti atenti la calitate.

Imbracamintea din piele este foarte cautata si de buna calitate, dar si bijuteriile, obiectele de ceramica traditionale, iar covoarele turcesti sunt extraordinar de frumoase – fiind lucrate manual. Carpetele sunt deosebite – sunt tesute din lana, vopsite in culori vegetale totul se face manual.

_O280728 _O240151

Turcii reusesc sa te incante cu diverse produse pe care le au in magazin. Te intreaba de unde esti, iti ofera un ceai traditional din partea casei. Iar la negociere sunt artisti, dar nici cu noi, fetele din Romania nu ai cum sa te pui. Mai ales ca in drum spre hotel, fiecare dintre noi era multumita de rezultatul muncii de 2 ore petrecute la cumparaturi.

Chiar daca sunteti cazati intr-un resort modern cu all inclusive, tot trebuie sa dati o raita prin bazar. Cei de acasa asteapta o mica atentie din Turcia. Si un magnet de frigider costa cam 1 euro, in oras, iar in aeroport il gasiti la 2,5 euro. Asa ca iesit la un mic shopping in Antalya!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.