Idei de vacanta, Stiati ca....

Marea Moarta – o minune naturala

Marginita la vest de dealurile aride ale Iudeii si la est de podisurile biblice Moab si Edom, Marea Moarta are o lungime Dead Sea Paralela45 (2)de aproximativ 80 km si o adancime maxima de aproximativ 417 metri. “Marea de sare” sau “Marea de Asfalt” constituie o adevarata granita naturala intre Israel si Iordania iar singura ei sursa de alimentare este Raul Iordan, insa  debitul sau nu este suficient pentru a compensa evaporarea apei cauzata de temperaturile ridicate din aceasta zona. Numele acestui taram, dateaza inca din secolul IV si a  fost atribuit de scriitorul Ieronim.

Situata in cel mai jos punct al Terrei, suprafata marii este strapunsa ici-colo de coloane de sare, pe alocuri, plutind adevarate aisberguri de sare. Peninsula El Lisan („Limba”) imparte acest lac in jumatatea sudica, unde se pot admira mult mai bine coloanele de sare si in jumatatea nordica, cea din urma fiind mai adanca si mai mare.

Marea Moarta este defapt un lac deoarece aceasta nu are legatura cu Oceanul Planetar, insa poarta Dead Sea Paralela45 (10)aceasta denumire deoarece oamenii de acum cateva mii de ani, prin prisma cunostintelor raportate la dimensiunea acesteia au preferat sa o numeasca mare.

Un lucru fascinant il reprezinta continutul de sare al apei care este de sase ori mai mare decat cel al oceanelor. Datorita sarii si a altor minerale de care aceasta dispune (magneziu, brom, carbomat de potasiu) apa marii este recomandata in tratamentele respiratorii, artritei si a bolilor de piele, inca de pe vremea lui Aristotel.

In partea nordica a Marii Moarte se afla renumitele Pesteri de la Qumran, esenienii – straveche secta iudaica – au ascuns renumitele Manuscrise de la Marea Moarta, acestea datand de la mijlocul secolului III, multe dintre ele consemnand viata de zi cu zi a acestei comunitati monastice. Descoperirea lor a fost facuta abia intre anii 1947-1956Dead Sea Paralela45 (1)

In partea vestica se afla Fortareata Masada construita de Irod cel Mare, regele Iudeii.  Aceasta nu numai ca a constituit un bun adapost dar oferea si o vedere ampla asupra lacului. Calugarii crestini au ridicat aici si o capela, insa din pacate o data cu trecerea timpului fortareata a fost ingropata in ruine. Pelerinii ajunsi aici,  vin sa comemoreze evreii rebeli, care in perioada in care au fost asediati de romani au preferat sa se sinucida decat sa cada in robie. Acest tinut aminteste si de Regele David si sotia acestuia, Lot care conform povestilor a fost transformata intr-un stalp de sare.

Ca si cum peisajul nu ar fi suficient de fantastic, Marea Moarta reprezinta un adevarat tinut in care timpul a ramas incremenit prin existenta celor doua cetati Sodoma si Gomora ce zac si astazi sub apele sudice dar mai ales a manuscriselor descoperite la Qumran.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.