Idei de vacanta, Laponia.

Laponia. Jurnal de călătorie spre vacanța de Crăciun

Cine se trezeste de dimineata departe ajunge… O, da, tocmai in Laponia, pe tărâmul de poveste al renilor condusi de șeful cel mare cu nas rosu, nimeni altul decât nazdravanul Rudolf, al zăpezii fara sfarsit, al adevăraților brazi de Craciun, al temperaturilor cu multe grade sub zero, al Aurorei Boreale, si, bineînțeles al celui mai iubit bătrânel cu părul alb, căciulă roșie si un sac plin de cadouri, Mos Crăciun.
Pe 18 decembrie la ora 07:00 a început aventura noastra. Aeroportul Otopeni, portile 77-78, îmbarcare pentru cursa de Kitilla, Finlanda. Echipă de la marketing a pus la punct toate detaliile, briosele cu motive de Crăciun au fost apreciate de cei 120 de turiști Paralela 45 aflați pe prima cursa spre Laponia. Fericirea celor mici este unica, chiar dacă stiu, chiar dacă nu stiu unde ii duc părinții. Vacanță o sa fie magică cand vor vedea adevăratul Mos Crăciun chiar acasa la el, în Laponia.


După check-in si formalităților de control, am fost preluați de autobuz pana la charterul spre Laponia. Copii de toate vârstele, de la 2 ani si 4 luni cea mai mică, pana la 14 ani, toti au primit un mic cadou din partea agenției. Cei mici o carte de colorat si creioane ca sa nu se plictisească, iar cei mai mari cate o canuta. Bucuria este sinceră pentru cei care stiu unde urmează să decoleze. Cei care nu stiu privesc încă muți, uitandu-se in jur nedumeriți. „Știu sigur că mama o sa ma duca undeva unde imi place, dar este o surpriza”, imi spune in șoaptă Alex, un băiețel de 8 ani. Un zbor de 3 ore si 40 de minute.. Mos Crăciun, sosim.

Vacanță de poveste in Tara lui Mos Crăciun

Ziua 1. Si am sosit, cand tocmai se pregatea sa se innopteze, pe la 14 dupa amiaza. Senzatia este destul de ciudata, ca te uiti afara si imediat trebuie sa te uiti la ceas ca vezi cam cat ar fi ora. Am fost preluati de la aeroport de un autocar, care in aproximativ jumatate de ora ne-a adus la hotel. Toate formalitatile de cazare, toate informatiile le-am primit in autocar de la Veronica, unul dintre ghizi, impreuna cu cheile si informatiile utile. Suntem cazati la Hotel Levi Spa intr-un apartament. Mobilierul, camerele sunt minimaliste, nu trebuie sa te astepti la super lux, cu toate ca hotelul are 4 stele, dar este foarte curat. Tot hotelul este desfasurat in casute separate, elegante si desprinse parca din poveste, imprastiate printre brazi, chiar la poalele partiei de schi. Oraselul noaptea te duce cu gandula filmele de Craciun, cu casute putine, strazi pe care din cand in cand apare cate o masina, oameni infofoliti si copii fericiti pe sanii trase de parinti.
Dupa ce ne-am cazat, am mers sa cunoasteam imprejurimile si sa mancam ceva. Ne-am imprietenit cu doi husky care ne-au facut onoarea sa facem si o poza, iar apoi o relaxare la un restaurant italian, cu un pahar de vin alb si un aperol au incheiat prima zi in Tara Mosului. La minus 25 de grade.

Ziua 2. După ziua si seara de ieri cu -25 de grade, asteptam dimineata cu o temperatura mult mai ridicată 😀 Termometrul arata azi de dimineata la ora 10.00 -19 grade, dar bate vântul.
Aici la ora 9 încă este intuneric, nici tipenie de om pe strada, doar aburul cafelei il simti in camera. Începe echiparea pentru micul dejun, unde, intr-o camera lunga, cu mese roșii si ornamente de Crăciun se aude numai zgomotul tacamurilor si al canutelor de ceai. Nu te astepti la o masă bogată, cu bucate pe alese la micul dejun. Dacă iti place micul dejun englezesc, cu fasole, bacon prăjit, fel si fel de sosuri, aici este de tine. Dacă nu, si vrei ceva mai light ai pe alese – fructe, compot, iaurt, cereale. Cafeaua nu are gustul de acasa, dar ciocolată caldă merita.
După masa, am plecat spre magazinul de închiriat echipament special. Nu domn ne-a întâmpinat zâmbitor, si cu o rabdare de fier a reușit să îmbrace 6 doamne si 3 copii. După echipare, saniuta este punctul forte al dimineții. Asa ca acum va lăsăm, noi rămânem cu frigul nostru si zbenguiala din Levi. Intrăm sa ne încalzim cu un ceai si apoi, pe la ora 15 pornim spre husky. Distractie…

 

Ziua 3. O asemenea experiență nu putea fi magică daca cei mici nu s-ar fi intalnit cu Moșul. La ora 11 dimineata autocarul ne-a condus spre căsuță ascunsă în inima pădurii. Un peisaj de basm, o poteca serpuita si doi elfi nazdravani au întreținut cheful de distracție al copiilor. Fiecare copilaș a primit un nume de elf, au cântat și au spus poezii, au facut giumbuslucuri, au aflat povestea elfilor iubitori de dulciuri.. 💖. Căsuțe mici cu felinare la geam, presărate pe câmpurile pline de zăpadă, brazi de un verde perfect, încovoiati, și in sfarsit am ajuns.
Dar magia nu se oprește aici. O altă echipă veselă de elfi ne aștepta pentru a ne conduce spre căsuță. O dată ajunși, doamna Crăciun, îmbrăcată în rochie roșie, purtând pe cap o boneta cu margini albe ne aștepta imbusorata in prag. Ne-a invitat in căsuță mică, pentru a decora cei mici figurine de turta dulce si a se încălzi cu un ceai finlandez. După degustare, cu mic, cu mare am pornit pe rând spre intalnirea secretă. O căsuță mică, primitoare, înconjurată de neaua alba si in capat, pe canapea, înconjurat de daruri, ne aștepta cel mai iubit moșulet, pe care cei mici il asteapta in fiecare an cu multe daruri, dorințe ascunse, cântece și poezii. Rând pe rând au primit câte o jucărie, i-au mulțumit moșului si au facut fotografii.
Nici părinții nu au fost uitati. S-au încălzit afara la un foc, au degustat băutură magică a Moșului si au servit câte un cârnat fript.
Asa se termina o zi de neuitat pentru fiecare copil.

Ziua 4. O zi plină si pentru copii si pentru părinți. Doua locații fermecate, pline de magie, spiriduși, jucării, Mos Crăciun si multa distractie. Si cel mai senzational lucru – esti la Cercul Polar. Santa Village este locul in care Moșul își are birou. Un loc misterios, in care din pacate nu poti face fotografii. Fotografii daca vrei faci cu Moșul. Un tunel plin de cadouri, sunete de animale si in fata iti apare marea pensulă a timpului. Si o rol a cu mii de scrisori trimise de copii. Iti astepti rândul, esti poftit de un elf in birou, iar in fata marii hărți ă lumii si a unei biblioteci plină cu cărți si multe scrisori tronează în mijloc Mos Crăciun. Face cunoștință cu fiecare copil in parte, faci poza si apoi te îndrepți spre locul in care iti poti ridica, daca doresti fotografia. Dar o asa amintire nu trebuie ratată. Iar pentru pasionații de online poti accesa link-ul unde se află toată înregistrarea ta din camera magică. Poti vedea apoi ferma de remi sau fericiții husky, puteti cumpara suveniruri sau va puteti relaxa la o cafea.
Urmatoarea oprire este Santa Park, un parc săpat în munte, unde cei mici se pot juca o zi intreaga. Descoperă frumusețea înghețată a Finlandei in trenuletul magic, învață la școala de caligrafie, pictează moși, învață să facă turta dulce, viziteaza oficiul postal al mosului, pot participa la cursurile școlii de elfi, iar la final primesc o diplomă de absolvire… O zi plină pentru toată familia.

O vacanta de Craciun de neuitat si cadourile dorite sub brad! Si anul acesta poti rezerva o vacanta in Laponia –>> https://www.paralela45.ro/vacante/charter-tara-lui-mos-craciun-plecare-din-bucuresti/

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.