Stiati ca....

Indrumar pentru straini – Cum sa scoti din sarite un roman

Revista de travel Matador Newtwork a publicat un mic indrumar pentru strainii care vor sa evite sa enerveze un roman. Probabil sunt multe lucruri, ne-am gandi fiecare dintre noi, dar cel mai important este cel in care strainii confunda Bucurestiul cu Budapesta. Si nu s-a intamplat o singura data.

Confunda Bucurestiul cu Budapesta. Nu intrebati niciodata un roman daca locuieste in Budapesta.

Intreaba despre vampiri. O data cu povestea lui Dracula publicata in 1897 de scriitorul Bram Stoker, Transilvania si domnitorul Vlad Tepes au ajunsi celebri. Insa turistii care vin si astazi in Transilvania se asteapta sa vada funii de usturoi atarnate la usile caselor. Transilvania este insa o zona linistita, superba a Romaniei cu case traditionale si biserici fortificate.

Lasa mancare in farfurie. Romanii sunt ospitalieri. Iar daca sunteti invitati la masa de o familie de romani, trebuie sa tineti o cura cateva zile inainte, deoarece masa lor va fi imbelsugata. Salata de vinete, icre, slaninuta afumata cu ceapa, oua umplute cu maioneza. Toate trebuie incercate. Urmeaza ciorba de perisoare si apoi vine oala aburinda cu sarmale. Si nu s-a terminat masa. Urmeaza fripura de porc, asezonata cu catei de usturoi. Toate trebuie mancate, caci altfel gazda se va supara putin, considerand ca bucatele nu va sunt pe plac.

Confunda romanii cu tiganii. Numele oficial al etniei tiganilor este romani. Cu toate ca si pe Wikipedia scrie „a nu se confunda cu romanii”, aceasta confuzie este facuta de multe ori.

Nu ii poti convinge pe romani ca nu poti raci daca te trage curentul. Romanii au trait tot timpul cu convingerea ca aerul rece ii poate imbolnavi. Vei auzi mereu expresia – Te trage curentul, daca stai acolo. Vara, in autobuz, vei vedea ca toate geamurile sunt inchise, sau poate doar unul singur este deschis. Curentul este cel vinovat! Caci de aici vine raceala. Asa ca mai bine lasati geamurile inchise!

Refuza bauturile facute in casa. Romanii se lauda cu una dintre cele mai vechi traditii in ceea ce priveste producerea vinului. Dar nici tuica nu este mai prejos. Orice strain va fi imbiat sa guste din licorile gospodarului care se mandreste  cu productia sa. Si nu trebuie refuzat!

 

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.