Am fost acolo, Florin Popescu, Grecia, Idei de vacanta.

Grecia – Cultura si relaxare

Circuitul agentiei  PARALELA45  pe Grecia este o combinatie intre cultura si distractie. Turul dureaza 9 zile din care 3 sunt un „mini sejur” in paralia Katerini.

Plecarea a este dimineata la 6.30 din Bucuresti iar traseul urmat este Bucuresti – Giurgiu – Russe – Sofia – Koulata – Promachonas – Serres.  Traseul  „de zi” prin Bulgaria este o abordare buna, pentru ca mare parte a agentiilor din Romania prefera sa tranziteze aceasta tara noaptea. In felul acesta se pot descoperi  atat „plusurile” cat si „minusurile” vecinilor nostrii de la Sud de Dunare.

In acest fel se poate vedea mult mai bine orasul Russe(nu se intra in oras), podul Belensky din Byala, o parte a Sofiei si binenteles defileul raului Stryma.

Prima oprire se face in orasul Serres foarte aproape de punctul vamal Promachonas. De ce oprire aici? Pentru ca putini opresc dar cei care fac asta raman impresionati de acest mic orasel. Zona centrala este superba! Strazi pietonale ( pezodromo), magazine cochet aranjate, terase si taverne foarte frumoase. Orasul seara este foarte animat dat fiind faptul ca este un centru universitar destul de important. Personal mi-a adus aminte de orasul turcesc Chanakkale care are acelasi specific „studentesc”.

Strazile intortocheate si cu multe sensuri unice  da impresia unui oras greoi si dificil dar dupa maxim 30 de minute de plimbare realizati ca defapt este foarte simplu. Cazarea noastra a fost centrala exact pe strada pietonala si astfel am putut beneficia de cateva ore de plimbare si relaxare.

Dimineata se pleaca in directia Atena, facand o scurta oprire de aproximativ 2 ore in Salonic pentru un tur panoramic cu autocarul si pietonal. Se face oprire la Biserica Sf. Dumitru unde se viziteaza interiorul si se poate inchina la Sfintele moaste. De acolo se pleaca intr-un scurt tur pietonal ce cuprinde Forumul Roman, piata Aristotelus, Agia Sofia si Turnul Alb.

Cu autocarul se strabate Egnatia Odos unde se pot vedea Rotonda ,  Arcul lui Galerius , zona centrala a pietii Aristotelus si forfota acestui superb oras.

Drumul spre Atena este foarte pitoresc si include zone precum: Muntele Olymp, Valea Tembi, Campia Thessaliei, orasul Lamia, Termopilae, Kamena Vourla si zona industriala a megalopolisului Atena.

Cazarea in Atena se face in zona centrala in apropierea pietelor Omonia si Karaiskaki, special ca turistii sa poata descoperii la pas toate frumusetile acestui grandios oras.

Intervalul de 3 nopti petrecute in Atena cuprinde un tur panoramic cu autocarul, vizita la Acropole cu ghid grec vorbitor de limba romana si doua excursii optionale interesante.

Prima dintre acestea cuprinde o zona importanta a Peloponezului: Nafplio – prima capitata a Greciei moderne, Teatrul Epidavros, Istmul Corinth  si cetetea Mycanae. Excursia dureaza de la ora 11.00 pana spre ora 20.00 si include masa de pranz in apropierea sit-ului Mycanae. O excursie interesanta atat din punct de vedere peisagistic  cat mai ales cultural.

O alta optiune interesanta este excursia cu vaporul spre 3 insule din golful Saronic: Aegina, Hydra si Poros. Fiecare insula are specificul si farmecul ei.

Poros este situata aproape de Peloponez, fiind separata de continent printr-o fasie de 200m latime. Orasul Poros, cel mai mare oras al insulei este mic si cochet, punctul culminant fiind turnul cu ceas care se gaseste pe versantul din centrul orasului. Zona de faleza este impanzita de taverne si cafenele iar magazinele te imbie la shopping.

Hydra, cea mai mica insula dintre cele trei incluse in cadrul excursiei este o adevarata bijuterie. Orasul Hydra este mic, cu strazi foarte inguste iar casele sunt construite in stil traditional din piatra de munte cioplita. Pe insula nu au voie vehicolele motorizate, tocmai de aceea magarusii sunt folositi la caratul bagajelor sau al marfurilor dintr-o parte in alta. Timpul parca a stat in loc, iar scarile inguste, albe, intortocheate care urca spre versantii aflati in spatele orasului sunt adevarate incercari pentru orice turist sau localnic. In Hydra se face o  pauza de 1,5 ore pentru baie, plaja si vizita .

Aegina este cel mai important punct de vizita. Optional, aici se poate participa la un tur de insula cu autocarul, tur ce cuprinde Biserica cu mostele Sf. Nectarie, Templul lui Apollo si orasul capitala.

Timpul petrecut pe insula este de aproximativ 2 ore, timp suficient pentru tur, timp liber sau plaja. Zona portuara este intesata de taverne si cafene dar si de nelipsitele tarabe cu fistic. Fisticul este principalul produs agricol al insulei si mai nou „o marca inregistrata” a acesteia. Cand spui fistic in Grecia – spui Aegina!

Excursia dureaza de la 7.00 la 19.30, o excursie placuta cu mult sore si distractie la bordul navei unde se organizeaza si petrecere cu program folcloric si international.

Dupa a 3-a noapte de cazare se pleaca spre Kalambaka/Meteora, traversand muntii Parnassus si oprind la sit-ul arheologic Delphi.

Delphi este situat aproape incredibil pe un versant al muntelui, avand in fata o vale adanca si iar o culme muntoasa. Peisajul este magnific! Situl este impartit in doua parti de catre sosea iar cu biletul de intrare se poate vizita atat zona templului lui Apollo, trezoreriile, teatrul si stadionul cat si zona templului zeitei Atena( zona situata in partea de jos a soselei).

Grandoarea fostului oras Delphi este impresionanta. Blocuri mari de piatra perfect slefuite, alei frumoase, cladiri impresionante si legendele locale imprima o aura mistica acestui fenomenal loc.

Traseul continua traversand muntii Parnassus si ajungand in zona orasului Lamia. Se intra in campia Thesaliei iar aici, aproape in centru se ajunge la poalele complexului monahal Meteora in orasul Kalambaka.

O plimbare seara in oras este recomandata. Aerul placut, stancile frumos luminate, oamenii primitori si mirosul de gratar imbie orice vizitator.

Dimineata se pleaca spre Riviera Olympului, trecand prin Valea Tembi si ajungand in statiunea Paralia Katerinii, o destinatie deja clasica pentru turistii romani.

Plaja nisipoasa, numeroasele taverne, cafenele si  discoteci fac deliciul unui minisejur de 3 nopti in statiune. Magazine de blanuri si piele, suveniruri, supermarket-uri mai mici sau mai mari pot oferii sedinte repetate de cumparaturi.

Pentru cei care doresc sa descopere si alte zone ale Greciei, de aici se pot organiza alte excursii optionale. Insula Skiathos, Insula Evia, Orasul Edessa, Salonic, Waterland Salonic, Muntele Olymp sau Program de seara Greceasca pot fi activitati interesante de luat in seama.

Dupa cele 3 nopti petrecute in statiune se pleaca spre Bucuresti. Traseul la intoarcere parca nu mai are aceeasi tragere de inima, suntem deja bronzati, relaxati si melancolici si parca nu dorim sa ajungem acasa. In mintea unora incolteste o idee….de ce nu a mai durat 2-3 zile?

Ne reamintim ca acasa mai avem persoane drage pe care nu le-am mai vazut de 9 zile si ne revine dorul de casa. Se tranziteaza Bulgaria iar in functie de formalitatile vamale se ajunge la 21.00-22.00 in Bucuresti.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.