Am fost acolo, Florin Popescu, Idei de vacanta, Maroc.

Experienta senzationala a Marocului

In perioada 27.12.2013-04.01.2014 am avut placerea de a insoti grupul Paralela45 in circuitul Maroc cu program de Revelion.

Experienta traita a fost senzationala pentru ca Maroc ceste o destinatie aparte! Marocul este un mixt de cultura araba si berbera cu influenta franceza pentru ca aceasta tara a fost sub protectorat francez intre 1912-1956.

Circuitul in Maroc difera fata de orice alta destinatie pentru ca tururile in interiorul medinelor ofera turistului o viziune atat asupra zonelor turistice cat si a locurilor mai putin umblate de excursionisti.

Aceste locuri prezinta “viata de zi cu zi” a marocanului de rand cu activitatile lui zilnice, plusurile si minusurile  acestui “trai”.

Am ajuns la Casablanca sera cu Air France, o cursa cu escala la Paris si inca de la aeroport am luat contact cu “cultura marocana”. Tineri marocani ajutau turistii cu bagajele contra unor sume mai mult sau mai putin infime de bani….

Casablanca, desi nu este capitala Marocului, este cel mai cunoscut oras pe plan international fiind intens promovat prin prisma filmului cu acelasi nume.

Linia de tramvai ultramodern din Casablanca impresioneaza inca de la inceputul calatoriei noastre.

Printre obiectivele vizitate au fost: Piata Natiunilor Unite, Biserica Notre Damme Lourde si Piata Mohamed al 5-lea unde se gaseste si primaria acestui frumos oras.

Punctul culminant al vizitei din Casablanca il reprezinta moscheea Hassan al II-lea construita superb partial pe o platform deasupra oceanului Atlantic. Valurile inspumate care se izbesc de stanci si plaja lata care se vede in departare ofera o panorama deosebita.

Moscheea impresioneaza prin grandoare, aceasta avand cel mai inalt minaret din lume 210 m.

Piateta aferanta moscheei este imensa, avand o capacitate maxima de 80.000 musulmani  participanti la sarbatorile religioase importante.

Traseul nostru a continuat spre continent in directia orasului Marrakech unde am  avut urmatoarele doua  nopti de cazare.

Distanta de 250 km intre cele doua orase se strabate usor, mijloacele de transport ( autocare) fiind bune iar drumul partial autostrada si partial drum national.

Traseul reprezinta un prilej bun pentru a povesti despre tara, despre cultura, traditii ,religie si alte subiecte captivante.

Marrakech-ul este unul dintre cele patru capital imperiale ale Marocului astfel incat se prezinta turistului foarte bine!

Zidurile groase de aparare si turnurile de observatie ale medinei despart orasul  Nou de orasul vechi si demonstreaza contrastul prin simpla indreptare a privirii din stanga spre dreapta.

Secolele XII-XIV a fost o perioada de glorie a orasului cand dinastiile Almoravid si Almohad  au imbogatit orasul cu palate, gradini , moschee si ziduri groase de aparare.

Zidurile sunt construite din pamant rosiatic, din acest motiv orasul fiind supranumit  “Orasul Rosu” .

Mostenire a puternicelor dinastii care au guvernat orasul sunt: Moscheea Koutoubia ( Moscheea vanzatorilor de carti), Moscheea El Mansour, mormintele Saadiene, Palatul  Bahia, muzeul  Dar Si Said si bineanteles piata Jemaa  El  Fnaa.

Piata Jemaa El Fnaa este principalul obiectiv  turistic al Marrakech-ului!

Ziua, vanzatori ambulanti, imblanzitori de serpi, circari ,comedianti ofera un spectacol superb. Noaptea piata ajunge la superlativ, cand locul comerciantilor este luat de catre vanzatorii de mancare traditionala iar imblanzitorii de serpi sunt inlocuiti de catre povestitori, dansatori, cantareti si alti artisti de strada. Gratarele fumega, supa de melci este fierbinte, capetele de oaie sau vital coapte/ prajite te imbie sa incerci astfel de specialitati. Nu uit sa recomand cus-cus si atractia principala: Tajine!

Parasind Marrrakech-ul ne indreptam spre orasul Fes, trecand totodata prin micile orase Beni Mellal si Ifrane. Distanta este de aproximativ 500 km, dar peisajul este superb!

In prima faza se traverseaza campiile roditoare ale Marocului urmand ca traseul sa continue serpuit pe vestitii munti Atlas spre renumita  statiune de ski Ifrane.

Fes este un loc deosebit!

Medina orasului  Fes a fost desemnata cea mai mare aglomerare urbana din lume ( cu 1900 de strazi) unde nu au acces vehiculele motorizate!

Stradutele mici, intortocheate si   pline de comercianti te fac sa ametesti, fiind tentat sa privesti in toate directiile si   sa incerci sa nu ratezi nici un coltisor al acestui loc  aglomerat.

Legume, fructe, suveniruri, dulciuri, pielarie, capete de camila, carne atranata in soare, mici cafenele, vechea si renumita vopsitorie de piele a medinei, toate te fac sa iti doresti sa ai, daca se poate, o saptamana la dispozitie in Fes.

Vopsitoria din Fes este renumita international, fiind inca in functiune si folosind metoda  traditionala, inca din secolul XI.

Tot in Fes am avut parte si de un revelion superb.  Mancarea a fost buna si variata, organizarea impecabila iar programul artistic bogat.

Circuitul a continuat spre capitala acestei superbe tari, Rabat drumul strabatand sit-ul arheologic Volubilis si superbul oras  Meknes.

Cei 220 km distanta   intre Fes si Rabat nu s-a simtit prin prisma multiplelor opriri pentru vizita si relaxare.

Capitala Rabat este un oras cosmopolit! Situat la tarmul oceanului Atlantic si avand o clima blanda si umeda, orasul esteimbogatit cu multe locuri superbe care merita vizitate.

Vizita in Rabat presupune un tur cu autocarul in zona noua, moderna si bineinteles un tur pietonal in medina si zona Kasbah-ului.

Principala atractie a Rabatului este complexul fomat din Turnul Hassan, Moscheea Neterminata si Mausoleul  lui Mohamed al V-lea .

Kasbah Das Uodaias este locul care personal m-a lasat fara cuvinte! Un cartier fortificat situat la locul de varsare al raului Bou Regreg in oceanul Atlantic avand ziduri groase de aparare, gradinile Andaluze si iesire spre o plaja lata si nisipoasa la Oceanul Atlantic. Un loc superb!

Medina Rabatului  mai mica decat cele din Fes sau Marrakech, este ticsita de comercianti si marfa expusa spre vanzare.

Ultimazi a circuitului nostu ne-a oferit temperaturi de 20 grade C pe 3 ianuarie si ne-a lasat o impresie atat de placuta incat parca regretam ca trebuie sa ajungem acasa.

Personal experienta Maroc a insemnat un enorm bagaj de cunostinte, o experienta de viata si o reala placere de a insoti un grup EXTRAORDINAR de turisti   cu care am devenit “prieteni” .

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.