Idei de vacanta, Kenya, Revelion.

Experienta KENYA (Charter Kenya – Revelion 2013) – partea IV

Dupa safari ajungem la relaxare si plaja la Oceanul Indian… aventura se muta in Mombasa…

In a doua zi de Mombasa, unii dintre noi au optat pentru un tur al orasului, altii au vrut sa stea pur si simplu la soare, bucurandu-se de apa oceanului. Orele fluxului si ale refluxului erau anuntate iar apa se retragea mai mult de 50 m, moment in care se putea merge in “sea-safari”, o explorare a recifului de corali, un fel de miniatura a lumii subacvatice – arici de mare, crabi, tot soiul de alge, castraveti de mare…

Urme de arhitectura colonial, ramasite ale trecutului militar portughez, amestecate cu haosul specific lumii arabe… Mombasa a pastrat ceva din fiecare perioada prin care a trecut. Incepem prin a vizita o cooperativa de mestesugari ai lemnului, reprezentanti ai mai multor triburi care s-au gindit ca mestesugul poate deveini o sursa de venit. Dupa un tur in care vedem efectiv fiecare pas al creatiei frumoaselor obiecte pe care le stim din revistele de decoratiuni interioare, intram in magazin….

Statui, suveniruri, brelocuri… Recomand acest loc tuturor celor care vor sa ia cu ei o amintire din Kenya. Continuam turul trecand pe sub coltii de elefant construiti desupra bulevardului principal al orasului in cinstea vizitei reginei Elisabeta a II-a, oprindu-ne la un templu hinduist. Este interesant de vazut cum filozofia hinduista s-a adaptat credintelor locale influentate de crestinism… vedem reprezentari ale pedepselor din viata de apoi pentru diferitele pacate savarsite in aceasta viata (in Hinduism nu exista viata de apoi, ci samsara, un ciclu al reincarnarilor!), care ne duce cu gandul la frumoasele icoane pe lemn din bisericile maramuresene… salile de rugaciune pentru femei si barbati sunt separate, o clara influenta islamica, iar culorile exprima bucuria de a trai intr-o tara arida…. Fort Jesus, prima forma de arhitectura militara portugheza in afara Portugaliei sta marturie pentru maretia Epocii Descoperirilor. Stradutele orasului vechi dovedesc un eclectism architectural arab, European, local… La sfirsitul turului trecem pe la piata de legume si fructe, acolo unde s-au filmat scene din filmul “The White Masai”. O bogatie de fructe exotice si condimente; aici vedem si fructul copacului de baobab, mabuyu, ale carui seminte sunt preparate de localnici intr-un fel de bomboane cu gust de vitamina C. Nu am avut taria sa intram si in sectia unde se vindea carne din cauza mirosurilor – afara erau peste 30 de grade C.

Cu gandul la o baie in ocean ne intoarcem la hotel. Trebuia sa ne pregatim si pentru petrecerea de revelion, care incepea la 8. Mesele fusesera aranjate pe peluza, linga plaja, aveam vreo 3 bufeturi si se amenajase si un ring de dans. Totul pentru mai bine de 300 de persoane. A fost unul dintre cele mai reusite revelioane pe care le-am petrecut in strainatate…. nimeni nu ne-a trimis a culcare la 12.30, mancarea a fost foarte buna si variata, a existat un program cu muzica si dansuri locale (degeaba ne-am chinuit noi sa imitam miscarile de feline ale unei dansatoare kenyene… parca aveam prea multe oase), artificii la miezul noptii, si de la 1.00 dimineata program de dans pina la ultimul client.

Va urma…

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.