Grecia, Idei de vacanta.

Excursie la Meteora

Meteora – mai aproape de portile ceruluiDSC_0077

Departe de panoramele naturale catre mare.. Departe de viata sacra de pe muntele Athos..  Grecia ofera o lume veche – Meteora –  o lume inca necunoscuta pentru multi dintre noi.
Semnificatia numelui Meteora caracterizeaza grandoarea acestui loc, nume care provine din limba greaca si care inseamna “suspendat in aer” sau “mijlocul cerului”, fapt care intareste  ideea ca Meteora este un taram de poveste.
O excursie la Meteora poate costa intre 17 si 25 euro, insa la final iti vei da seama ca aceste cateva monede platite agentiilor de turism, au fost un pret mult prea mic in raport cu trairile simtite in aceasta lume a vazduhului si a linistii eterne.
In prezent acest centru  al Rasaritului religios ofera spre vizitare doar sase manastiri: Manastirea  Marele Meteor , Manastirea Varlaam, Manastirea Sf Stefan,  Manastirea Sf. Treime, Manastirea Rusanu, Manastirea Sf Nicolae Anapafsas, cea din urma fiind si cea mai mica. Aceste sase esente ale crestinismului, materializeaza refugiile perfecte pentru a te regasi sau pentru a trai acel sentiment unic de libertate totala.
Meteora este situata in Campia Thesaliei, in apropiere de orasul Kalambaka, acest perimetru fiind asociat unei adevarate paduri stancoase.Greek Orthodox Rosanou Monastery, Meteora Mountains, Greece
Stancile de la Meteora au fost create pe platoul unui fost lac, toate capatand miraculoasele si incantatoarele forme datorita eroziunii ce a inceput sa isi puna prima amprenta pe acest loc in urma cu milioane de ani.
Drumul parcurs spre Meteora este de asemenea o incantare in aceasta excursie. Serpentinele, peisajul pitoresc si meandrele ce serpuiesc printre milenarele stanci, reprezinta un adevarat portal catre o lume monarhica pazita de uriasii stancosi ce se inalta falnici in vazduh.
O excursie la Meteora este si o perfecta oportunitate pentru cei care isi doresc sa patrunda intr-un taram al fabulosului caracterizat de o maretie tulburatoare ce aduce turistilor o multitudine de sentimente de liniste.
Manastirile seculare de la Meteora reprezinta o emblema in Grecia si chiar daca nu se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste  locurile de vizitat din Grecia, cu siguranta se claseaza pe locul sase sau sapte.
In prezent aceste perle monahale sunt mult mai accesibile vizitatorilor, insa din pacate din numarul initial de 24, momentan doar 6 mai sunt functionale, restul fiind ruine sau efectiv nu sunt date spre vizitarea turistilor.2215795969_ecba6d57a3_z
Tarifele de vizitare a manastirilor de la Meteora nu depasesc mai mult de 3 euro de persoane, acest pret insa fiind unul infim in comparatie cu amintirile de neuitat pe care le veti dobandi prin timpul petrecut aici.
Manastirea Marele Meteor este cea mai mare dintre cele sase, iar impozantul turn ce o domina completeaza o frumoasa imagine peisagistica de ansamblu a lacasului de cult.
Manastirea Varlaam este a doua ca dimensiune si poate fi admirata de la balconul Manastirii Marele Meteor. Dezmierdata de razele batranului soare, aceasta manastire in orele apusului incadreaza adevarate tablouri.
Desi este izolata de celelalte surori ale sale, Manastirea Sf Stefan este de asemenea  foarte vizitata si admirata de turistii din intreaga lume. Aceasta este cea mai veche, incepand sa fie casa maicutelor abia in anul 1961. Gradinile interioare de la Manastirea Sf Stefan aduc decorului o nota de plus in linistea ce domina acest pamant sfant.
Pe o alta stanca meteorica , este situata Manastirea Sf Treime. Primul drum de acces a fost sculptat in roca in anul 1888, cativa ani mai tarziu realizandu-se inca 140 de trepte care sa faciliteze accesul in manastire.
Manastirea Sf Nicolae  Anapafsas este o alta micuta manastire ce isi asteapta turistii cu multa caldura, sentiment ce va fi completat de o frumoasa panorama a stancilor salbatice.
Manastirea Russanu ultima dintre cele functionale este locuita de un mic grup de maicute. De aici se poate admira si Manastirea Sf Nicolae.
Conform traditiilor organizatorice din Grecia, toate excursiile la Meteora implica o oprire la atelierul de icoane bizantine de la Agia Triada Monastery, Monasteries of Meteora, Thessalia, Greek Mainland,Kalambaka. Poate nu toti turistii ar fi incantati sa poposeasca aici, insa vizita la acest atelier se poate dovedi  intr-adevar placuta si instructiva. Tot aici aflam si despre tipul de icoana specifica Meteorei in cadrul careia motivele predominante sunt trandafirii iar straiele purtate de Maicia si de Fiul Sau sunt haine patriarhale.
Inca de la intrare esti invitat sa servesti ouzo, vin sau suc de fructe toate acestea fiind asociate cu coloratele cuburi de rahat, ce formeaza adevarate curcubee in bolurile de servire.
Informatiile din recunoscutul atelierul de icoane bizantine de la Kalambaka sunt sustinute, spre incantarea noastra si in limba romana de o doamna foarte amabila care pe tot parcursul prezentarii zambeste si interactioneaza cu turistii. La final, turistii isi pot incheia vizita in magazinul cu icoane si alte suveniruri cu preturi pentru orice buzunar.
Nici cuvintele si nici pozele nu vor putea descrie cu adevarat ceea ce inseamna Meteora deoarece aceasta  este asociata unui acoperis spiritual unde divinul se imbina cu realul si unde totul este vegheat de pasarile cerurilor.
Meteora! Este incredibil de crezut cat de usor poti ajunge la limita imposibilului!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.