Din Spania, intr-o aventura pe plaiurile berbere in Maroc (I)
Dupa cateva zile petrecute in Spania, unde au verificat hoteluri, au mancat paella si s-a plimbat pe plajele din Benidorm si Terremolinos, facandu-ne in ciuda ca acolo este cald iar la noi ploua neincetat de cateva zile, soarele lasandu-se asteptat, colegii nostri au plecat spre Africa, trecand prin singurul teritoriu britanic situat in partea continentala a Europei – Gibraltar. Nu au avut mult timp pentru vizite, doar cateva ore de relaxare, deoarece feribotul din portul Tarifa ii astepta pentru traversarea, si nu inot, a Stramtorii Gibraltar.
Nu au stat in Tanger s-au indreptat spre Rabat. Se pare ca Dacia este foarte popular si in partea asta a Africii. Nu au inteles nimic din reclama, dar pustoiaca care arunca cu confetti spre ei parea ca le spunea – o masina de nota zece – sau cel putin asta au descifrat ei. Rabat, cel mai nou oras imperial din Maroc, are putine de oferit turistilor. Principalele atractii fii medina si Turnul Hassan, unul dintre cele trei minarete construite de dinastia almohada. Nu puteau rata acest obiectiv, asa ca au strabatut strazile largi, cu multa vegetatie, iar la poarta de acces spre turn au fost intampinati de garzile calare, care pareau niste statui umane. Imbracati in costume rosii si pelerine alba, cei doi strajeri erau cele mai fotografiate personaje de pana acum. In mana dreapta, fiecare avea o lance cu varful indreptat spre cer.
Ultima oprire din Rabat a fost la Chellah, un sit arheologic care se afla la aproximativ 2 kilometri de centru, acesta fiind locul de nastere al orasului Rabat. Distrus in 1755 de cutremur, situl gazduieste anual Festivalul de Jazz din Rabat.
Al treilea oras imperial din Maroc, Meknes, nu i-a intampinat cu o vreme foarte prietenoasa, plouase si la ei. Probabil vremea a zis ca noi, colegii din tara suntem cam murati, asa ca o ploaie marunta le-a cam stricat planurile. Nu stim daca au participat la vreo nunta, avand in vedere ca masina de langa domnul Burcea pare impodobita ca la noi, cu flori pe capota, semn ca acolo urma o petrecere. Dar sigur au plecat spre Fes. Medina, partea veche a orasului, este unul dintre cele mai vechi spatii medievale din lume, locuit in prezent, un loc inclus in patrimonial mondial. In spatele portii de acces se deschide un labirint de stradute cu locuinte, bazaruri, renumitele vopsitorii de piei, ateliere mestesugaresti, mici magazinase si restaurante…
Dupa un drum lung si obositor, a venit si ora mesei de pranz. Nu am primit fotografii si cu mancarea, probabil pentru a nu ne face pofta. Sau poate nu le-au placut comentariul nostru de la fotografia cu paella din Benidorm.
Asteptam urmatoarele imagini si revenim cu o povestioara din aventura colegilor nostri in Maroc.