Am fost acolo, Idei de vacanta, Ondina Dobriban, SUA.

Craciun la New York !

Atmosfera de Craciun nu ar fi la fel fara milioanele de beculete care impodobesc anual orasele mari in perioada Sarbatorilor de Iarna. Brazi de inaltimea unui bloc, cladiri si copaci imbracati in lumini viu colorate si tot felul de figurine, animale si omuleti realizati integral din becuri, toate ajuta la crearea unei atmosfere de basm.
Marile capitale ale lumii sunt impodobite la final de an cu zeci de milioane de beculete, aprinderea acestora marcand startul perioadei Sabatorilor de Iarna. Becurile sunt aprinse intr-o atmosfera de fast si in prezenta celebritatilor sau autoritatilor, momentul avand in multe regiuni si semnificatii istorice. Americanii adora decoratiile asociate cu variatele sarbatori de-a lungul anului.

De Pasti, de Valentine Day sau Halloween, americanii se intrec in expozitii, decoratiuni sau ornamente. Dar nimic, absolut nimic, nu poate concura cu Craciunul!

In Statele Unite ale Americii, pregatirile de Craciun incep foarte devreme. Prima zi importanta este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day, Ziua Recunostintei. De la sfarsitul lunii noiembrie deja se simte spiritul festiv de Craciun. In binecunoscutul Rockefeller Center, langa patinoar se impodobesc brazi de zeci de metri inaltime. Inainte de Craciun, copiii il asteapta pe Sfantul Nicolae, pe Santa Claus, la fel ca si in tarile europene. Fiecare membru al familiei primeste cate un bat din zahar, insa datoria mosului nu se termina aici. Tot el raspunde si de cadourile de Craciun.

Dar SUA este mare si sunt multe feluri de a petrece Craciunul. In New York, oamenii obisnuiesc sa mearga la patinoarul din Rockefeller Center, unde este aranjat si un foarte mare brad de Craciun. E la fel de inalt ca si zgarie-norii, de fapt ei spun ca este cel mai inalt brad din lume. Bulevardul care duce catre acesta este imprejmuit de un zid de lumina, in capatul sau aflandu-se unul din cei mai somptuosi brazi din lume, impodobit cu ghirlande luminoase care puse cap la cap ar avea o lungime de opt kilometri.

Gradina Botanica din oras gazduieste sute de figurine realizate numai din becuri colorate, fiind unul din obiectivele turistice cele mai vizitate in perioada Sarbatorilor de Iarna. Bineinteles, si comerciantii se supun aceleiasi traditii: de la buticuri la cele mai mari si mai cunoscute magazine – Macy’s, Lord and Taylor, Bloomingdales, Bergdorf Goodman sau Saks Fifth Avenue – toate sunt decorate in spiritul Sarbatorilor. Vitrinele abunda de luminite, brazi impodobiti, globuri si fundite colorate, fulgi de nea imensi, lumanari, sanii cu reni si nelipsitii Mosi Craciuni de toate culorile pentru a satisface gusturile tuturor etniilor din „melting pot-ul” newyorkez.

Designeri mai mult sau mai putin faimosi sunt angajati pentru a transforma vitrinele in taramuri de vis, in crampeie din povestile de Craciun ale copilariei care pot fi admirate timp de o luna de pe strazile inundate de lumina ale New York-ului. O atractie pentru trecatori, dar si un motiv in plus pentru a iesi la cumparaturi! In aceasta perioada, raioane intregi sunt dedicate in exclusivitate ornamentelor de Sarbatori, mai toata lumea fiind cuprinsa de febra decoratiunilor.

In New York exista doua traditii importante in acest sezon: decoratiile din vitrinele supermagazinului Macy’s (cel mai mare din lume) si bradul de Craciun de la Rockefeller Center. An de an, Macy’s isi alege o tematica pentru aranjamentele de Craciun pentru vitrinele sale. O parte din vitrine intruchipeaza, constant, scene din clasica poveste de Craciun „Miracol pe strada 34” (coincidenta, Macy’s se gaseste pe Strada 34 din Manhattan). Se estimeaza ca intr-o ora trec in medie 7.000 de persoane prin fata acestor vitrine! Corul West Village este o alta atractie a metropolei in perioada sarbatorilor de iarna, la St. Luke’s Church in the Fields.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.