Am fost acolo, Ana-Maria Cirstian, Idei de vacanta, Spania.

Costa Blanca – o statiune pentru toate gusturile!

Calatoria noastra a inceput din Valencia, cunoscutul oras de pe coasta de est a Spaniei. Il recomand cu caldura atat persoanelor care doresc un city break, cat si celor care il aleg ca excursie optionala. Frumosul oras este vizitat de numerosi turisti pe toata perioada anului. Se pot vedea peste tot prin oras cladiri impresionante din punct de vedere istoric si arhitectural (Posta Centrala, Banco de Valencia, Primaria orasului, Catedrala din Valencia, Gara de Nord etc.). Atractiile principale sunt Complexul Artelor si Stiintelor, Oceanograful, Bio Parc – Gradina Zoologica, Gradina Botanica, Arena Coridelor, Catedrala, Muzeul National de Ceramica etc. Bineinteles nu putem omite bulevardul cu magazine exclusiviste, centrul vechi al orasului, magazine de suveniruri, portul, piata centrala, restaurantele unde se pot servi mancaruri traditionale si de ce nu o plimbare relaxanta intr-o trasura trasa de cai pentru a admira imprejurimile.

Din Valencia am continuat traseul spre Gandia – un oras statiune cu iesire la Marea Mediterana ce impresioneaza prin dimensiunea plajei: 4 km lungime si 100 de metri latime! In continuarea celor 4 km de plaja ingrijita regasim inca 3 km de plaja salbatica. Plaja este foarte bine ingrijita, cu nisip fin si intrare lina in apa. Are un total de 26 de hoteluri si apartamente de 2*, 3* sau 4*, nu si hoteluri de 5*. De aici se pot face diferite excursii optionale, chiar si trasee montane. Hotelurile arata bine, au diferite facilitati pentru adulti si copii, plaja este publica (sezlongurile si umbrelele se platesc).

Parasind Gandia ne-am indreptat catre Benidorm – statiunea preferata a spaniolilor, dar si a turistilor germani, rusi si englezi. Pe toata perioada anului acesta statiune este animata de turisti datorita climei blande (la sfarsit de octombrie temperaturile ajung si la 30 de grade). Aceasta statiune este diferita fata de altele, are un specific aparte in ceea ce priveste cladirile- acestea sunt construite tip zgarie- nori, de 10- 20- 30- 40 pana la 52 de etaje. Plajele sunt foarte bune, regasim plaja Levante – 2 km si Poniente – 3 km( aici plaja este mai lata), cu intrare lina in apa si nisip fin, cu o biblioteca pe plaja la dispozitia turistilor si locuri de joaca pentru copii. Zona Levante este mai agitata, cu mai multe cluburi, zona Poniente este mai linistita. Centrul vechi al orasului se afla in apropierea plajei Poniente, dar se poate ajunge usor si din Levante cu mijloacele de transport in comun care circula din 20 in 20 de minute. In Benidorm sunt 129 hoteluri, terase, cluburi, magazine de firma si pentru toate buzunarele, magazine cu suveniruri, baruri unde se servesc tapas-uri si restaurante unde se servesc mancaruri traditionale. De aici se poate merge catre Valencia sau Alicante, catre Guadalest, se poate opta pentru Mundomar (nu trebuiesc ratate show-urile cu delfini, lei de mare si papagali), Terra Mitica sau Aqualandia. Cei ce ajung in aceasta destinatie nu trebuie sa rateze punctele panoramice ale Benidormului, de asemenea nu sunt de ignorat plimbarile relaxante pe faleza mai ales la rasarit si la apus cand totul se transforma intr-un peisaj feeric.

In apropierea Benidormului se afla statiunea Calpe – o regiune turistica inconjurata de munti, cu 2 golfuri mari despartite de o stanca inalta, plaja este de nisip, intrare lina in apa si o Mare Mediterana linistita pe tot parcul anului. In comparatie cu Benidorm, aici sunt cateva unitati de cazare mai inalte, restul cladirilor sunt de dimensiuni normale, iar statiunea este mai linistita. Aici se regasesc stradute pitoresti, baruri, terase, magazine de suveniruri si hoteluri foarte bune cu diverse facilitati.

Am ajuns si in statiunea Albir, situata in apropierea Benidormului si total diferita de acesta. Aici nu vom gasi cladiri inalte, hoteluri stil bloc si nici plaja de nisip. Albir este inconjurata de Sierra Helada (Muntele Inghetat) – rezervatie naturala protejata, iar plaja este de pietris cu apa limpede ce detine steag albastru pentru calitate. Este o statiune perfecta pentru cei care doresc liniste si relaxare, iar o mare parte din turisti sunt cei care revin an de an. Pentru cei care ajung in aceasta statiune le recomand sa mearga pana la Farul din Albir, pana acolo se ajunge numai pe jos, masinile neavand acces, privelistea panoramica din acel punct este foarte frumoasa.

 

Din Benidorm se poate ajunge destul de repede in Alicante – chiar si cu mijloacele de transport in comun. Alicante este un oras important din Spania, cu iesire la mare, plaja de nisip si veri lungi. Pincipalele atractii sunt Castelul Santa Barbara (situat pe muntele ce strajuieste orasul), Muzeul de Arheologie, Muzeul de Arta Contemporana, faleza, plaja si portul, restaurante cu specific spaniol, baruri, cluburi, centrul vechi al orasului cu cladiri decorate in stil tipic spaniol, stradute inguste care conduc catre biserici sau localuri cu muzica live traditionala si multe altele care fac din aceasta destinatie un loc atractiv pentru nenumarati turisti.

Alicante Alicante

La 25 km distanta de Benidorm se afla pitorescul sat Guadalest situat in varf de munte la 700 metri altitudine – scotand astfel la iveala peisajele extraordinar de frumoase care cu siguranta o sa uimeasca fiecare turist in parte si garantat nimeni nu o sa plece din acest loc fara un set de poze! Aici se pot gasi magazine cu suveniruri, magazine artizanale, dar si cateva terase unde se poate servi ceva traditional. Chiar daca satul nu este foarte mare are si cateva Muzee: Muzeul Papusilor, Muzeul Miniaturilor si Muzeul de Etnografie.

Guadalest Guadalest

Costa Blanca per total cu toate zonele ei de atractie este o destinatie populara, cu o industrie turistica bine dezvolatata. Recomand cu caldura vizitarea acestor statiuni si orase pentru sejururi relaxante, bifarea principalelor obiective, savurarea unei sangria, a unei paella si a diversificatelor tapas-uri, precum si descoperirea frumusetilor locale.

 

Autor: Ana Maria Cirstian
Travel Consultant

Adresa: Str. Batistei nr .3, sector 2, Bucuresti
Telefon: 021-314.84.36/37; 021-031-405.25.01/02
Fax: 021-314.84.38
E-mail: [email protected]
Web: www.paralela45.ro

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.