Redescopera Romania.

Centre SPA si Cetati Transilvanene

La sfarsitul lunii octombrie 2011, cand toamna coloreaza peisajele intr-o multitudine de culori si face ca totul sa fie ca intr-o carte de povesti, ne-am luat inima-n dinti si am organizat un infotur intitulat “Centre SPA si Cetati Transilvanene” care a avut ca si traseu zone din Transilvania, atat cu partea saseasca cat si cea din secuime.

Pentru ca ne-am propus sa imbinam tratamentul cu relaxarea si utilul cu placutul, pe  parcursul infoturului s-au vizita atat locatii care se adreseaza celor care doresc sa se trateze de diverse afectiuni sau celor care prefera se se relaxeze si sa beneficieze de niste programe de preintampinare a unor boli, cat si locatii care se pot folosi pentru diferite evenimente – seminarii, conferinte, teambuilding-uri, etc.

Nu departe de statiunile si orasele unde am fost am avut posibilitatea sa vizitam si diferitele obiective turistice – Castele medievale, Catedrale, Biserici fortificate, Saline, pe care vi le voi prezenta in cateva cuvinte astfel incat sa va trezeasca interesul si sa va convinga sa va urcati in masina ca sa le puteti vizita/admira.

Plecand de la Bucuresti prima oprire am facut-o la Campina, in fata Castelului Iulia Hasdeu.
Castelul a fost construit de catre savantul B.P. Hasdeu intre anii 1893-1896, in memoria fiicei sale. Micul castel a fost construit pentru a tine legatura cu Iulia prin intermediul sedintelor de spiritism. Arhitectura este uimitoare, desupra intrarii principale in castel aflandu-se inscriptia „ E PUR SI MOUVE” („ si totusi se misca”).
In fata intrarii se afla 2 tronuri de piatra care semnifica cele 7 reincarnari ale Iuliei, inscriptionate cu cate o pentagrama, 7 cercuri si un sfinx feminin. Tot locul este gandit si proiectat in cel mai mic detaliu, totul are o anumita semnificatie, nimic nu a fost pus la intamplare, poate tocmai de aceea merita vizitat si tratat cu atentie; un loc plin de mister…

In Predeal  am fost martorii unei spectaculoare metamorfoze la care a fost supus hotelul Orizont, un hotel modern, cu standarde ridicate, pregatit pentru a gazdui pana la 260 de turisti. Noul hotel are toate atuurile necesare pentru a satisface exigentele clientilor si a aduce in atentia noastra conceptul de confort total..
De asemenea dispune de un complex SPA cu servicii incluse: piscina, jacuzzi, sauna uscata, sauna umeda, centru fitness alaturi de o multitudine de servicii personalizate: impachetari, masaje, tratamente de frumusete corporala, etc.

Drumul nostru a continuat mai departe catre Brasov unde ne-am oprit la hotel Aro Palace.
Acesta este localizat in centrul vechi al orasului; extensia moderna a fatadei este in deplina armonie cu stilul arhitectonic al hotelului. Dispune de 204 paturi repartizate in camere spatioase, inalte. Venind in intampinarea exigentelor sofisticatelor conferinte si a diverselor evenimente, hotelul ofera echipament profesional si traducere simultana.

Spre seara ne-am bucurat de un apus incantator in localitatea Prejmer unde merita sa popositi pentru a vizita biserica fortificata. Cetatea Prejmer a fost ridicata in secolele XIV si XV cu scopul de a apara localitatea Prejmer si biserica de invaziile turcilor. Cetatea, cladita in forma de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 m. Pe langa gurile de foc fixate in ziduri, in cetate se afla si un dispozitiv neobisnuit de lupta: vestita Orga a mortii- formata din mai multe arme asezate la un loc, care trageau simultan. In mijlocul cetatii se inalta o biserica, una dintre cele mai vechi din Transilvania.

Cea mai valoroasa piesa din interiorul bisericii este altarul poliptic, ridicat in jurul anului 1450, fiind cel mai vechi altar din Transilvania. Compozitiile au scheme iconografice simple si o stralucire particulara a tonurilor de rosu. Din 1999  biserica a fost inscrisa in lista monumentelor UNESCO.

Seara ne-am cazat la Covasna, la hotelul Clermont. Hotelul Clermont este usor de localizat datorita arhitecturii remarcabile si amplasamentului exceptional. Situat in partea de est a statiunii Covasna, acesta beneficiaza de o priveliste incantatoare oferita de muntii impaduriti, care il incadreaza pe 3 laturi. Standardul de 4 stele se caracterizeaza prin servicii complete de cazare ( inclusiv piscina acoperita) si prin multitudinea de extraservicii. Tratamentul balnear, curele antistres, serviciile de relaxare, etc, prezinta garantia petrecerii timpului liber intr-o maniera eleganta si placuta. Capacitatea maxima a hotelului este de 156 de locuri dispuse in 75 de camere de tip standard, executive, apartamente junior, apartamente senior si chiar un apartament presidential. Health Center Clermont propune 2 tipuri de servicii: de prevenire si tratare a bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni, precum si reincarcarea organismului cu „ o stare de bine” prin proceduri antistres si relaxare activa. Combinarea activitatilor de agrement si sport cu cele de SPA si wellness contribuie la refacerea tonusului muscular si mental.

Covasna este situata la o altitudine de 654m, la contactul versantului vestic al Muntilor Vrancei cu Depresiunea Barsei, la o distanta de 55 km de Brasov. Apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate, sodice, feruginoase si gazul terapeutic de mofeta sunt produse ale manifestarilor post vulcanice iar calitatile lor terapeutice fac din Covasna o statiune de valoare europeana, axata in principal pe tratamentul afectiunilor cardiovasculare.

Concentratia ridicata de dioxid de carbon ( pana la 98%) situeaza mofetele din Covasna pe primul loc in Europa. Specificul emanatiilor de gaze, numarul mare al surselor, debitul total, asocierea lor cu apele minerale creeaza un potential balneoturistic de exceptie.

A doua zi am urmat traseul pornind  de la Covasna – Miercurea Ciuc-Remetea – Praid-Sangeorgiul de Mures. Pe acest traseu ca si obiective/destinatii turistice care nu trebuie sa le ratati sunt: Salina Praid si statiunea Sovata.

Salina Praid este situata la 10 km de statiunea Sovata in judetul Harghita. Cu o forma eliptica, zacamantul are un diametru de 1.2 – 1.4 km si o adancime de 2700m. In urma exploatarilor masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperatura relativ constanta cuprinsa intre 14-16 grade C, umiditate scazuta cu valori medii intre 66-70% si un aer puternic ionizat.

Accesul in salina se face cu autobuzul, copiii sub 3 ani avand intrare gratuita. Spatiul folosit pentru vizitatori  se afla la o adancime de 120 m, fiind amenajat cu locuri pentru recreere, locuri de joaca pentru copii, restaurant, zona cu acces la internet, o capela pentru rugaciune, dar si un muzeu care prezinta metodele de extragere a sarii in decursul timpului. Salina Praid a fost atestata documentar inca de la 1200.

Pentru efectuarea tratamentului in salina este recomandata consultarea in prealabil a unui medic. In speleoterapie salina are un rol important pentru tratarea astmului bronsic, a bronsitei cronice, rinitei, sinuzitei, emfizemului pulmonar, silicoza, infectii respiratorii repetate.

In zona salinei cazarea se poate face la Pensiunea Praid, pensiune cotata la 4 margarete. Oaspetii au la dispozitie camere cu bucatarii complet echipate si grupuri sanitare proprii. Fiecare camera este dotata cu tv, telefon avand conexiune la internet. De asemenea, in cadrul pensiunii exista posiblitatea efectuarii masajelor, saunei, existand o baie cu jacuzzi si sala de fitness.

O alta alternativa reusita este si hotelul Praid aflat la doar 250 m de salina, un hotel de 2 stele ce dispune de 50 locuri de cazare dispuse in 22 de camere, pizzerie, terasa, restaurant, parcare proprie, astfel Hotelul Praid concureaza dizinvolt cu unitatile de categorii superioare din Praid si imprejurimi.

Sovata, aceasta statiune cu iz romantic, inconjurata de sate si paduri pitoresti se afla pe versantul vestic al Muntilor Gurghiului, la o distanta de cca 350km de Bucuresti. Este renumita ca statiune balneara si turistica fiind asociata cu sarea si lacurile sarate din zona. Lacul Ursu este unicul lac heliotermal in Europa. Datorita concentratiei ridicate in sare a apei, lacul Ursu merita pe deplin denumirea de Marea Moarta a Transilvaniei. Tratamentele terapeutice asigura remedii eficiente in tratarea nenumaratelor boli si afectiuni, cele mai mare succese inregistrandu-se in vindecarea bolilor ginecologice si ale aparatului locomotor.

Hotelul Danubius Health Spa Resort se afla in imediata apropiere a lacului Ursu.
Dincolo de gama larga a tratamentelor terapeutice traditionale, acest hotel ofera o serie de programe de relaxare si wellness. Bza de tratament complet renovata va asteapta cu facilitati moderne, incluzand piscina, sauna, piscina cu apa sarata din lacul Ursu.

Peste noapte ne-am oprit la Hotel Apollo  situat in localitatea Sngeorgiu de Mures, la cca 3 km de orasul Targu Mures. Aces complex se intinde pe o suprafata de 13 ha, la o altitudine de 320m. Serviciile de lux, atmosfera calda si imbietoare face din acest hotel o oaza de liniste si relaxare.

Hotelul Apollo clasificat de 4 stele a fost deschis in anul 2007. Amenajat in stil clasic de bun gust, in culori relaxante dispune de 35 de camere dintre care un apartament executive, 6 apartamente junior suite, 18 camere duble cu 2 paturi si 10 camere duble cu pat matrimonial. Spatiile publice sunt astl construite incat permit si accesul persoanelor cu dezabilitati. Complexul dispune de o parcare cu 300 locuri supravegheata permanent.

Complexul Apollo pune la dispozitie firmelor si oamenilor de afaceri o sala de conferinte care asigura conditii optime pentru desfasurarea diferitelor intalniri, seminarii, simpozioane, mese rotunde, etc. Sala de conferinte, amplasata la etajul 1 dispune de 200 de locuri.

Centru SPA ofera pe langa intimitate, discretie si profesionalism o varietate bogata de tratamente aditionale si exotice, printre care amintim: hammam, masaj tibetan, masaj cu pietre fierbinti, infrasauna, aquagym, servicii de estetica, fiinf contat ca unul dintre cele mai bune centre SPA la ora actuala din Romania.

Centrul de agrement Apollo Wellness Club acopera o suprafata de 2000mp si reprezinta o atractie importanta pentru regiune datorita serviciilor si posibilitatilor de petrecere a timpului liber mai ales pe timpul sezonului de vara.

A doua zi dimineata ne-am continuat drumul spre Turda unde am avut ocazia sa vizitam inca o salina dar de aceasta data am ramas surprinsi cum s-a imbinat tehnologia veche cu cea noua. Salina Turda reprezinta un adevarat muzeu al mineritului in sare din Transilvania. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor necesare la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni un oviectiv turistic au facut ca istoria si legenda sa se impleteasca sublim in acest cadru. Salina a devenit o celebra destinatie turistica datortia amenajarilor ulterioare. Aceasta mina dateaza din sex XVII.

Dupa vizita deosebit de interesanta dar in acelasi timp si obositoare pe care am facut-o in cadrul salinei Turda am poposit pentru a ne trage sufletul undeva la granita dintre veacuri, acolo unde istoria incepe in inima Transilvaniei –  o oaza de legenda si civilizatie, la Castelul Printul Vanator in Turda, care se vrea un ecou in timp, o amintire a unor vremuri de demult apuse. Caracterizat prin forma si stil la limita dintre arhaism si modernism, acest „castel” se doreste a fi gazda calatorului istovit de sete si drum.

Spre seara am ajuns la Ocna Sibiului unde am si ramas peste noapte. Staţiunea Ocna Sibiului, denumită şi litoralul Ardealului, este situată la o altitudine de 400 m faţă de nivelul mării în partea nord-vestică a Depresiunii Sibiului, la 15 km de orasul Sibiu. Zona se încadrează în climatul temperat continental de deal şi de podiş cu unele nuanţe locale (inversiuni de temperatură iarna, calm atmosferic, insolaţie puternică) particularităţi climatice care au un rol important în prevenirea şi tratarea unor boli. La Ocna Sibiului se trateaza, cu rezultate deosebite, bolile aparatului locomotor, reumatismele degenerative cronice, preartrozele si artrozele, spondilozele, precum si diferite afectiuni ginecologice.

Cazarea am avut-o in cadrul Complexului Balnear Ocna Sibiului care este refăcut în întregime, în urma unui proces intens de restaurare ce a urmat îndeaproape linia arhitectonică originală a arhitecţilor vienezi (doar pavilionul central a fost demolat din cauza stării avansate de degradare în care ajunsese nemaiputând fi astfel restaurat).

In ziua a  patra am ajuns si la Alba Iulia bucurandu-ne de schimbarea garzii la Cetate si de o vreme superba.
Cetatea “Alba Carolina”, cea mai impresionanta si cea mai vizibila pentru turisti, inglobeaza intre zidurile sale toate celelalte fortificatii. Construirea ei este justificata de conjunctura istorica. Dupa asediul Vienei si infrangerea turcilor din anul 1683, treptat, Transilvania este ocupata de trupele austriece, ultimul principe al Transilvaniei, Mihai Apafi .

Cetatea “Alba Carolina”, extinsa pe 70 ha, a fost construita în stil Vauban, între anii 1715-1738, dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, din initiativa împaratului Carol VI de Habsburg. In anul 1714 imparatul aproba constructia Cetatii “Alba Carolina”, care se desfasoara sub comanda feldmaresalului austriac de origine franceza, Eugeniu de Savoia. Piatra de temelie este pusa in cadrul unei festivitati fastuoase la 4 noiembrie 1715.

Cetatea este un fort de forma stelara, cu ziduri groase, cu 7 bastioane si mai multe porti monumentale, în stil baroc, împodobite cu basoreliefuri care înfatiseaza figuri si scene mitologice, realizate de Johann Konig. Perimetrul santurilor de aparare au aproximativ 5 km. Constructia cetatii, cu momente de pauza datorate razboaielor si ciumei, este finalizata in anul 1738.

Din Alba Iulia am plecat catre Deva si ne-am abatut catre Geoagiu Bai. In repertoriul bogatiilor si frumusetilor naturale randuite in decorul Muntilor Apuseni, statiunea balneoclimaterica Geoagiu Bai apare ca un adevarat margaritar. Apele minerale din statiunea Geoagiu Bai sunt termale si mezotermale, bicarbonate, calcice, magneziene cu urme de fier si hidrogen sulfurat, hipotone, carbogazoase si cu o usoara radioactivitate. Apele mezotermale minerale ale statiunii Geoagiu Bai se folosesc in cura interna si in cura externa. In cura interna sunt recomandate in diferite cazuri: gastrite cronice, afectiuni cronice hepatobiliare si adiabet, alergii, anemii si convalescente dupa boli infectioase.

Hotel Germisara Resort & SPA catalogat la 4 stele  s-a impus pe piaţa turismului balnear şi de wellness şi SPA în cei aproape doi ani de funcţionare, devenind o destinaţie preferată pentru turiştii care doresc să beneficieze de calitatea ridicată a serviciilor dintr-o astfel de locaţie.

De asemenea, Hotel Germisara Resort & SPA a devenit locul preferat de organiizare de conferinţe, şedinţe, team-building pentru multe companii importante din ţară şi străinătate

Spre seara ne-am intors la Sibiu pentru a ne petrece ultima noapet din acest infotur, la Hotelul Forum Continental.
Gazduit de o cladire monument istoric ce dateaza din anul 1912, acest hotel in Sibiu, Continental Forum, a trecut recent printr-un process de restaurare si redecorare.
Fiind localizat  in apropierea centrului istoric, numeroase atractii turistice si  puncte de interes va vor fi la indemana, fie ca sunteti in vacanta sau intr-o calatorie de afaceri.

Parasind Sibiul ne-am indreptat catre Bucuresti, nu inainte de a ne opri si in statiunea Paltinis.
Statiunea Paltinis este situata in centrul Romaniei (judetul Sibiu), pe coasta de nord-est a muntilorCindrel (CarpatiiMeridionali), in mijlocul unor paduri de conifere, sub virful Oncesti, la 90 km de Medias si la 32 km SV de municipiul Sibiu, de care este lega tprintr-o sosea. Paltinis este statiunea din Romania aflata la cea mai ridicata altitudine, 1450 m.

Statiunea detine mai multe hoteluri, numeroase cabane si vile, facilitati de recreere ca restaurante, club cu teatru si cinema, discoteca, biblioteca, terenuri de volei, tenis si handbal. In timpul iernii sunt disponibile maimulte pirtii de schi de dificultati variate, un telescaun si teleschi.

Statiunea este recomandata in tratamentulasteniilor, organismului slabit, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii.Factorul terapeutic principal este climatul alpin cu aer pur, fara praf sau particule alergice, puternic ozonizat, bogat in aerosolii onizati si radiatii ultraviolete.

Astfel au trecut cele 5 zile in care am reusit sa vedem si partea frumoasa la ceea ce inseamna sa calatoresti prin Romania, sa vizitezi locuri pline de istorie, sa vezi peisaje care iti taie respiratia si sa beneficiezi de confortul oferit de unitati hoteliere unde oamenii au investit si isi dau silinta sa satisfaca cele mai exigente pretentii.

Din casa, vazute prin prisma oamenilor din mas media, care in cele mai multe cazuri critica si nu vor sa recunoasca schimbarile in bine, totul parea dificil, ne speria gandul cum vom ajunge in timp tinand cont de infrastructura actuala si de faptul ca ne deplasam cu autocarul, ne faceam probleme daca vom avea caldura in camere sau daca in restaurant vom putea manca civilizat – probleme cu care din refelex – si asta numai cand e vorba de Romania – se incepe planificarea unei vacante! Ni s-a dovedit inca o data ca “socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ” si ca si in Romania poti ramane cu niste impresii placute, cu niste amintiri pe care le poti povestii si celorlalti care ar vrea sa viziteze colturile tarii insa sunt speriatii de ceea ce aud in jurul lor si care din pacate in cele mai multe cazuri sunt decat informatii eronate care nu au nici o legatura cu timpul prezent.

Va asteptam cu multe programe, oferte de cazare care sa va ajute sa petreceti o vacanta binemeritata si Romania, nu departe de casa, dar unde puteti beneficia de orice tip de vacanta va doriti: la mare, la munte, in Delta, activa, de relaxare si tratament!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.