Idei de vacanta, Stiati ca....

10 case-muzeu ce merita vizitate

Casa este fereastra spre sufletul unui artist, iar studioul acestuia este o fereastra spre geniul sau creator. Cei mai multi artisti ai lumii si-au deschis usile caselor publicului, iar altora le-au fost dedicate muzee, in orasele in care au trait si creat.

Cei mai influenti artisti ai lumii ii gasiti mai jos intr-un tur care incepe in Paris, cu Muzeul Rodin si se termina in New York, acasa la artistul minimalist Donald Judd.

Muzeul Rodin, Paris. Acest muzeu, care este un tribut pentru cel mai cunoscut sculptor al Frantei, este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat de nici un admirator al frumosului si in special al operei lui Auguste Rodin. Deseori creditat ca fiind parintele sculpturii modern, Rodin a revolutionat sculptura, fiind considerat de multi drept cel mai mare sculptor din toate timpurile, dupa Michelangelo. Muzeul Rodin se gaseste intr-o vila din secolul al 18-lea unde artistul a trait si lucrat intr-o anumita perioada a vietii sale, intr-o gradina izolata de agitatia orasului. Cladirea este situata in apropierea Domului Invalizilor O plimbare prin gradinile linistite admirand faimoasele sculpturi – Ganditorul, cea mai celebra opera a lui Rodin, care vegheaza asupra gradinii, sau Portile Iadului – va fi o incantare pentru ochii turistilor.
muzeul rodin

Casa Memoriala Rembrandt, Amsterdam. Desi cand s-a mutat in aceasta casa, Rembrandt avea 33 de ani si reputatia unui pictor de succes, pretul fabulous de 13 mii de guldeni, a fost mult prea mare pentru el. Marele pictor a trait si a pictat aici timp de aproape 20 de ani, dar pretul casei, cu toate ca I s-a permis sa-l plateasca in rate, l-a adus la faliment, iar casa si obiectele personale i-au fost confiscate si vandute la licitatie. Muzeul din casa artistului a fost deschis oficial in 1911 si ilustreaza stilul de viata al acestui geniu, oferind o privire atenta si asupra picturilor si gravurilor sale atent lucrate.
Rembrandthuis, Amsterdam

Casa Buonarroti, Florenta. Casa este un omagiu adus artistului renascentist, dar si un memento al istoriei intregii familii Buonarroti. Michelangelo a cumparat casa in 1508, dar nu a locuit niciodata aici, pentru nepotul sau Leodarno, iar apoi a fost transformata in casa memoriala. Cu toate ca cele mai multe opere ale lui Michelangelo sunt dispersate in muzee si biserici din Roma si Toscana, casa adaposteste doua dintre lucrarile sale reprezentative – Lupta Centaurilor si Madonna della Scala.
casa buonarroti

Casa si gradina lui Claude Monet, Giverny. Sevaletul, tuburile de vopsea si pictorul impresionist au transformat o gradina fermecatoare intr-o opera de arta celebra. Situata la aproximativ o ora de Paris, pictorul a vazut localitatea Giverny din tren si a ramas fermecat de privelistea peisajelor. Din aprilie pana la inceputul lunii octombrie, in gradina din Giverny poate fi admirat un spectacol unic de culori, transpus in opera artisului – de la Iazul cu noferi, pana la podul din gradina japoneza…
4-maison-et-jardin-claude-monet__large

Muzeul Picasso, Antibes – Franta. Desi exista muzee Picasso in Paris, Barcelona, in Malaga, orasul natal al artistului, Muzeul Picasso din Antibes, din sudul Frantei, este singurul in care renumitul pictor a avut si atelier. Aici a reusit sa realizeze 23 de picture si 44 de desene. In 1966 castelul este transformat in muzeu, iar opera precum Mama ursilor sau Capra pot fi admirate in Antibes.
Muzeul-Picasso-Antibes

Muzeul Frida Kahlo, Mexic. Muzeul, cunoscut si sub numele de Casa Azul, se afla chiar in casa in care a trait marea artista mexicana, impreuna cu sotul sau.  La succesul de care se bucura acum lucrarile Fridei a contribuit si filmul biografic realizat in 2002, in care Salma Hayek a jucat rolul artistei. Multe dintre camerele casei au ramas nemodificate si chiar si micile obiecte ale Fridei sunt asezate exact asa cum aceasta obisnuia sa le puna. In atelierul unde Frida crea se afla un scaun cu rotile si multe pensule, carti, fotografii si alte obiecte care amintesc de marea artista. Frida a aut o viata grea, din cauza accidentului pe care l-a suferit la 18 ani, cand autobuzul in care se afla s-a lovit de un alt autovehiculChiar si paralizata, Frida a continuat sa picteze, cele mai multe opera fiind autoportrete. Frida spunea ca ea este subiectul pe care il cunoaste cel mai bine, mai ales ca nu reusea sa mai iasa afara din casa si sa vada si alte lucruri. Sotul Fridei, Diego, si el un cunoscut pictor Mexican, a donat casa dupa moartea sa.
Frida_Kahlo

Casa-muzeu Dali, Portlligat, Spania. Admiratorilor marelui artist le recomandam o calatorie suprarealista in casa in care a locuit Salvador Dali. Desi este o locuinta simpla, cu o arhitectura deloc impunatoare, casa are o vedere uimitoare asupra marii. Coridoarele inguste par desprinse din picturile sale suprarealiste. Transformata incetul cu incetul dintr-o simpla coliba de pescari in ceea ce vedeti astazi, casa a fost resedinta artistului intre anii 1930 si 1982.
casa-dali

Muzeul Matisse, Nisa. O excursie la Muzeul Matisse din Nisa va va ajuta cu siguranta sa intelegeti de unde s-a inspirat artistul francez in operele sale. Casa, cocotata pe un deal, afiseaza lucrarile realizate in stilurile distinct ale lui Matisse – de la liniile minimale, pana la culorile vibrante. Se pare ca Henri Matisse a fost inspirit de calitatea luminii pe Riviera franceza. De multe ori el a pictat interioare din Nisa, si a fost inspirit de decorul teatral al marilor hoteluri. Muzeul, fondat in 1963 este situate in Cimiez, o zona linistita din nordul orasului Nisa.
muzeul matisse

Casa Pollock-Krasner, East Hampton, New York. Paul Jackson Pollock este considerat unul dintre cei mai influenti pictori americani si o figura impunatoare a expresionismului abstract. In 1945, Pollock s-a casatorit cu pictorita Lee Krasner, si s-au mutat in Springs, Long Island (New York), unde in prezent se afla Casa si studioul Pollock-Krasner. Pollock a avut nu doar talent, ci si noroc in cariera sa. A avut prieteni influenti in domeniul artistic. Cu un imprumut de la colectionara de arta, Peggy Guggenheim, a reusit sa-si cumpere micuta gospodarie, folosita de artist si ca studio. Aici pot fi admirate nu numai operele artistului, ci si cranpeie din viata cuplului. De la pantofii plini de vopsea, la dormitorul matrimonial, pana la podeaua plina de vopsele si pensulele atent aliniate.
casa Pollock

Casa Donald Judd, New York. In 1968, artistul Donald Judd a achizitoinat cladirea din fonta cu cinci etaje din cartierul SoHo, apreciata pentru arhitectura sa. Servind drept locuinta si studio, casa este considerata sursa de inspiratie pentru o mare parte din opera lui Judd. Astazi se organizeaza tururi in casa din New York, dar trebuie facuta o rezervare din timp.
Judd-Home

O mare parte din aceste case celebre pot fi admirate si in circuitele toamnei organizate de Paralela 45.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.