Circuit, Idei de vacanta, Iordania.

Iordania – Circuit Si Minisejur La Marea Rosie

Te invit să ne bucurăm împreună de un circuit turistic în Iordania!

Am ales această destinație sub formă de circuit pentru ca tu să te poți bucura pe deplin de vacanța ta. Circuitul turistic este modalitatea perfectă de a vizita principale obiective și destinații în călătoria ta alături de noi. Practic vizităm împreună locuri spectaculoase, admirăm cele mai importante obiective turistice, cunoaștem oameni noi, legăm prietenii. Călătoria ta este fără grijă, vom avea cel mai priceput insotiror de grup.

Ei bine, acestea fiind spuse, plecarea are loc din București cu destinația Amman.

Bine am ajuns în Orientul Mijlociu!

Ziua a doua ne aduce împreună în Capitala Iordaniei, denumită în antichitate „Philadelphia”. Construit pe șapte coline, este un oraș cu secole de istorie. Amman este în plină extindere, ocupând astăzi 19 dealuri.

Pornim în Citadela 🙂

Aflanduse pe cel mai înalt deal din Amman, care are 850 m, Citadela îți va aduce super experiențe. Datorită așezării sale, vei observa o vedere panoramică superbă asupra centrului orașului. Vom parcurge de-a lungul evenimentelor istorice presărate în zona începând cu vizita la Templul lui Hercule, cea mai semnificativă structura romană din Amman, construit fiind în 162-166 d.Hr. Porticul are șase coloane de aproximativ 10 metri înălțime. Situl are și fragmente dintr-o statuie parțială identificată ca fiind a lui Hercule, mai exact 3 degete.

Calculând după mărimea degetelor, statuia nu avea egal în Imperiu Otoman. Deoarece nu există resturi de coloane suplimentare, se consideră de către arheologi că templul probabil nu a fost finalizat, iar marmura a fost folosită în construirea Bisericii Bizantine în imediata lui apropiere.

Biserica Bizantină a fost construită în secolele V-VI. Aproximativ 1500 de ani au trecut peste ea, lăsând în urmă ruine ce în perioada bizantină au reprezentat sediul unul episcop creștin.

Palatul Umayad este următoare destinație din Citadela. Fosta casă a guvernatorului, fiind practic un complex regal, a fost distrus în anul 749 d.Hr, datorită unui cutremur. Sala imensă a publicului în formă de cruce și un tavan superb au fost însă reconstruite de arheologi.

Vom continua cu Amfiteatrul roman, ce datează încă din vremea Imperiului Roman, pe vremea când Amman era cunoscut ca Philadelphia. O bijuterie istorică în vârf de colină. Construit pe trei niveluri este dotat cu 6000 de locuri. Amfiteatrul a găzduit o statuie a zeiței Athena, care a avut un rol foarte important în viața religioasă a orașului.

În imediata apropriere locul abundă de magazine cu souveniruri, haine tradiționale și restaurante de tip fast food.

Moscheea King Abdullah, un exemplu de arhitectură islamică modernă, acoperită de o superbă cupolă de mozaic albastru, fiind loc de rugăciune pentru mii de credincioși. A fost contruită între 1982 și 1989 ca un memorial pentru bunicului regelui Hussein. Vizitatorii trebuie să poarte pantaloni lungi, iar femeile să își acopere capul, brațele și picioarele.

După o zi plină de distracție, vizite, poze, povești și povestiri ne vom întoarce la hotel, unde vom lua cina, ne vom caza și ne vom odihni pentru următoarea zi.

După un somn odihnitor, luăm micul dejun și plecăm spre orașul Madaba, la 30 kilometrii de Amman, oraș ce datează din Orientul Mijlociu – Epoca Bronzului. Este un fost oraș de frontieră moabit, menționat în Biblie în Numere 21:30 și Iosua 13:9. Este cel mai  cunoscut datorită mozaicurile bizantine, în special o hartă mare în mozaic din epoca bizantină a Țării Sfinte. Mozaicul datează încă din anul 560 și conține cea mai veche reprezentare a Ierusalimului bizantin, numit “Orașul Sfânt”.

Par a fi simple pietre colorate, dar au o greutate istorică de nedescris.

Ne continuăm călătoria pe urmele lui Moise, acolo unde vom vedea Pământul Făgăduinței, la înălțimea de aproximativ 1000m. Parte a lanțului muntos Abarim, muntele Nebo este menționat în Biblie ca locul în care Moise a primit o vedere asupra Țării Făgăduinței. Este și locul unde Profetul s-a stins, acolo aflanduse și un monument ce comemorează moartea sa. O sculptură în cruce a fost creată de artistul italian Giovanni Fantoni fiind un simbol al miracolului șarpelui de bronz invocat de Moise în pustiu. Acolo se află și o superbă biserică creștină din vremea bizantină unde găsim mozaicuri din anul 530, care reproduc animale, păstorit sau scene de vânătoare. Ca simbol al păcii, chiar lângă capela bizantină, Papa Ioan Paul al II-lea a plantat un măslin, în anul 2000 la 20 martie. Este minunat, nu?

Călătorim alături de tine mai departe acum, spre sudul Iordaniei, unde vom face o scurtă vizită la Castelul Al-Karak sau cunoscut în Regatul Ierusalimului ca – Kerak. Nu vrem să ratăm nimic și îți vom oferi cele mai frumoase amintiri! Și tocmai pentru că acest castel este considerat a fi cel mai mare Castel al Cruciatilor din Orientul Mijlociu, trebuie văzut! Construcția sa a început în anul 1140, fiind situat pe un vârf de deal la circa 1000 m deasupra mării, și înconjurat pe trei laturi de o vale. Castelul era o construcție impunătoare și deosebit de impresionantă pentru acele vremuri, cu ziduri groase, solide, dominând prin măreția sa. Acest castel ne ridică un pic cortina în a vedea un oraș iordanian atipic. Priveliștea este de vis, verde cu multe bazine cu apă și culturi în funcție de anotimp.

Frumos, impresionant, locuri în care te pierzi în timp și spațiu. După o zi superbă, ne vom continua călătoria spre seară către Petra, unde vom lua cina, ne vom caza și ne vom încarca bateriile pentru o nouă zi plină de aventură!

Ziua a patra ne aduce împreună în Petra, cum am spus. Luăm micul dejun și ne continuăm călătoria!

Unul dintre cele mai celebre situri din lume, orașul Petra sau Rekem – numele antic, se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr. Momentul în care a intrat în componența Imperiului Otoman, aceasta a devenit capitala provinciei Arabia Petrae. Trecut fiind printr-un cutremur în anul 363 d.Hr de gradul 8-9, precum și o inundație dezastruasă, orașul a continuat să se dezvolte și să înflorească în următoarele secole. Scrierile vechi redau în secolul al VI-lea un oraș în stare perfectă de funcționare cu o așezare de circa 30.000 locuitori. Acesta a fost distrus însă iremediabil în anul 748, în urma unui cutremur. Ruinele sale au rămas însă amprenta unei civilizații, devenind o curiozitate încă din Evul Mediu. Orașul antic de piatră, alături de întreaga zonă a fost descoperit de elvețianul Johann Ludwig Burckhardt în anul 1812, fiind descris drept „un oraș roșiatic-trandafiriu vechi cât de jumătate de vreme”. În anul 1985, Petra a fost inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniu mondial, devenind chiar și una dintre Cele 7 noi minuni ale lumii. Tradițiile arabe spun că orașul Petra este locul în care Moise, în timpul călătoriei sale prin pustiu, a lovit cu toiagul stanca din care a ieșit apă pentru poporul însetat.

Recomand încălțăminte comodă, vom străbate istoria orașului pas cu pas!

Să descoperim puțin împrejurimile , începând cu Trezoreria, Al Krazneh, de altfel și simbolul orașului, construită fiind ca mausoleu și criptă la începutul secolului secolului I d.Hr. Detaliile monumentului s-au conservat foarte bine în timp. Și cum locul este antic, avem și legende ale lui. Una spune că egiptenii faraonului și o parte din armata sa au scăpat de închiderea Marii Roșii, și au creat Al Krazneh prin magie ca un loc sigur pentru trezoreria sa și a continuat în urmărirea lui Moise. Acest lucru a adus și numele de Khaznet el-Far’oun, „Trezoreria faraonului”. Majoritatea detaliilor arhitecturale s-au erodat de-a lungul celor două mii de ani de când a fost tăiată și scluptată de pe stâncă, iar sclupturile sunt considerate a fi ale diferitelor figuri mitologice asociate cu viata de apoi.

Teatru Petra este un teatru nabatean din secolul I d.Hr. situat la 600 m de centrul orașului Petra cu structuri arhitecturale similare ale teatrelor române, ceea ce îmbunătățește acustică superioară. Teatrul masiv, cu capacitatea să mare, a fost poziționat pentru a aduce cel mai mare număr de morminte la vedere.

Mergem apoi către desetrul Wadi Rum numit și Valea Lunii, unde ne vom și caza la o tabăra locală, pentru o experiență unică! Această zonă este acum una din atracțiile turistice cele mai importante ale Iordanie. Nu îți fă griji, avem toate condițiile, cazarea este în corturi standard cu baie proprie. Vom lua o cină specială aici, tradițional beduină numită zarb. Este delicioasă!

În a cincea zi ne vom bucura de activitățile ce ne sunt oferite de zonă. Avem activități opționale ce sigur nu vrei să le ratezi, plimbare cu cămila la răsărit de soare sau zbor cu balonul deasupra deșertului Wadi Rum (zborul cu balonul este sub rezerva disponibilității și a condițiilor meteorologice). După micul dejun vom face un superb tur cu jeepul de aproximativ două ore, unde ne vom bucura de frumusețea acestei văi deșertice. Vom admira deosebitele stânci, unele având inscripții antice. Vom povești, vom rade, vom face poze și fimari, ne vom distra! După ce vom fi serviți cu un ceai și cafea, ne îndreptăm spre Aqaba, stațiune situată la Marea Roșie și unicul oraș iordanian de pe litoral. Ne cazăm, cinăm și ne odihnim pentru următoarea zi.

În dimineață celei de a șasea zi , după ce vom lua micul dejun, avem croazieră opțională pe mare unde se face snorkeling. Experimentează un nou nivel de emoții pentru sporturi nautice. Snorkeling-ului constituie descoperirea faunei, florei și peisajului submarin cu echipament de bază. Poate fi practicat de oricine iar cum cea mai mare bucurie și comoară a Marii Roșii sunt recifele de corali, trebuie încercat! Bucurați-vă de clima perfectă oferită de mare!

Vom lua cina la hotel.

În dimineața următoarei zi vom lua micul dejun și vom pleca spre Marea Moartă. Ne vom caza la hotel apoi ne vom bucura de frumusețea peisajului, această mare fiind cel mai jos loc de apă de pe Pământ, cu cea mai joasă altitudine pe uscat.

Conținutul ridicat de sare și minerale din Marea Moartă face ca aceasta să aibă proprietăți puternice de vindecare, unde și o legendă a locului spune că apele sale vindecătoare erau căutate din timpuri biblice. Irod cel Mare, care a domnit între 37 și 4 î.Hr., a construit una dintre primele stațiuni balneare din lume de-a lungul țărmurilor sale, unde Cleopatra folosea produsele acesteia ca parte a ritualului ei de frumusețe.

Nivelurile ridicate de sare te vor ajuta să plutești cu ușurință pe suprafața ei, fiind o modalitate grozavă a petrece timpul. Datorită climatului unic, marea ne oferă un efect plăcut și relaxant în cel mai mare Spa natural din lume.

Ne petrecem ziua după bunul plac, iar seara ne întâlnim la hotel, unde vom lua cina.

Ziua a opta aduce și ea experiențe unice! Micul dejun, și hai la drum! Unde? Astăzi vă propunem o excursie opțională, cu o încărcătură spirituală aparte, greu de redat în cuvinte. Jerash și Betania, locuri magice! Află că Betania este conform unor teorii, locul botezului lui Iisus și locul unde s-au pus bazele creştinităţii. Situl arheologic a fost inaugurat în anul 2000, în prezența Papei Ioan Paul al ÎI-lea. Este locul liniștii profunde în care te regăsești, îți asculți propriile gânduri și atât. Betania dincolo de Iordan este situl-oază situat la nouă kilometri de marea Moartă, pe malul estic al râului Iordan. Săpăturile arheologice au scos la iveală mozaicuri unice în lume, ruinele a cinci biserici, obiecte din ceramică și monede, care atestă că a fost aşezare umană încă din secolul I după Hristos.

La Jerash vom vizita orașul antic. Arheologii au găsit aici ruine ale așezărilor ce datează din epoca bronzului (3200 î.Hr. – 1200 î.Hr.). Orașul a fost locuit încă de acum 6500 de ani, dar perioada sa de glorie a fost în timpul ocupației romane. Situl a fost descoperit în anul 1806 de către un călător german, care a observat câteva părți ale ruinelor perfect conservate, iar săpăturile au început în anul 1925. Aici găsim Arcul de triumf ce a fost contruit pentru a sărbători vizita Împăratului Hadrian în anii 129-130 d.Hr.

Jerash este considerat unul dintre cele mai mari și mai bine conservate situri de arhitectură romană din lume în afara Italiei.

Hipodromul este o arenă masivă cu 45m lungime și 52m lățime și putea găzdui 15.000 de spectatori simultan pentru curse de care și alte sporturi. Data exactă a construcției sale este neclară, dar este estimată între mijlocul secolului al II-lea și al III-lea d.Hr. Acum este, de asemenea, posibil să retrăim zilele în care gladiatori au apărut în fața mulțimilor. Săpăturile recente au scos la iveală și rămășițe ale unor ateliere de ceramică precum și grajdurile unde erau ținuți caii.

 Azi vom descoperi și admira principalele elemente arhitecturale ale acestui oraș.

Bucurați-vă de fiecare moment aici, este unic și total minunat! Nu vă limitați în a face poze, opriți timpul în loc pentru amintiri cu așa semnificații istorice.Iordania este o țară bogată în obiective turistice și are o puternică însemnătate religioasă și istorică pentru omenire. Cu siguranță ați observat cât de prietenoși și de orientați spre turism sunt iordanienii.

Mesele oferite de ei sunt un deliciu, să sperăm însă că nu este cazul să lărgim cureaua după atâta mâncare gustoasă.

Acest circuit turistic va oferă siguranța unei vacanțe unice! Și cum întodeauna ce este frumos, trece repede… ziua a noua ne duce din Amman către București.

Iordania este țara ce nu uită niciodată, unde ai vrea să te intorci oricând alături de persoanele dragi ție. Poti să devi ghidul propriei tale vacanțe si povestește mai departe experiența ta alături de noi.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.