Excursie 2 Zile Morometii - Tinutul Romanatilor - Amza Pellea
Plecari: 06.09.2025 Durata: 2 zile / 1 noapte
Reperele circuitului
- Plecari din: Bucuresti
- Plecari: 06.09.2025
- Insotitor de grup si ghizi locali
Calculeaza tarif exact (numar adulti si copii)
Itinerariu
-
ZIUA 1
(aprox. 440 km): Plecare ora 07:00 din Bucuresti (Piata Constitutiei, in fata Casei Poporului, parcarea mare) pe ruta Bucuresti - Craiova - Bailesti - Maglavit - Craiova - Caracal - Silistea Gumesti - Corbii Mari - Bucuresti.
- Conacul Druganescu. Conacul in stil brancovenesc, a fost ridicat intre anii 1710-1715 de catre Gavril Druganescu, vornic de Targoviste. Este un conac mic care contine si un muzeu etnografic si o bisericuta.
- Casa Memoriala Amza Pellea. Actorul Amza Pellea a ramas in constiinta romanilor ca unul dintre cei mai mari actori romani, prin rolurile memorabile, precum cel al domnitorului Mihai Viteazul sau cel al lui Nea Marin. Vom avea ocazia sa vizitam Casa Memoriala recent renovata si sa ascultam de la ghida noastra povestea marelui actor.
- Manastirea Maglavit. Istoria bisericii manastirii este legata de evenimentele ce au marcat intreaga tara prin ctitorul ei principal Petrache Lupu, ciobanul vizionar. In 1935 Dumnezeu s-a aratat sub forma de batran de 3 ori acestui cioban simplu, surd si gangav, dandu-i un mesaj de transmis oamenilor. Acest mesaj era ca oamenii sa se intoarca la Dumnezeu si sa se lepede de pacate. Constructia bisericii cu cele doua hramuri, Izvorul Tamaduirii si Nasterea Maicii Domnului, a inceput in anul 1936, mai apoi lucrarile fiind intrerupte de catre comunisti si continuate dupa 1990 cu ajutorul financiar al lui Gigi Becali. Aici este inmormantat ctitorul, numit de catre oameni, Omul lui Dumnezeu, Petrache Lupu.
- Gradina Botanica Al. Buia Craiova a fost infiintata din initiativa prof. dr. univ. Alexandru Buia in anul 1952. Aceasta este organizata in mai multe sectoare: Sectorul Ornamental, Provinciile floristice ale Romaniei, Provinciile floristice ale globului, Sectorul Sere, etc. Ne vom plimba pe aleile gradinii si vom admira frumoasele plante.
- Timp liber pentru cumparaturi, masa de pranz (neinclusa in tarif), plimbari individuale.
Cazare cu cina la Hotel Restaurant Royal 3* in Craiova sau similar.
-
ZIUA 2
(aprox. 270 km): Mic dejun.
- Orasul Caracal atestat documentar in noiembrie 1538 a fost de-alungul timpului Curte Domneasca pentru domnitorii Mihai Viteazul, Matei Basarab, Grigore Ghica si Constantin Brancoveanu. Astazi este capitala cultural istorica a judetului Olt si locul in care vibratia oferita de ritmul calusarilor se simte permanent in timpul Festivalului International de Folclor calusul Romanesc. Sa nu uitam ca jocul Calusului este inclus in Patrimoniul Mondial Unesco. Vom efectua un tur pietonal exterior si vom trece in revista Teatrul National, Parcul Constantin Poroineanu, Foisorul de Foc, Biserica Domneasca(singura constructie ramasa in picioare din fostul Ansamblu al Curtii Domnesti ai lui Mihai Viteazul), Casa Memoriala Iancu Jianu si Muzeul Romanatiului.
- Muzeul Campiei Boianului Traian Zorzoliu. Profesorul Traian Zorzoliu din Draganesti - Olt a reusit sa adune circa 3500 de obiecte istorice, pe care sa le expuna in muzeul care ii poarta numele si care a fost deschis in luna mai a anului 1981. Astazi muzeul include, printre altele, o bisericuta din lemn, o casa taraneasca, un bordei, o fierarie, un cuptor de ars oale si un sat neolitic Gumelnita cu 5 colibe.
- Manastirea Sfantul Pantelimon din Silistea Gumesti a fost infiintata in anul 1998 cu binecuvantarea Preasfintitului Galaction, episcopul Alexandriei si Teleormanului, pe teritoriul unor foste unitati militare aflate in stare de degradare din cauza trecerii timpului. In anul 2004 mai multe icoane au izvorat lacrimi de mir, asa cum descriu martorii oculari. Alt odor al bisercii este si vesmantul intreg al sfintei cuvioase Parascheva de la Iasi, care de multi ani vegheaza si pazeste manastirea.
- Fieraria lui Iocan. Vom vedea locul unde se gasea Poiana lui Iocan de pe vremea Morometilor si unde se discutau principalele stiri politice.
- Centrul Memorial Marin Preda se afla chiar in scoala in care a invatat Marin Preda, cata vreme a stat in Silistea Gumesti. Centrul are cateva incaperi: o sala de clasa cu banci si scaune, unde a invatat Marin Preda, o biblioteca a satului, o camera cu obiecte etnografice din zona Teleormanului.
Plecare catre Bucuresti, sosire in jurul orei 21:00, in functie de trafic.
Informatii utile:
- Moneda: EUR