Circuit 3 Zile Valea Trotusului - Beciul Domnesc - Covasna
Plecari: 07.08.2025 Durata: 3 zile / 2 nopti
Reperele circuitului
- Plecari din: Bucuresti
- Plecari: 07.08.2025
- Insotitor de grup si ghizi locali
Calculeaza tarif exact (numar adulti si copii)
Itinerariu
-
ZIUA 1
(aprox. 390 km): Plecare ora 06:00 din Bucuresti (Piata Constitutiei, in fata Casei Poporului, in parcarea mare) pe ruta Bucuresti - Buzau - Ramnicu Sarat - Focsani - Odobesti - Targu Secuiesc - Oituz - Covasna - Brasov - Bucuresti. Vom vizita:
- Gara orasului Ramnicu Sarat este considerata si astazi o bijuterie arhitecturala. Actuala gara a fost construita intre anii 1893-1898, in stil italian, de arhitectul Nicolae Michaescu, seful Serviciului Lucrarilor Noi la CFR. Nelipsita din cartile postale de secol XX, considerata de Nicolae Iorga prea mare pentru un oras asa de mic, gara Ramnicu Sarat este afectata vizibil de trecerea timpului.
- Complexul Brancovenesc Ramnicu Sarat este pomenit prima data la 1593. Tot atunci au fost construite: fortificatia inconjuratoare, ridicata din caramida si mai tarziu Biserica brancoveneasca cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Astazi Complexul Brancovenesc Ramnicu Sarat gazduieste, printre altele, Muzeul Municipal. Inainte de ansamblul ridicat in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu in anii 1691-1697, existent si astazi, in acest perimetru a functionat manastirea grecilor, atestata documentar la 13 decembrie 1593, avand o biserica de lemn cu hramul Sf. Gheorghe, inchinata Sfantului Munte Sinai.
- Ne oprim in Piata Unirii din Focsani (orasul de pe Milcov) si vom face un tur pietonal cu vedere exterioara: Palatul Administrativ, Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Obeliscul Unirii (monument ce simbolizeaza unirea Moldovei cu Muntenia in 1859), Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia (o constructie interbelica de un rafinament aparte) si Muzeul Unirii.
- Crama Beciul Domnesc Odobesti dateaza din secolul XVI si este conform legendei ctitoria domnitorului Stefan cel Mare. In 1834, domnitorul Mihail Sturza, intra in posesia a peste 200 de hectare de vita de vie si devine proprietarul a doua crame de piatra vechi de secole, una dintre ele fiind Beciul Domnesc. La intrarea in crama, deasupra usii se afla o piatra inscriptionata cu litere chirilice, langa care se gaseste stema Moldovei cu capul de bour. Usa de intrare este din lemn masiv si are daltuite diferite simboluri ce amintesc de semnificatia culturala a cramei. Vizitam crama in cadrul unei vizite de aproximativ 30 de minute.
- Rezervatia naturala Focul viu de la Andreiasu se afla in muntii Vrancei, pe cursul raului Milcov. Pentru a ajunge la aria protejata Focul Viu vom merge aproximativ 1 km pe jos, pe un drum de tara. Total traseu: aproximativ 2 km dus intors, aproximativ 30 minute. Recomandam incaltaminte adecvata.
- Cascada Putnei. Raul Putna, coboara involburat aproximativ 80 de metri, iar apoi apa se strange intr-un lac cu adancimea de 12 metri.
Cazare cu cina la Hotel Atrium 3* Targu Secuiesc sau similar in Targu Secuiesc.
-
ZIUA 2
(aprox. 260 km): Mic dejun. Vom vizita:
- Centrul Memorial al Granicerilor Secui prezinta istoria organizatiilor militare si a granicerimii secuiesti din Carpatii Orientali, de la epoca Arpadiana pana la al Doilea Razboi Mondial.
- Ansamblul Bisericii Armene din Frumoasa, alcatuit din cladirea biserici armeano-catolice Sf. Treime, datand din anul 1785, zidul de incinta si capela adosata acestuia, se leaga strans de armenii stabiliti in Transilvania in cea de-a doua parte a secolului al XVII-lea. In curtea bisericii este un cimitir, unde se afla pietrele funerare ale familiilor locale armene.
- Dupa anul 1890 Ungaria si Romania isi prelungesc liniile ferate pe Valea Trotusului, linii care se vor lega aici la Ghimes. O cladire simbol aflata la cativa metri de granita ramane Cantonul feroviar nr. 30, Acesta a fost transformat in actualul muzeu, Expozitie privata de obiecte feroviare.
- Monumentul sublocotenentului erou Emil Rebreanu Palanca a fost ridicat in anul 1921, cand a fost inmormantat cu onoruri militare, la solicitarea fratelui acestuia Liviu Rebreanu. Eroul a fost condamnat la moarte de un tribunal militar austro-ungar pentru ca a dezertat din armata imperiala si a refuzat sa lupte impotriva ostirii romane in Primul Razboi Mondial. Viata fratelui l-a inspirat pe Liviu Rebreanu in realizarea romanului Padurea spanzuratilor.
- Castelul Ghica din Dofteana face parte din imobilele detinute de familia Ghica fiind construit la sfarsitul secolului al XIX-lea pentru a fi un castel de vanatoare. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, intre 1941-1944, in castel a fost stabilit Comandamentul Wehrmachtului. Dupa intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste, castelul a fost devastat de armata sovietica. Pe timpul lui Ceausescu castelul a devenit Sanatoriu TBC. Astazi castelul este renovat si poate fi vizitat.
Cazare cu cina la Hotel Atrium 3* Targu Secuiesc sau similar in Targu Secuiesc.
-
ZIUA 3
(aprox. 290 km): Mic dejun. Vom vizita:
- Cascada Valea Zanelor Covasna este o cascada nu foarte inalta dar deosebit de frumoasa situata pe partea dreapta a drumului ce strabate Valea Zanelor, la aproximativ 100-150 m amonte de uzina de apa a localitatii Covasna. Accesul la cascada a fost amenajat recent, in acest sens construindu-se o alee betonata cu scari si balustrade de protectie.
- Balta Dracului este un vulcan noroios cu o eruptie permanenta de gaze: oxizi de carbon si sulf, care tine in miscare un vartej compus din noroi de culoare galbena si din ape freatice, respectiv minerale. Acest vulcan este un simbol al orasului Covasna.
- Scurta oprire la Brasov pentru plimbare individuala si cumparaturi.
Plecare catre Bucuresti, sosire in jurul orei 22:00 in functie de trafic.
Informatii utile:
- Moneda: RON