Circuit 3 Zile Transilvania - Tara Lapusului
Plecari: 16.05.2025, 29.07.2025 Durata: 3 zile / 2 nopti
Reperele circuitului
- Plecari din: Bucuresti
- Plecari: 16.05.2025, 29.07.2025
- Insotitor de grup si ghizi locali
Calculeaza tarif exact (numar adulti si copii)
Itinerariu
-
ZIUA 1
(aprox. 500 km): Plecare din Bucuresti la ora 06:00 (Piata Constitutiei, in fata Casei Poporului, parcarea mare) pe ruta Bucuresti - Brasov - Sighisoara - Targu Mures - Bistrita - Targu Lapus - Dej - Bistrita - Brasov - Targu Mures - Bucuresti.
- Castelul Teleki din Posmus a fost construit in anii 1700, Mihaly Teleki, cancelar al Transilvaniei, iar satul Posmus a fost fondat de sasi undeva la 1200. In anul 1944 trupele rusesti au devastat biblioteca si au golit camerele castelului de toate tablourile si piesele de valoare. Pe timpul comunismului, Castelul Teleki din Posmus a fost folosit ca IAS, iar astazi a fost renovat cu fonduri europene.
- Parcul Dendrologic Arcalia si Castelul Arcalia (vedere exterioara). Arcalia este una dintre cele mai vechi localitati ale judetului Bistrita-Nasaud, prima sa atestare documentara fiind consemnata in prima jumatate a secolului al XIV-lea. In 1673 Arcalia a intrat in posesia familiei nobiliare Banffy, iar in urmatoarele doua secole a fost mostenita de catre membrii familiei Bethlen. Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de Universitatea Babes-Bolyai.
Cazare cu cina la Hotel Bistrita 3* sau similar in Bistrita.
-
ZIUA 2
(aprox. 230 km): Mic dejun. Vom vizita:
- Turnul Slaninilor din Dumitra (vedere exterioara) ridicat de colonistii sasi in 1488 era folosit datorita zidurilor groase de 2 metri ca spatiu de depozitare a hranei. La primul etaj al turnului erau incuiate proviziile oamenilor din sat, iar la fiecare sfarsit de saptamana se trageau clopotele si satenii veneau sa isi ia ratia de slanina pentru toata saptamana.
- Muzeul Memorial Liviu Rebreanu. Aici vom avea ocazia sa aflam viata marelui autor si sa vedem locul unde a luat nastere romanul Ion.
- Costume Populare - Virginia Linul. Vom face o scurta vizita la magazinul doamnei Virginia Linu pentru a afla povestea costumului popular.
- Biserica din Rogoz cu hramul Sfanta Paraschiva a fost construita in 1560 si este inclusa in Patrimoniul Unesco. In 1661 biserica a fost distrusa partial de tatari, dar refacuta ulterior in forma actuala. Constructia ei se inspira din bisericile locale specific comunitatilor maghiare si sasesti, asa cum se vede din fereastra rotunda construita in stil baroc si in ghirlandele de flori gotice ale cornisei.
- Vom parcurge Defileul Lapusului, creat de apele raului omonim si vom traversa Cheile Babei, admirand stancile si frumoasele peisaje.
Cazare cu cina la Hotel Bistrita 3* in Bistrita sau similar.
-
ZIUA 3
(aprox. 470 km): Mic dejun. Vom vizita:
- Tur pietonal (vedere exterioara), Piata Trandafirilor, un spatiu pietonal ce traverseaza centrul orasului de unde admiram Palatul Toldalagi, sediul Muzeului de Etnografie, Casa Banyai, Catedrala Inaltarea Domnului, cel mai mare edificiu religios din Targu Mures, construita intre anii 1925 si 1934.
- Cetatea Medievala din Targu Mures, ce dateaza din secolul al XV-lea. In interiorul fortificatiei se gaseste Biserica Reformata (este cea mai veche cladire din Targu Mures) si Muzeul de Istorie si Arheologie.
Plecare catre Bucuresti, sosire in jurul orei 22:00, in functie de trafic.
Informatii utile:
- Moneda: RON