Circuit 3 Zile Lacul Firiza - Casa Olar Les
Plecari: 04.07.2025, 23.08.2025 Durata: 3 zile / 2 nopti
Reperele circuitului
- Plecari din: Bucuresti
- Plecari: 04.07.2025, 23.08.2025
- Insotitor de grup si ghizi locali
Calculeaza tarif exact (numar adulti si copii)
Itinerariu
-
ZIUA 1
(aprox. 620 km): Plecare ora 05:30 din Bucuresti (Piata Constitutiei, in fata Casei Poporului, parcarea mare) pe traseul Bucuresti - Pitesti - Rm Valcea - Sibiu - Cluj Napoca - Baia Mare - Cluj Napoca - Sibiu - Ramnicu Valcea - Pitesti - Bucuresti.
- La Muzeul Dansului din Sic vom putea admira o colectie de costume populare specific zonei, precum si instrumente muzicale, fotografii, documente, dar si inregistrari audio - video din traditiile locale. Colectia de perechi de cizme purtate in dansurile traditionale numara 460 de bucati.
- Biserica de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Sic a fost construita in anul 1731 fiind realizata din barne de stejar imbinate in tehnica coada de randunica. Picture principala a bisercii este pe panza si dateaza de prin anul 1846, conform inscriptiei gasite pe o grinda, care ne indica si numele pictorului, Ioan. In pronaos pictorul a preferat o pictura florala, iar in naos picturile cu sfinti.
- Biserica Reformata Sic este una dintre cele mai vechi si importante biserici reformate din Transilvania. Constructia sa a inceput in secolul al XIII-lea, fiind initial un lacas de cult catholic, apoi in 1555, in timpul Reformei, biserica a gazduit un Sinod al Bisericilor Reformate din Transilvania, la care a luat parte si Francisc David, fondatorul confesiunii unitariene. Printre elementele deosebite ale acestui lacas se numara fragmentele de fresca din secolul al XIV-lea, tavanul casetat, orga si clopotele din secolul al XVIII-lea.
Cazare cu cina la Hotel Seneca 3* sau similar in Baia Mare.
-
ZIUA 2
(aprox. 110 km): Mic dejun, apoi vom vizita:
- Castelul Teleki - Muzeul Petofi Sandor. Pe domeniul satului Coltau in mijlocul secolului al XVIII-lea contele Teleki Iosif construieste o cladire in stil baroc, acesta fiind folosit de catre urmasii sai doar pentru primirea musafirilor. Astfel, printre vizitatori se vor numara muzicianul Franz Liszt, generalii Bem si Garibaldi si Petofi Sandor (si-a petrecut luna de miere la castel).
- Biserica de lemn din Plopis a fost construita intre anii 1796-1798, pe valea Cavnicului. Avand dimensiunile 17 m lungime, 7 m latime si 47 m inaltime, biserica din Plopis se remarca prin proportiile sale echilibrate, fiind una dintre cele mai impozante locasuri religioase realizate in lemn din Maramures.
- Biserica Greco-Catolica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Surdesti. Cu inaltimea de 72 de metri, biserica este considerata cea mai inalta biserica istorica de lemn din lume. Turnul-clopotnita, impresionant ca inaltime, se ridica la 54 de metri spre cer - de trei ori mai mult decat lungimea bisericii. In cimitirul bisericii, se gasesc mai multe morminte de piatra in stil romanic, in forma de sarcofag.
- Casa Olarului Les Daniel. Aici vom participa la o demonstratie de olarit si vom incerca sa desprindem si noi cate ceva din tainele acestui mestesug. Vom admira atelierul si putem cumpara vase si suveniruri din magazin.
- Complex Turistic Simared - Lac Firiza. Ne plimbam cu vaporasul electric pe Lacul Firiza timp de 45 de minute si ne putem relaxa plimbandu-ne cu barca. (il vizitam doar daca la data programata Complexul Turistic nu este inchiriat pentru evenimente private).
Cazare cu cina la Hotel Seneca 3* sau similar in Baia Mare.
-
ZIUA 3
(aprox. 610 km): Mic dejun.
- Muzeul Locomotivelor Dej este un muzeu in aer liber care detine 25 de exponate: locomotive cu abur, locomotive electrice si vagoane. Cel mai vechi exponat este locomotiva cu abur cu cremaliera din 1908 de provenienta austriaca.
- Admiram la exterior si Sinagoga din Dej construita intre anii 1907-1909 cu sprijinul comuniteCeii iudaice din zona, avand o capacitate de 900 de persoane.
Plecare catre Bucuresti, sosire in jurul orei 23:00, in functie de trafic.
Informatii utile:
- Moneda: RON