Idei de vacanta, Italia.

Toscana – o noua experienta la fiecare pas

Am auzit de nenumarate ori ca toate drumurile duc la Roma. Bine… Bine… Dar cred ca trebuie sa stim ca in acest drum spre Roma “este obligatoriu” sa trecem prin Toscana deoarece Toscana reprezinta tot ceea ce Italia are mai frumos.

Chiparosii parfumati pe sub care te vei plimba, esenta verdelui pur al peisajului, casutele romantice din piatra si, nu in ultimul rand, vinul rosu purpuriu  vor da nastere unui adevarat joc al sentimentelor , ce te va face sa te indragostesti pe veci de aceasta regiune a Italiei, unica in lume.

Toscana este catalogata ca fiind leaganul Renasterii, al limbii si culturii italiene. Cred ca tocmai de aceea este considerata o adevarata splendoare antica dar in acelasi timp o bijuterie moderna. Comorile renascentiste impodobesc diferite muzee, biserici si galerii de arta, in timp ce marile nume – Dante, Galileo, Michelangelo sunt unele dintre cele mai rezonante nume ale epocii medievale.

Numarul mare de vizitatori pe care Toscana ii primeste anual este datorat si gamei variate de activitati pe care le poti practica aici: drumetii, scufundari, echitatie, surfing, ciclism, bai termale, cursuri de gatit etc.

Multi vin in cautare de frumos si arta, alti turisti vin sa se bucure si sa exploreze extraordinara zona rurala din Toscana. Lista celor care viziteaza Toscana nu se opreste aici. Deoarece printre turisti se numara si studenti care vin sa invete limba si cultura italiana, turistii de vara care vin sa se bucure de micutele  insulite sau  frumoasa coasta a marii, ciclistii ce exploreaza delurile Torcanei si… nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca Toscana este vizitata si de marii gurmanzi, dependenti de delicii culinare si de minunatul vin rosu.

Eiii.. si cred ca prin aceste scurte paragrafe am raspuns pe scurt si la intrebarea “Ce poti face in Toscana?”

Toscana este faimoasa pentru peisajele sale, insa un alt atuu il reprezinta faptul ca  aceasta gazduieste si  uimitoare orase protejate si integrate in patrimonial Unesco –  Florenta, un superb oras renascentist; Siena unul dintre cele mai elegante si desavarsite burguri medievale, San Gimignano adesea descris ca un Manhattan medieval, Arezzo un orasel micut si foarte cochet sau renumitul Pisa.

Nici o vacanta in Toscana nu ar fi completa fara o vizita la Siena deoarece colectia de biserici, muzee uimitoare  si centrul istoric fac din Siena citadela medievala perfecta a Italiei. Daca Siena este orasul pe care ar trebui sa il vizitezi inainte de orice, atunci trebuie sa ma stii ca San Gimignano este satul  pe care de asemenea nu trebuie sa il ratezi sub nici o forma. Situat in partea de nord a Sienei, acest catun medieval este renumit in special, pe langa peisaj si pentru nenumaratele sale turnuri stravechi.

Pisa reprezinta un adevarat  buchet  arhitectural, format din principalele monumente din Piazza dei Miracoli, printre care se numara si renumitul turn inclinat, care face parte dintr-un domeniu artistic incredibil de valori si care de asemenea este inclus in patrimoniul Unesco.

Turnul din Pisa – Ceea ce putini stiu este faptul ca acest turn este parte componenta a unui interesant ansamblu de constructii medievale si ceea ce si mai putini stiu este ca o parte din oras este  o urbe moderna  (ca urmare a bombardamentului la care a fost supus in Al Doilea Razboi Mondial). Intrarea in acest turn costa in jur de 15 euro/persoana

Florenta reprezinta un adevarat muzeu in aer liber.. un muzeu al artei. Ca si in Pisa si aici se regaseste un buchet al artei. Grupul minunilor arhitectonice este dat de faimosul pod ornat cu locuinte care uneste malurile raului Arno – podul Ponte Vecchio, Galeria Palatina, Domul, Galeria Ufizzi, Galeria Academiei, o serie de muzee, piatete gradini si  resedinte ale vechilor familii instarite.

Pentru cei care ajung in Florenta este bine de stiut ca  trebuie sa isi faca rezervari din timp pentru intrarile la obiectivele turistice, deoarece cozile vizitatorilor sunt imense si exista riscul pierderii unor ore in sir asteptand la intrare. Insa ceea ce mai  este de mentionat este si faptul ca unele obiective in anumite perioade, de cele mai multe ori octombrie – martie, au intrare gratuita.

In ceea ce priveste evenimentele culturale, religioase si folclorice, trebuie sa stiti ca Toscana are un calendar foarte bogat atunci cand vine vorba de carnavale, targuri si traditii. Exista multe evenimente de-a lungul anului insa in cea mai mare parte acestea sunt concentrate pe perioada verii.

Oriunde ai merge in Toscana iti vei da seama ca aceasta este o comoara ce iti va darui cate o comoara la fiecare pas – o fresca intr-o biserica, o capela straveche, un muzeu, o catedrala, o fortareata, o opera de arta, un cadru natural  sau un cuplu de versanti al carui prunc este vreun catun antic ce a conservat istoria si povestile toscane.

Ce este bine de stiut:

1. Transport. Exista multe zboruri rezonabile fie pe aeroporturi mai mici fie pe aeroporturi mai mari. In functie de zona din care te indrepti poti opta pentru o calatorie cu trenul cu masina sau cu avionul (exista oferte bune si cu companii aeriene low-cost Wizz Air sau Ryan Air)

2. Cazare. Cazarea poate fi facuta atat la hotel cat si la vilele sau casele traditionale gestionate de familie. Cazarea in cadrul unei case autentice iti ofera posibilitatea sa experimentezi traiul autentic al populatiei, un cadru de origine primitor si nu in ultimul rand produse traditionale facute in casa. De luat in calcul este si faptul ca in Pisa, cazarea este mult mai scumpa in comparativ cu Florenta. Hotelurile sunt de cele mai multe ori in centrul orasului sau la cateva minute de cele mai multe muzee sau obiective ale orasului respectiv, fapt ceea duce la multumirea turistilor si facand din acest tip de cazare unul foarte practic.

3. Intrari la obiectivele turistice. Majoritatea intrarilor variaza in jurul tarifelor de 5/6 euro, exceptie facand cateva din ele (exemplu  Turnul din Pisa 15 euro).

4. Produse tipice din Toscana si Florenta. Toscana are o lunga traditie de mestesugari calificatii in multe domenii fapt care duce la produsele tipice din aceasta regiune. Se remarca prin maiestrie si frumusete bijuteriile din aur rafinat , a paturilor din fier forjat pe care le gasim in structurile de cazare,  mesele din lemn rustic sau jachetele si gentile din piele. Scurte sesiuni de shopping puteti face cu success in Florenta.

5. Gastronomie. Nu trebuie sa uitam de deliciile gastronomice ce fac regiunea toscana celebra in intreaga lume. Vinurile sale rosii ( Chianti Classico, Brunello di Montalcino), branzeturile Pecorino precum si mezelurile traditionale locale (din carne de msitret) fac din bucataria toscana una simpla insa foarte apreciata si gustoasa. De amintit sunt si deserturile pe care nu trebuie sa le evitati: castagnaccio (tort de castane), buccellato (tort anason) si cantucci.

Daca ne raportam la Florenta, trebuie sa stiti ca  printre cele mai apreciate restaurante se numara: La Campane, Baldovino, Acqua al 2 si Cantinetta Antinori.

6. Alte detalii informationale:

O camera dubla in Toscana – de la 75 euro/persoana/ noapte

Un circuit in Toscana  cu Paralela45 – de la 650 euro/persoana/sejur  (taxele de aeroport nu sunt incluse)

Un circuit in Toscana  cu Paralela45 pentru seniori – de la 400 euro/ persoana / sejur (taxele de aeroport nu sunt incluse)

Un bilet de autobuz valabil 24 de ore – de la  5 euro/persoana

O masina de inchiriat – de la 50 euro / zi

O cafea espresso – de la 2 euro

O felie de pizza – de la 3 euro

Intrare Turnul din Pisa – 15 euro/persoana

Intrare Capela Medici – 5 euro/persoana

Intrare Catedrala din Pisa – Piazza dei Miracoli – 4 euro/persoana

Intrare Galeria Ufizzi – 7 euro/persoana

Intrare Galeria Academiei – 7 euro/persoana

Indiferent de cum vei alege sa iti petreci vacanta si indiferent de locul unde te vei caza, iti vei da seama ca Toscana reprezinta paradisul podgoriilor, al lanurilor intinse voalate de culturile de maci, al colinelor scaldate de razele batranului astru dar totodata pamantul cu cele mai multe orase si sate medievale ce vin sa completeze un cadru natural de exceptie.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.