Alexandru Donciu, Am fost acolo, Idei de vacanta, Italia.

Sicilia, fascinanta destinatie europeana!

Sicilia reprezinta fara doar si poate una dintre cele mai complexe si fascinante destinatii turistice europene. Sicilia este cea mai mare insula din Marea Mediterana iar de-a lungul istoriei sale a fost ocupata pe rand de catre fenicieni, cartaginezi, greci, romani si arabi. Fiecare dintre aceste culturi au influentat atat viata spirituala cat si bucataria siciliana. Multi turisti vin aici in vacanta pentru descoperirea trecutului insulei, altii prin prisma interesului lor pentru legendele despre Mafie, insa cei mai multi din aici pentru o completa vacanta mediteraneana: clima prietenoasa, plaje bine intretinute, peisaje minunate, specialitati culinare savuroase. In Sicilia se afla si Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa, situat la o altitudine de 3329 metri. Vizita este inedita, iar recomandarea mea pentru turistii ce vor ajunge aici ar fi sa NU se rezume la vizitarea craterului Silvestri ci sa escaladeze ulterior craterul aparut in anul 2001 (exista un indicator special), peisajul de aici fiind mult mai spectaculos. Atentie, sa nu uitam ca in cadrul acestei excursii se ajunge la o altitudine de aproximativ 2000 metri, asadar se recomanda sa va luati haine groase. Cei care doresc sa ajunga si mai sus, pana la 3000 metri altitudine, pot opta contra cost pentru transportul cu funicularul, iar ulterior cu autocarele speciale.

Taormina este perla insulei si fascineaza prin prisma peisajelor spectaculoase,  promenadelor pitoresti, labirinticelor stradute inguste, restaurantelor luxoase si romantice. Cei care isi doresc peisaje chiar si mai frumoase pot lua autobuzul local sau taxiul pana la Castelmola, o micuta localitate din apropiere, aflata la o altitudine superioara, care ofera implicit peisaje de vis catre golful Naxos si vulcanul Etna.

Cei pasionati de istorie antica vor fi incantati intrucat au multe de vizitat in Sicilia. De la teatrul grec din Taormina la manastirea San Domenico de langă Messina, de la teatrul grec din Siracusa la Valea Templelor din Agrigento.

Le dau o veste buna turistilor care isi doresc sa viziteze o parte din locurile unde s-a filmat trilogia Nasul. Micile orase Savoca si Forza d’Agro sunt situate la aproximativ 20 km de Taormina, asadar va puteti dedica o zi pentru a le vizita, cel mai bine inchiriind o masina la unul din numeroasele centre rent a car din oras.

Sicilia se remarca si din perspectiva gastronomica, unde exista o extinsa varietate. Vinetele reprezinta un ingredient de baza pentru multe preparate traditionale, precum caponata – un aperitiv care se serveste cu sos dulce. Sicilienii sunt renumiti pentru productia de cereale, ulei de masline si vin. Iar acestea se asorteaza la masa cu mult peste (nu ratati pestele spada!), fructe de mare, legume si fructe. Un alt preparat este cus-cus. La arabi el este servit cu carne, insa in Sicilia se serveste cu peste, ceea ce ii da o aroma specifica gastronomiei din aceasta zona. Amatorii de dulciuri vor fi incantati de cannoli (foitaj in forma de con umplut cu o crema de branza ricotta), bruccellati (mici bratari din aluat umplute cu smochine), ciarduna (prajituri de migdale cu crema mascarpone) sau cassata (tort din pandispan insiropat cu suc de fructe, cu straturi de branza ricotta, fructe glasate si ciocolata, acoperit cu martipan si fructe confiate). Cei care apreciaza vinul vor savura cu nesat unul sau mai multe pahare de Nero d’Avola si Marsala, vinuri celebre in intreaga lume, obtinute aici datorita climatului extrem de favorabil dar si experientei viticole indelungate. Trebuie sa incercati si specialitatile de branzeturi locale pecorino si caciocavallo. Nu in ultimul rand, Sicilia este considerata deloc intamplator un paradis al fructelor. Este interesant de stiut ca arabii au introdus in Spania si Sicilia, de aici ulterior raspandindu-se in intreaga Europa, specii necunoscute pe atunci in agricultura, pomicultura si horticultura precum: orezul, canepa, bumbacul, dudul alb, bananierul, curmalul, gutuiul, portocalul, lamaiul, caisul, piersicul, rodiul, pepenele galben etc.

Celor care doresc sa evite freamatul specific sezonului de varf le dam inca o veste buna:  Sicilia poate fi vizitata si in extrasezon, la un pret special, dedicat in special seniorilor. Iar daca pe litoralul romanesc la jumatatea lunii septembrie nu prea mai este vreme optima de plaja, in Sicilia se poate face baie in mare fara nici un fel de problema chiar si in luna octombrie.

Va doresc tuturor vacanta placuta!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.