Idei de vacanta, Redescopera Romania.

Sângeorgiu de Mureș, surpriza Transilvaniei

Sângeorgiu de Mureș este satul de reședință al comunei cu același nume, din județul Mureș, Transilvania. Satul se află pe malul stâng al râului Mureș la Nord-Est de Municipiul Târgu Mureș. Comuna face parte din zona metropolitană Târgu Mureș. Acesta este renumit pentru apele sale sărate și nămolul mineral, apa având cea mai mare concentrație de iod din Transilvania. Băile se află la altitudinea de 320m și se întind pe o suprafață de peste 13ha.

În anul 1332, satul Sângeorgiu de Mureș este atestat documentar prima dată cu numele de Sancta Georgia, când apare în documentul de plată al rentei funciare feudale. Legenda staţiunii spune că, pe la sfârşitul secolului XIX, un ţăran în căutare de gaz metan ar fi descoperit apele.

Despre izvoarele de aici se vorbeşte abia în 1888, într-un document în cadrul căruia apele apar sub denumirea de “Grădini” sau „Fântâni sărate”. Tot atunci, la Sângeorgiu de Mureş s-a amenajat un bazin pentru băi sărate, alimentat cu apa unui izvor de suprafaţă. Potrivit documentelor de la acea vreme, pământul era nepotrivit pentru agricultură, dar avea un potenţial fizioterapeutic puţin bănuit în acel moment.

Potrivit unui ziarul maghiar din 1902, familia Csete voia să înfiinţeze o societate pe acţiuni care să gestioneze Băile Sărate. Între 1920-1924, pe baza unui împrumut bancar, se fac investiţii foarte mari, constând în trei ştranduri cu apă sărată, cabine de plajă, bază de tratament cu bazin de apă caldă, vane pentru băi individuale, împachetări cu nămol mineral, saună, restaurant, terasă pentru dans, parc amenajat cu locuri de joacă şi odihnă.

Ca urmare a neplăţii împrumutului, Băile Sărate trec în proprietatea Casei Generale de Economii S.A. Sibiu, iar apoi, sunt administrate de mai multe familii, într-o perioadă relativ scurtă de timp. În anul 1938, se construieşte un hotel cu 12 camere, un cabinet medical, iar mai apoi, un spital de fizioterapie cu 24 de paturi. După anul 1989, staţiunea devine obiectul unor dispute, urmând ca apoi, staţiunea să beneficieze din nou de mai multe investiţii.

Sângeorgiu de Mureș este o zonă ce nu duce lipsă în ceea ce privește istoria și tradiția. De altfel, numeroase obiective turistice s-au concentrat într-o zonă relativ restrânsă.

Castelul Mariaffi a aparținut familiei contelui Petki, un castel proiectat şi construit în stil eclectic. Edificiul avea 70 de hectare de parc și un iaz cu pești însă, odată cu instaurarea comunismului, acestea au fost distruse. După perioada comunistă, moștenitorii au prelut castelul în mod abuziv în anul 1948, şi l-au vândut consiliului local. În ultima perioadă, s-au luat măsuri pentru renovarea acestui edificiu.

Grădina Zoologică din Tîrgu-Mureș a fost înfiinţată în 1960 şi reprezintă un punct de atracţie atât pentru populaţia locală cât şi pentru turişti. Iniţial, grădina se întindea pe o suprafaţa de 600-700 m2, în prezent măsurând aproximativ 20 ha. La înfiinţare, grădina găzduia zece animale: 3 lupi, 2 urşi, 2 mistreţi, 2 fazani şi o căprioară, numărul acestora crescând, în prezent existând aproximativ 500 de animale, 80 de specii, atât de fauna locală, cât şi cea exotică.

Cetatea medievală din centrul municipiului Tîrgu Mureș are o suprafață de 4,3 ha și este formată dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. Tot aici, turiştii pot vizita Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței.

Palatul Culturii din Tîrgu Mureș este o clădire reprezentativă pentru La Belle Époque din Transilvania. Edificiul a fost ridicat între anii 1911-1913, cu ajutorul primarului György Bernády. Palatul se remarcă atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară. Fațada clădirii este realizată prin tehnica mozaicului alegoric şi înfăţişează diferite personalităţi marcante ale oraşului, dar şi comercianți, ostași și dregători.

Palatul Toldalagi este o construcţie în stil baroc ce găzduiește secţia de Etnografie şi Artă Populară. Aceasta este decorată cu ghirlande ce împodobesc pereții, pilaştrii și decoraţiuni din ghips de la ferestre şi lucerne. În muzeu se găsesc obiecte valoroase pentru istoria şi cultura oraşului precum porturi populare de colecţie, perdele, fețe de masă, tricotaje de mobilier, artizanate de lemn, icoane din lemn şi sticlă, obiecte de ceramică, din metal și din os. De asemenea se găsesc diverse piese din creaţia contemporană, cum ar fi împletituri din pănuş, papură, obiecte din iască și picturi naive.

Fă-ți bagajele, ești la un click distanță de a-ți planifica vacanța pe care o meriți.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.