Am fost acolo, Paul Nagy, Redescopera Romania.

Sanatate si relaxare in statiunile balneare

Multi, calatori ca si mine, ar trebui sa aleaga sa descopere Romania, acea Romanie despre care am invatat candva, copii fiind, la orele de geografie si de  istorie.

Alaturi de colegii mei am ales sa redescoper Transilvania cu cetatile ei medievale gandind ca este cu putinta sa legam la un loc gandurile si simtirile si sa le impletim cu nevoile noastre.

Patru zile am colindat din cetate in cetate, din oras in oras si in fiecare zi privelistile dinaintea ochilor mei imi desteptau un sentiment de admiratie pentru tot ce ma inconjura.

Este de nepatruns acel sentiment coplesitor cand te afli in fata castelului B.P. Hasdeu de la Campina sau cand apusul soarelui te prinde la Prejmer.

Infatisarea launtrica a Cetatii Prejmer iti desteapta amintirea unor vremuri trecute. Constructia cladirii aminteste de furnicarul ce trebuie sa fi insufletit candva acest lacas, astazi cufundat intr-o liniste sihastra si a carui tacere este intrerupta doar de frunzele ce se desprind agale din copaci si de zgomotul pasilor nostri. Peretii afumati de timp si altarul poliptic din interiorul bisericii povestesc o istorie veche, prea veche.

In aceste parti de tara oriunde ai privi, in orice parte te-ai intoarce  te impresoara o istorie la hotarele careia viata este neintrerupta, oamenii purtand din generatie in generatie farmecul de nepatruns al vesniciei. Acesta a fost sentimentul atunci cand am vazut Cetatea Alba Iulia; o pagina vie a istoriei noastre, a nefericirii( gandind la Horea, Closca si Crisan) si a fericirii noastre ( Unirea de la Alba Iulia fiind un deziderat al locuitorilor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu Romania). Fiecare piatra a cetatii poarta amprenta  eroismului, poarta acea intelepciune razboinica ce a slujit la formarea statului roman.

Marea surpriza a acestui periplu prin Transilvania am avut-o insa la Salina Turda, un adevarat muzeu al mineritului in sare, o mina transformata intr-o capodopera arhitecturala. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor necesare la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni in important obiectiv turistic au facut ca istoria si legenda sa se impleteasca sublim si de necontestat in acest cadru subteran.

Ne place sa calatorim in tara, in strainatate, sufletul nostru tanjeste dupa cunoastere, valorile noastre personale sunt cele care hotarasc carei destinatii ii acordam votul de incredere.

Imi fac un imperativ din a promova o tara frumoasa cu valente multiculturale, sociale si umane, imi fac de fapt datoria.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.