Redescopera Romania.

Salina Turda – turism si tratament

Salina Turda este o destinatie de vacanta accesibila cu masina cat si cu trenul in care va puteti petrece un concediu de minunat la un cost decent.

Salina Turda este un adevarat muzeu de istorie al mineritului in sare si datorita reamenajarii recente a devenit cea mai spectaculoasa si vizitata salina din Romania.

Salina este situata in orasul Turda, judetul Cluj si face parte, inca din anul 2010, din lista monumentelor istorice ale judetului, fiind un obiectiv turistic de renume la nivelul tarii, interesant atat in ceea ce priveste istoricul, cat si in ceea ce priveste posibilitatile de recreere si agrement amenajate in cadrul acesteia.

Exploatarea sarii a inceput inca din perioada ocupatiei romane in Dacia. In acest scop era utilizata atat forta de munca umana cat si cea animala (animale de tractiune – cabaline). Conditiile regasite in subteran (lipsa de lumina) au avut un impact negativ, afectandu-le vederea atat oamenilor cat si animalelor, motiv pentru care caii erau ucisi in momentul in care erau readusi la suprafata.

Salina Turda este impartita in mai multe sali, galerii si mine, care constituie posibilele obiective de vizitat in salina, cele mai importante fiind: mina Rudolf (cea mai spectaculoasa parte a salinei), mina Ghizela (ale carei lucrari de pregatire au fost abandonate la jumatatea secolului XIX), mina Terezia (unde este amenajat un lac de agrement) si mina Iosif (cunoscuta, mai mult sub denumirea ”Sala Ecourilor” unde se pot auzi pana la 16 ecouri ale unui sunet).

Cea mai buna cale de acces catre mina Rudolf este ”Liftul panoramic” care ofera o priveliste de ansamblu a minei, dar indicat ar fi ca intrarea sa se faca pe scari (care coboara de-a lungul a 13 etaje) iar iesirea (urcarea) sa se faca cu liftul.

Mina Rudolf reprezinta o adevarata zona de distractie si relaxare, fiind amenajate aici: sala de concerte, teren de sport, piste de bowling (20 min – 10 RON/pers), pista de minigolf (30 min – 10 RON/pers), gondola (cunoscuta sub denumirea ”Roata Mare”) de unde puteti admira imprejurimile si inaltimile de sare. Tariful pentru gondola este de 5 RON/pers pentru circa 8 minute.

Mina Terezia, ca facilitati de recreere, dispune de un lac subteran de agrement, situat la 112 m adancime, cu un debarcader cu barci amenajat recent. Pretul unei plimbari cu barca este de 10 RON/pers pentru 20-30 minute, intr-o barca incapand maxim 3 persoane. In mina Terezia se afla si cunoscuta cascada de sare, care s-a format prin prelingerea sarii din galeriile de exploatare romane.

Un motiv in plus pentru a vizita salina Turda este calitatea curativa a aerului, care este un bun remediu pentru tratarea afectiunilor respiratorii (un aspect interesant este faptul ca temperatura aerului in salina se mentine constant in jurul valorii de 10-12oC).

Informatii utile pentru vizitarea salinei Turda:

  • Tariful de intrare in salina este de 15 RON, iar pentru copii si studenti 8 RON;
  • Programul de vizitare a salinei Turda este intre orele 9-1530;
  • Este indicat ca temperatura de afara sa fie aproximativ egala cu cea din mina, motiv pentru care cea mai buna perioada de vizitare in salina Turda este primavara sau toamna.
  • Pentru grupuri de 20 de persoane sau mai mult, este pus la dispozitie un ghid pe tot parcursul vizitei.

Salina Turda reprezinta un adevarat izvor de sanatate subteran care impresioneaza nu numai prin calitatile sale terapeutice ci si prin arhitectura si amenajarea moderna.

Suntem siguri ca daca veti alege sa va petreceti vacanta in aceasta desinatie nu veti fi dezamagiti.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.