Am fost acolo, Denisa Camilar, Idei de vacanta, Republica Dominicana.

Republica Dominicana

 

Republica Dominicana, fosta colonie spaniola, este situata in Arhipelagul Antilelor Mari, in nordul Marii Caraibelor, la vest de Puerto Rico si la est de Cuba. Din punct de vedere turistic, Republica Dominicana ofera toate serviciile specifice unui turism de lux. Practic, un sejur aici are toate sansele sa devina cea mai frumoasa vacanta din viata voastra. Majoritatea complexelor hoteliere s-au dezvoltat cu un puternic accent colonial, care sa aminteasca de perioada in care Republica Dominicana facea parte din siragul de “perle” controlate de Spania.

In aprilie 2008 am trait una din cele mai frumoase si interesante experiente din viata mea de agent de turism: am fost fericita “castigatoare” a unei excursii de informare in Republica Dominicana, tara dansului si a veseliei. Dominicanii sunt niste cantareti din nastere si extrem de ospitalieri. Toti canta, chelnerii in restaurant canta, receptionerii canta, cameristele, soferii, toti. Toată lumea salută pe toată lumea, flirtează, râde, cântă şi dansează.

Drumul este lung si de altfel cel mai costisitor… 75% din costul distractiei. Dupa o escala la Paris, AIR FRANCE ne-a lasat direct in capitala Santo Domingo. Un zbor ca toate celelalte transatlantice … cu plictiseala… somn si putine turbulente! Dar a meritat! Ganditi-va cum poate fii sa urci in avion cu haine de iarna la o temp de – 20C si sa cobori in aceeasi tinuta, numai ca la +320C. Va asigur ca o senzatie mai ciudata nu se poate!

Pretul unui bilet de avion pana in Republica Dominicana variaza in functie de perioada, ruta si companie aeriana. Aproximativ, cu taxe incluse, acesta va va costa 1200 euro. Cazarea la un hotel de cinci stele din Punta Cana – in regim all inclusive – aproximativ 100 euro/persoana/noapte.

Santo Domingo– capitala tarii este un oras interesant, extrem de contrastant, o expozitie arhitecturala coloniala in aer liber. Dominicanii se lauda ca i-au pacalit pe spanioli: ramasitele lui Columb nu se afla la Sevilla cum toata lumea stie, ci au fost pastrate si se gasesc acum in catedrala din Santo Domingo.  Din Santo Domingo am plecat cu microbuzul spre renumita statiune Punta Cana, situata in sud-estul insulei. Eram un “mare” grup de 12 doamne de la diverse agentii de turism din tarile Europei de Est. Am mers minute in sir fara sa vorbim (!) uimite de contrastele acestei tari, de starile de agonie si extax prin care treceam. Când ieşi din resort unde totul e foarte curat şi luxos, dai de o mizerie de nedescris. Drumurile sunt pline de gropi, carnea se vinde direct pe marginea drumului, oamenii trăiesc în colibe sau în case foarte mici acoperite în întregime cu gratii. Am aflat de la Samantha, simpatica noastra ghida si directoarea biroului de turism al RD din Bruxelles, ca ca cel mai inconştient lucru pe care-l poţi face acolo, ca turist, e să închiriezi o maşină şi să te duci de unul singur să explorezi insula. Nu au semne de circulaţie, nu au limită de viteză, adică cine are pricepere, curaj şi noroc are prioritate!

Destinaţia perfectă pentru vacantă in Hispaniola (Mica Spanie) lui Columb este, fără îndoială, Punta Cana, o statiune cu peste 40 de resorturi aflate chiar pe malul marii unde totul este all inclusive – serviciu inventat de dominicani si imprumutat de turci şi cu asta am spus tot!

Majoritatea hotelurilor, mai ales cele din nord si sud-est, au plaje si piscine proprii. Plajele de pe coasta Republicii Dominicane (linia de coasta a acestei tari masoara aproximativ 1300 km) sunt incredibile. Nisipul este foarte fin, de culoare alba, tarmul este strajuit de palmieri si cocotieri iar marea, extrem de limpede, are culoarea turcoazului. Vizitand cele 10 hoteluri-resort de 5* am reusit sa-mi fac o impresie despre cum arata raiul pe pamant.

Camerele sunt extrem de mari, de fapt majoritatea hotelurilor au ca si categorie minima de cazare junior suite. Urmeaza superior suite, deluxe king suite, VIP suite…aceasta din urma izolata de celelalte, cu propia plaja, cu pereti din sticla la dormitor si…fara pereti la baie!

O saptamana intr-un astfel de resort este de departe insuficient pentru a va bucura de toate serviciile. Noi am folosit scurtul timp liber  dintre vizite fie rasfatandu-ne cu un cocktail (Cuba Libre si Santo Libre sunt excelente) pe plaja, fie invatand pasi de salsa si merengue (dansul lor traditional) direct pe plaja de la animatori care nu se opresc niciodata din dansat si cantat.

In holul fiecarui hotel exista agentii care ofera diverse excursii optionale. Desi hotelurile ofera tot ce e necesar pentru o vacanta de vis, sunt cateva excursii care se merita din plin.

Distractia cu adevarat memorabila este „innotatul cu delfinii“. Cand vine delfinul si te saruta sau sta lipit de tine lasandu-te sa-l mangai (senzaţia e ca si cum ai atinge o bucata de matase foarte fina si umeda), dand din aripioare si scotand sunetele pe care le cunoastem cu totii de la Flipper, nu-ti vine sa crezi că e real!

Insula Saona este un paradis miniatural, o insula in Patrimonoi National in care se organizeaza frecvent excursii. Ajungem acolo in doua ore cu catamaranul, timp in care echipa de animatie ne intretine cu succes. Pe insula veti avea timp sa faceti o baie, sa va delectati cu un “coc loco” si sa va bronzati pe incredibilul nisip alb.

Si nu in ultimul rand, se merita sa faceti un safari, sa vedeti cum traiesc cu adevarat dominicanii, cum se fac cafeaua si romul, dar mai ales cum se fac tigarile din foi.

Sper sa am ocazia sa mai ajung in Republica Dominicana…destinatia m-a cucerit si o recomand din suflet!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.