Redescopera Romania.

Redescopera Romania: Ramnicu Valcea, orasul bisericilor

La doar 195 de km de Bucuresti, se afla un alt municipiu cunoscut al Romaniei: Ramnicu Valcea. Este amplasat intr-o zona strategica, aproape de capitala, Sibiu, Craiova, Pitesti si Targu Jiu dar si de trei importante statiuni balneo-climaterice (Calimanesti, Baile Olanesti si Baile Govora).

Istoria s-a folosit de pozitia sa si l-a folosit drept ruta de acces pentru armatele lui Traian. In timpul marelui domnitor Mircea cel Batran, gasim si prima atestare documentara a orasului, intr-un hrisov din 20 mai 1388 la Manastirea Cozia.

Daca esti un om religios sau doar admiri arhitectura religioasa, acesta este locul pe care nu vei dori sa il ratezi. Vei gasi schituri izolate si biserici impunatoare veche de mai mult de un secol. Cum intri in oras vei vedea Schitul Cetatuia construit in 1525 de Radu de la Afumati. Apoi, la poalele Dealului Capela este Episcopia Ramnicului construita in anii 1851-1856 de Barbu Stirbei si Episcopul Calinic. In centru se afla Biserica Toti Sfintii din 1764. Ea este cunoscuta datorita drumului dintre biserica si Parcul Zavoi facut de ramniceni cu ocazia sarbatorii Imnului National.

Biserica Cuvioasa Paraschiva este cea mai veche zidire bisericeasca a judetului. Dupa ea, spre rasarit, gasim alte cinci biserici vechi: Biserica Sfantul Dumitru, fosta capela a unei comunitati franciscane, Biserica Protestanta, Biserica Buna Vestire, Biserica Catolica Sfantul Anton si Biserica Sfantul Gheorghe.

In sudul judetului sunt restul de biserici: Schitul Inatesti, construit in 1751, un exemplar superb de arhitectura romaneasca, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul si Schitul Arhanghel, ridicat la 1522, pe dealul Priba.

In secolul XX, lumea identifica Ramnicu Valcea cu “orasul pensionarilor”. Acest lucru se datora parcurilor numeroase, linistii oferite de ele si de strazile largi intesate de verdeata. Chiar daca multe case vechi au fost distruse si inlocuite cu blocuri noi, parcurile vechi ale orasului continua sa ii dea farmec. Unul dintre cele mai vechi parcuri din tara este chiar Parcul Zavoi. Aici se afla lacul Zavoi, Teatrul Municipal Ariel, Monumentul domnitorului Barbu Stirbei si “Fantana lui Turbatu”. A doua gradina publica a orasului este Parcul Mircea cel Batran strajuit din 1970 de statuia domnitorului. Aici veti gasi Casa Socoteanu – Lahovari, ridicata în sec. al XVIII-lea, fost sediu al primăriei municipiului si actual Palat al Copiilor si Statuia Independentei, monument simbolizand „Romania cu chip indurerat pentru fii cazuti vitejeste in lupte”.

Orasul Ramnicu Valcea se mandreste, nu in ultimul rand, cu multe muzee. Printre acestea se numara: Muzeul de Istorie gazduit de localul fostei „Scoli cu ceas” – Scoala primara de baieti Tache Ionescu, Muzeul de Arta, Muzeul Satului Bujoreni conturat sub forma unui sat muzeu de 8 hectare si Casa Memoriala Anton Pann, un monument de arhitectura urbana, construit la jumatatea secolului al XVIII-lea, avand foisor si pivnita.

Nu ratati in calatoriile voastre Ramnicu Valcea! Va garantam multa liniste, pace, zambet si istorie

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,DaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.