Redescopera Romania.

Redescopera Romania: natura impletita cu istoria, Hunedoara

Situat in sud-vestul Transilvaniei, judetul Hunedoara este dominat de munti si ape. Aici veti gasi in calatoria voastra peste 30 de varfuri muntoase, peste 500 km de rauri si 80 de lacuri glaciare.

Cand am decis sa vizitez Hunedoara, recunosc ca ma gandeam doar la Parcul National Retezat fondat in 1935 si la Castelul Corvinestilor din secolul al XIV-lea. Dar dupa ce m-am intors am retinut mult mai multe obiective turistice si acum sunt aici sa vi le impartasesc si voua.

In primul rand am sa va spun ca Hunedoara are atatea obiective turistice incat ele sunt impartite in cinci zone principale: Tara Zarandului, Valea Muresului, Tinutul Padurenilor, Tara Hategului si Valea Jiului. Si pentru ca merita, vi le voi prezenta pe scurt pe toate.

In Tara Zarandului, situata in partea de nord a judetului, am descoperit un important centru minier, Brad, unde se gaseste Muzeului Aurului. Acesta este unul dintre putinele muzee de acest fel din lume si te cucereste cu multitudinea de obiecte vechi dar impecabil pastrate. Istoria isi are locul sau important aici prin casa memoriala a lui Crisan, complexul memorial Avram Iancu, Penteonul de la Tebea si biserica ctitorie a cneazilor Vladislav si Miclaus.

Tara Zaradului are si o multime de obiective naturale de importanta nationala: Cheile si pesterile de la Bulzesti si Grohot, rezervatia geologica din partea de N-E si varful Vulcan. In final, nu trebuie ratata Tara Motilor recunoscuta pentru traditiile sale si pentru Targul de fete de pe Muntele Gaina.

In Tara Hategului am gasit o zona inconjurata de 4 munti si strabatuta de o multime de rauri. Aici veti vedea orasul Hateg de unde puteti merge la Sarmizegetusa, o vestita atractie turistica. Peisajul istoric este completat de Parcul National Retezat, cetatea dacica Piatra Rosie si turnul de la Crivadia datand din secolul al XVI-lea cand strajuia drumul intre Transilvania si Tara Romaneasca.

Tinutul Padurenilor este un platou inalt, asezat intre Depresiunea Tara Hategului si Valea Muresului. Este vestit pentru portul popular, tesaturile traditionale si arhitectura taraneasca. Astfel valoarea etnografica a zonei este inestimabila. Aici se afla localitatea Ghelari de unde se extrage fier din anul 215, baza de agrement si lacul de acumulare Cincis si muzeul popular Dragan Muntean.

In Valea Muresului am descoperit multa istorie: Castelul Magna Curia, cetatile dacice Sarmizegetusa Raegia (fosta capitala a Daciei), Blidaru si Costesti, Arboretumul din Simeria (un parc de 70 hectare), casa lui Aurel Vlaicu si localitatea Geoagiu cunoscuta pentru apele termale.

Cine a auzit pana acum de Valea Jiului doar din perspectiva mineritului, trebuie sa afle ca aici se gaseste statiunea montana Straja si Copacul purtator de lalele. Acesta este un monument al naturii, adus in anul 1880 de America de Nord de Anna Margarette Madespach. Zona este una superba, muntii Retezat, Valcan si Sebes complesindu-te cu maretia lor.

Si daca tot va spuneam la inceput ca eu auzisem multe despre Castelul Corvinestilor, iata ca am decis sa imi inchei calatoria cu el. Dateaza din secolul al XIV-lea si este o constructie mareata, foarte inalta si colorata, cu multe turnuri si turnulete si multe dantelarii de piatra pe la balcoane. Veti putea vedea turnurile “Ne boisa”, Capistrano, Buzduganelor, Bastionul alb si Sala Cavalerilor.

Nu trebuie sa ratati fantana din curtea castelului. Are o legenda fascinanta care merita cunoscuta. A fost sapata de trei prizonieri turci care stiau ca vor obtine libertatea daca vor ajunge la apa. Au reusit acest lucru in 15 ani de truda dar din pacate nu si-au recapatat libertatea. Legenda spune ca inscriptia de pe fantana inseamna “Apa aveti, dar suflet nu”.

Daca vreti sa vedeti muntele si apa in acelasi loc, istoria impletindu-se cu traditiile populare, maretia castelelor si caselor memoriale, vizitati Hunedoara!

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,DaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.