Redescopera Romania.

Redescopera Romania: Moldovita, Putna si incondeiat de oua

Ziua 3 de Redescopera Romania a venit cu vizite la cateva din cele mai frumoase manastiri ctitorite de  Stefan cel Mare si Petru Rares: Putna si Moldovita.

In ordinea vizitarii, Moldovita este o cetate-fort destul de asemanatoare cu Voronetul. Inaltata de Petru Rares in 1532, biserica pictata este acum parte a patrimoniului Unesco.

Picturile exterioare sunt ordonate si realizate in mod intentionat pentru a ilustra povesti biblice sau din istoria zbuciumata a Moldovei si Bucovinei acelor ani. Daca la Voronet accentul se pune intai pe fundalul albastru spercific si apoi pe picturi, la Moldovita este un proces invers, picturile sunt in prin plan, iar fundalul in plan secund.

Incadrarea si ordonarea picturilor exterioare, mai ales pe abside, sporesc simtitor aceasta impresie. Sirul de firide inaltate de-a lungul absidelor ca si ocnitele marunte dispuse sub cornise si pe cilindrul turlei, constituie inca o trasatura comuna cu monumentele din vremea . Golurile ferestrelor marcheaza prin inaltimea lor, mai ales la pronaos, zveltetea peretilor si aduc prin forma si decoratie ceva din atmosfera catedralelor gotice.

Putna este acum manastire de calugari, cu ziduri si turnuri de cetate, o casa domneasca,  muzeu propriu cu cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane si cu o replica in marime naturala a sabiei lui Stefan cel Mare.

Un tur al manastirilor din Bucovina n-are trebui sa rateze manastirea Putna, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. Mihai Eminescu a supranumit manastirea „Ierusalimul Neamului Românesc”.

Ziua s-a incheiat cu o sesiune de incondeiat oua, sub atenta supraveghere a unui mester popular. Iar ca o poza face cat 1000 de cuvinte, va facem cadou 3 povesti vizuale de ieri

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.