Redescopera Romania.

Redescopera orasul dintre munti, Resita

Cunoscut ca “orasul dintre munti”, Resita se afla in sud-vestul Romaniei, pe cursul mijlociu al raului Barzava.
Este cunoscut ca cel mai vechi centru siderurgic al Romaniei si una dintre cele mai importante cetati industriale din sud-estul Europei. Pe de alta parte, este unul dintre orasele cu cele mai multe obiective turistice.

Ultima data cand am fost acolo, mi-am propus sa vizitez cat mai multe dintre aceste minunatii ale orasului. Am descoperit cu incantare Lacul Secu care alimenteaza orasul cu apa potabila, statiunea turistica Semenic pentru skiorii incepatori, pesterile Comarnic si Popovat si statiunea cu lac de acumulare Trei Ape.

Dar cine trece prin Resita nu trebuie sa rateze Muzeul de Locomotive. Aici s-a construit prima locomotiva in urma cu peste 150 de ani. Ceea ce impresioneaza sunt cele 16 locomotive amplasate in curtea muzeului. Printre ele se afla si prima locomotiva fabricata in Romania, prima care a folosit aburi supraincalziti, celebra locomotiva seria 150.000 si cea cu numarul 1000. Imaginea pe care ele o ofera este una incarcata de istorie si maretie.

Nu am uitat in vizitele noastre de Garana, unde se desfasuara anual Festivalul de Jazz. Apoi la Ocna de fier am putu admira colectia de minerale si flori de mina a lui Constantin Gruescu.

In incheierea vizitei in zona am fost la Lindenfel, un sat de pemi izolat in care mai locuiesc doar 2 oameni. Denumita “camp de tei”, este un loc trist, cu multe case uitate, fara geamuri dar mobilate complet.

Va recomandam cu mare drag sa vizitati orasul in care noul se impleteste cu vechiul, apele cu muntii si aventurile cu traditiile. Treceti de uzinele parasite si bucurati-va de munti si de oamenii autentici. Merita!

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,DaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.