Alin Burcea, Litoral Romania.

Patronatele cer premierului sa blocheze proiectul falezei din Navodari, care ar distruge plaja

Cele mai importante patronate din turism, ANAT si FPTR, sustin ca Nicolae Matei, primarul din Navodari va distruge plaja din statiune daca va pune in practica proiectul care prevede constructia unei faleze, a unor ansambluri de blocuri si spatii comerciale, iar ANAT ii cere premierului Victor Ponta sa blocheze acest proiect.

_MG_47281„Principala atractie a statiunii Navodari a fost si este plaja. Dupa Mamaia, e clar ca locul care se poate dezvolta cel mai mult pe litoral este Navodariul. Aici s-au facut investitii importante in ultimii 12 ani. In momentul in care am vazut documentele cu planurile primarului am fost in pragul unui stop cardiac”, a declarat Alin Burcea, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

El a precizat ca in urma cu cateva saptamani, mai multe persoane au inceput sa faca masuratori pe plaja din Navodari, afirmand ca lucreaza pentru primarie. Patronatele din turism s-au sesizat si au inceput sa faca cercetari, afland ca Primaria Navodari a depus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede construirea pe plaja a unei faleze lungi de sase kilometri si late de 16 metri, la 60 de metri de mare. Astfel, plaja va fi limitata la maximum 60 de metri latime, in conditiile in care este in vigoare o lege care prevede ca nu se poate construi la distanta mai mica de 150 de metri de mare, potrivit lui Alin Burcea.

„Sa ne imaginam ca pe plaja din Navodari, pe sase kilometri lungime, va aparea o alee de beton lata de 16 metri, in jurul careia vor aparea constructii, locuinte si chioscuri, toate in fata hotelurilor construite in ultimii zece ani. Evident ca daca se stia lucrul asta de acum zece ani, nu mai investea nimeni aici. Vreau sa atrag atentia ca o statiune construita in ultimul deceniu risca sa fie ingropata. Nu o sa vina nimeni sa stea printre balarii, cu constructii in fata. Este un apel pe care il fac primului ministru din partea ANAT, sa intervina cu Corpul de Control al Guvernului”, a mai spus Burcea.

El a adaugat ca, in calitate de vicepresedinte al ANAT, face un apel la premier sa opreasca proiectul.

„Fac un apel ca aceasta nenorocire, acest jaf sa fie anulat. Este vorba de o afacere de sute de milioane de euro, daca vor incepe lucrarile de constructie pe plaja. E o nenorocire care trebuie stopata acum. Primarul Navodariului a depus la Consiliul Judetean Constanta o cerere pentru PUZ, care trebuie blocata urgent. In aceasta cerere este prevazuta faleza, dar si mai multe constructii, dintre care unele pe plaja, si am vazut acolo si blocuri de P+10. Or, sa te trezesti acum pe plaja cu un lant de blocuri de P+10, inseamna un jaf. Cred ca trebuie pornit un control adevarat si de catre DNA”, a mai spus oficialul ANAT.
Nicolae Matei, primarul Navodari, a afirmat ca nu va renunta la idee, ba mai mult, ia in calcul sa faca plangere penala pe numele celor care obstructioneaza proiectul. Valoarea proiectului este de aproximativ 60 de milioane de lei si va fi realizat cu fonduri europene. El a completat ca vrea sa linisteasca investitorii seriosi si ii anunta ca faleza nu inseamna o banda de circulatie, ca nu pot circula masini pe malul marii, ci va fi o zona de promenada, care va aduce civilizatia in statiune.

Luni, Premierul Victor Ponta a declarat ca va trimite Corpul de Control la Navodari pentru a verifica situatia constructiilor ce se intentioneaza a fi ridicate in zona plajei, el mentionand ca, daca e vorba de decizii ale autoritatii locale, acestea pot fi atacate in instanta.  ”Toata lumea, pe buna dreptate, vrea autonomie locala – mai extinsa sau mai redusa. Dupa care, cand se intampla ceva, toata lumea zice sa intervina primul-ministru. O sa examinez daca tine de Guvern acest lucru, cu siguranta ca o sa verificam. Daca sunt decizii care tin stricit de autoritatea locala, acestea pot fi atacate in instanta”, a spus Ponta, intrebat daca va trimite Corpul de Control al Guvernului la Navodari.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.