Am fost acolo, Andra Bergthaller, Idei de vacanta, Portugalia.

Madeira – Insula Gradina

Madeira, cunoscuta sub denumirea de “Insula eternei primaveri” sau “Insula gradina” este locul in care Europa se imbina cu Tropicele. Aceasta particularitate – alaturi de alte avantaje pe care Madeira le ofera – atrage in fiecare an peste un million de turisti din intreaga lume. Cu totii cauta ceea ce si pe noi ne-a fermecat din prima clipa: peisaje extraordinar de frumoase cu multe culmi muntoase impadurite sau stancoase care coboara abrupt pana in ocean, o infrastructura remarcabila – drumuri care te poarta oriunde vrei sa ajungi pe insula sau sosele pe coasta de unde poti abmira conturul neregulat si abrupt al insulei, unitati de cazare care pot satisface pana si cerintele celui mai pretentios turist.

In incercarea noastra de a cunoaste frumusetile insulei cat mai bine in putinele zile pe care le-am avut la dispozitie, drumurile ne-au dus catre una dintre atractiile cele mai vizitate: cel mai inalt promontoriu din Europa, Cabo di Girao, o stanca foarte abrupta, de 580 m care ofera o panorama de neuitat asupra oceanului.

Soseaua spre nordul insulei trece printr-o sumedenie de tuneluri si printr-un peisaj de exceptie cu cascade si paduri interminabile de dafin. Asa ajungem la piscinele formate in roci vulcanice de la Porto Moniz. Cand este vant si oceanul agitat apa se sparge de stanci intr-un peisaj mirific, iar cand este senin piscinele sunt adevarate oaze de calm si relaxare pentru turisti.

Nu se poate sa nu amintim si despre capitala Funchal. Aici am avut ocazia unei experiente inedite: coborarea dealului Monte cu un vehicul deosebit de interesant, o combinative intre un cos impletit din rachita si o sanie, manevrata de doi carausi imbracati in costumul traditional portughez. Cei doi kilometri la vale sunt parcursi cu o viteza ce uneori atinge chiar si 50 km/ora. Intr-adevar inedit!

Ne continuam periplul prin Funchal cu o plimbare pe stradutele uimitor de curate si dichisite, catre centrul vechi. Daca ajungeti aici nu se poate sa nu treceti si prin piata Mercado de Lavradores unde dimineata va veti bucura cu siguranta de varietatea de peste, fructe de mare, legume si sa gustati din fructele exotice proaspete.

O zi lunga de vizite in Funchal sau imprejurimi trebuie sa se termine cu o seara la una din nenumaratele taverne unde trebuie sa incercati vinul local sau specialitati din peste.

Este imposibil sa cuprinzi toate frumusetile insulei in doar cateva zile. Sau in cateva cuvinte. De aceea parerea unanima la intoarcerea pe aeroport a fost ca trebuie neaparat sa revenim. Ne-au ramas atat de multe locuri neexplorate…

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.