Alina Cheveresan, Am fost acolo, Litoral Romania.

Litoralul romanesc – o punte de legatura intre nostalgia trecutului si realitatea prezentului…

In perioada 25 – 29.05.2011, am avut onoarea de a face parte din grupul care a participat la info-trip-ul organizat cu scopul de a vizita statiunile de pe litoralul romanesc.

Desi nu imi face placere, nu pot sa nu va marturisesc faptul ca, atunci cand am pornit la drum, impreuna cu alti colegi de breasla din Bucuresti si din alte orase ale tarii, am facut-o cu inima stransa, gandindu-ma la ce “dezastru” o sa gasesc in locatiile de destinatie. La acest sentiment frustrant, au contribuit, din plin, mediile de informare in masa, care, in ultimii ani, au prezentat mai multe emisiuni si pictoriale despre conditiile precare de cazare de pe litoralul romanesc, dar si despre serviciile de proasta calitate si preturile mari practicate de catre hotelierii nostri.

Dar, dupa cum bine spunea o zicala romaneasca: “Socoteala de acasa, nu se potriveste cu cea din Targ”… La fel s-a intamplat si de aceasta data, eu fiind “martora” metamorfozarii ideilor mele preconcepute intr-o realitate mult mai blanda si, in unele cazuri, de-a dreptul impresionanta, fata de cea care ne-a fost prezentata in ultimii ani in propaganda anti – turismul romanesc.

Nu am de gand sa va retin atentia cu descrierea in amanunt a traselui parcurs, ci doar sa punctez statiunile si hotelurile, vizitate si sa va impartasesc cateva concluzii personale din acest info-trip:

  • Primele doua zile le-am dedicat vizitarii unitatilor de cazare din statiunea Mamaia – considerata “perla litoralului romanesc”. La fel ca in toate celelalte statiuni, printre hotelurile vizitate, am intalnit unitati de toate categoriile, de la cele mai modeste, de 2*: Mercur, Flora, Piccadilly, Ovidiu, Doina, Aurora, Select; la cele standard, de 3*: Pelican, Central, Minerva, Tomis, Majestic, Astoria, Victoria, Orfeu, Perla; la cele classic – elegante, de 4*: Savoy, Condor, Hotel Del Mar, Amiral, Golden Tulip, Complex Palas, Comandor, Bavaria Blu si pana la cele super – elegante, gen Pensiunea Alfa 5*. In Constanta, am vizitat Centrul Medical IOWEMED – baza de recuperare medicala si reabilitare fizica.
  • Ziua a treia am dedicate-o statiunii Eforie Nord – statiune renumita pentru tratamentele balneo cu namolul sapropelic din Lacul Techirghiol. Dintre hotelurile vizitate aici, am remarcat Complexul Bran Brad Bega 4*, Cleopatra 4*, Hotelul Europa 4* – din lantul Anna Hotels – unul dintre cele mai moderne centre de fizioterapie din tara noastra, precum si Hotelul Valul Magic 3*, decorat intr-un stil personalizat si foarte primitor, care te face sa te simti “ca acasa”.
  • In ziua a patra, am trecut in revista statiunile: Eforie Sud, cu Hotelul Capitol 2*, Costinesti – aici m-a impresionat Hotelul Vox Maris 4*, caruia i-as darui – de la mine – si a 5-a stea, considerand ca o merita cu prisosinta. Complexul hotelier este amplasat intr-un décor verde – oaza de liniste si are multiple posibilitati de petrecere a timpului liber, de relaxare si de entertainment; Olimp si Neptun, cu Hotel Egreta – ideal pentru cupluri si cele 2 unitati de cazare stilizate: Dobrogea 3* si Sulina 3*; Saturn – candva o statiune mai saraca este acum in continua dezvoltare ca si zona de agreement si divertisment. Aici am “bifat” elegantul Hotel Saturn 5*; Jupiter – statiune mai micuta, dar cocheta (Majestic Jupiter 3*, Vilele Olimpic 3* si Liliacul 3*); Venus – Zeita a Frumusetii, unde remarcam Hotelul Dana, localizat intr-un cadru natural superb – un mic Paradis; Cap Aurora – cea mai tanara dintre statiunile de pa litoralul romanesc (California 3*, Opal 3*, Delta 3*).
  • Ultima zi a info-trip-ului nostru am dedicat-o statiunii Mangalia – cu o istorie veche de peste 7000 ani, statiunea are un farmec aparte, care te face sa doresti sa revii sa o vizitezi (Paradiso 3*, Zenit 2*, Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia).
  • In Constanta, am vizitat Centrul Medical IOWEMED – baza de recuperare medicala si reabilitare fizica.

La finalul calatoriei prin statiunile litoralului nostru, doresc sa multumesc celor care mi-au dat oportunitatea de a participa la acest info-trip, pentru ca, in acest mod, am reusit sa imi formez o imagine de ansmablu dar si personala asupra facilitatilor si conditiilor oferite de unitatile de cazare, dar si asupra mediului ambiental si a posibilitatior de distractie si relaxare din fiecare statiune.

In concluzie, pe litoralul nostru dispunem de hoteluri care pot satisface si cele mai exigente gusturi (carcotasii sa se abtina…) in materie de cazare, masa si toate celelalte servicii adiacente. Desigur, si tarifele sunt pe masura…, dar, la urma urmei, cine spune ca trebuie sa ne cazam cu totii doar la 4* si 5*?

O mare parte a populatiei opteaza pentru cazare la unitati mai modeste, dar cu un raport pret – calitate corespunzator.

Mai avem inca mult de lucrat la infrastructura si la servicii, dar cel mai mult la mentalitate si la politica de abordare a problemelor din turismul romanesc.

Natura ne-a daruit peisaje superbe, la concurenta cu altele faimoase in intreaga lume; ramane, insa, sa ne aducem si noi aportul pentru a le conserva si imbunatatii, astfel incat, sa fim mandrii de ele.

Eu sunt dispusa sa promovez aceasta destinatie, prezentand-o la modul realist turistilor care imi solicita parerea si imi voi “pune la bataie” tot farmecul de care dispun, in incercarea de a-i convinge ca litoralul romanesc este o alegere mai potrivita atat pentru cei care doresc sa se relaxeze si sa-si reincarce bateriile descarcate ca urmare a stresului zilnic, cat si pentru cei care cauta sa se distreze cat mai mult posibil.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.