Grecia, Idei de vacanta.

KOS, o revelatie

In periplul meu de vizitare de posibile destinatii de turism, dupa Creta si Santorini, am ajuns in Insula Kos. Perceptia mea era aceea ca Santorini, fiind mult mai celebra, este mult mai atractiva pentru turisti. Intr-adevar, cele mai frumoase privelisti sint in Santorini dar nu prea exista plaja, atractia principala de cazare fiind hotelurile ..in pamant, cocotate pe stanci.
In Kos este cu totul altceva. Pentru plaja si soare este parca cea mai buna insula greceasca dintre cele vizitate de mine (Creta, Rhodos, Corfu, Thassos si Santorini).
Aproape toata insula este inconjurata de plaje largi, cu nisip alb, zona muntoasa este pe centrul insulei, cu cateva sate care au terase si taverne cu o privelistea superba asupra insulei.
Hotelurile m-au surprins prin calitatea lor, prin faptul ca majoritatea erau foarte noi si prin faptul ca nu au voie prin lege sa aiba mai mult de 2 etaje. Va puteti imagina o insula cu hoteluri joase, intinse pe suprafete mari, cladiri care nu te agreseaza, care te binedispun?
Am stat cateva nopti la hotelul Iberostar dar am vazut majoritatea hotelurilor de pe insula. Foarte frumos, foarte elegant, hotel-clubul „Palazzo del mare”, unde la receptie lucreaza Nadia din Ploiesti, care ne-a facut si prezentarea. Intrati pe site si vizitati acest hotel.
Am vizitat si faimosul „World of Mitsis” care are peste 1000 de locuri in hoteluri si bungallowuri dar, mai ales, am avut sansa sa il cunosc pe Nikos Mitsis, o legenda vie, proprietarul lantului Mitsis, cel mai mare lant din Grecia cu 22 de hoteluri.
La 83 de ani, intr-o forma excelenta, mi-a vorbit despre acest proiect, nu degeaba realizat in Kos, si mi-a spus ca in hotelurile sale vor fi in 2011 peste 400000 de turisti din Germania. Intr-adevar esti tare cind negociezi cu TUI de pe pozitii de forta, nu-i asa?
M-a mai impresionat si mica zona din Kos numita „Satul turcesc”, cu cateva restaurante si terase cu mancare specific turceasca-intre noi fie spus, difera doar denumirile. Nu este nici o problema intre cele doua popoare grecii respectandu-i pe turcii care au ales sa traiasca cu ei si nu au parasit insula.
De altfel in mica piata centrala a orasului Kos troneaza vechea moschee a orasului, foarte bine renovata, biserica greceasca fiind la cca 200 de metri. Este inca o dovada ca de fapt cele 2popoare, dupa sute de ani de convietuire in fapt se respecta si se apreciaza si ca orice se spune sunt doar exagerari politice ce apar in general in perioadele preelectorale.
Este oarecum aceeasi situatie cu maghiarii de la noi: traim de 1000 de ani impreuna si suntem prieteni. Nu ne dorim decat o viata mai buna.
Cea mai importanta excursie este cea de 1 zi la Bodrum. Bodrum se vede cu ochiul liber. Cu vaporul am facut 40 de minute dar cu o vedeta rapida se fac 20 de minute!
Turisti,pregatiti-va pentru Kos in 2012!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.